صفحه نخست » مقالات » آمریکا و جامعه جهانی تأکید بر حمایت از دولت و فصل جدید امیدواری در افغانستان
آمریکا و جامعه جهانی تأکید بر حمایت از دولت و فصل جدید امیدواری در افغانستان
- سید لطیف سجادی
فصل جنگهای خونین همزمان با اقدام به خروج نیروهای آمریکایی، بیش از هر زمان دیگر شعلههای تبادله آتش را در این سرزمین بر افروخت. در میدان معرکه، تنها مردم افغانستان هستند که ضررهای هنگفت متقبل شده اند؛ اما با آن هم، انگیزه دفاعی در میان جامعه موج میزند و عموما تأکید دارند که تنها راه بازدارندگی از تجاوزات وسیع نیروهای نیابتی پاکستان بر این جغرافیا، بسیج ملی و ایستادگی در مقابل آنان میباشد. انگیزه دفاعی مردم افغانستان و روحیه مضاعف بسیج تودهی، تنها در مرزهای این کشور محصور ماند؛ بلکه آوازه آن فراتر از مرزهای این سرزمین به گوش برجسته ترین مقامات ملکی و نظامی کشورهای جهان رسیده است، در همین ارتباط جنرال مارک میلی، ارشدترین مقام نظامی آمریکا پس از پیشروی های طالبان میگوید زود است که درباره پایان بازی در افغانستان سخن زد. در حالیکه طالبان توانست به دستاوردهای نظامی در برخی نقاط کشور دست یابد و جغرافیای این آب و خاک را اشغال نماید؛ اما اکنون دولت بر ایستادگی در برابر شورشیان مورد حمایت پاکستان پافشاری میکند. رئیس ستاد مشترک نیروهای آمریکا در نشست خبری روز، چهارشنبه ۲۱ جولای، در واشینگتن گفت که هرچند گروه طالبان با پیشروی در مناطق مختلف افغانستان ظاهرا از حرکت استراتژیک برخوردار شده، اما هیچ ضمانتی وجود ندارد که آنها پیروز شوند. او نسبت به توانایی نظامی و حرفهای نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان ابراز امیدواری کرده است.
گروه طالبان با اعلام جدول زمانی خروج نیروهای آمریکایی تا ماه آینده، بر حملات نظامی خود در روستاها و ولسوالیهای کشور افزوده و پیشروی هایی نیز داشته است. رئیس ستاد مشترک نیروهای آمریکایی در کنفرانس خبری اش تایید کرد که گروه طالبان تقریبا نیمی از ۴۰۰ ولسوالی را در افغانستان تصرف کرده است. اما با وجود این، این گروه نتوانسته هیچ یکی از مراکز ولایتهای مختلف را در کنترل خود درآورد. با این حال با افزایش حملات طالبان بر نیمی از قلمرو افغانستان، قوای مسلح کشور بر تحکیم مواضع خود برای دفاع از مراکز شهرها متمرکز شده است. هم اکنون رویکرد قوای مسلح کشور این است که از مردم دفاع کنند در حالیکه بسیاری مردم در مراکز ولایتها و پایتخت زندگی میکنند که در صورت تسلط طالبان بر یکی از مراکز ولایات، ضررهای قابل توجهی را متوجه مردم خواهند ساخت و این نیروها هیچگاه چنین اجازه را به این گروه نخواهد داد. طی روزهای اخیر، گروه طالبان تلفات فزایندهی در موج حملات قوای مسلح کشور متحمل گردیده است که آمار رسمی آن، تلفات تکان دهنده را برای این گروه مخابره می کند.
با این هم، طالبان دست از حمله برنداشته اند و هرازگاهی در گوشه کنار کشور حملاتی را سازماندهی و اجرا مینمایند که هرچند در حملات اخیر دستاوردهای نظامی داشته اند، اما عملیات آنها به بسیج و خیزش مردمی و نیروهای مسلح طرفدار دولت در سراسر کشور انجامیده است. دولت مرکزی از این خیزش های مسلحانه حمایت کرده و هشدار داده است که سه تا شش ماه آینده مرحله دفاع مقدس و ایستادگی افغانها برای تثبیت هویت ملیشان است. اشرف غنی، رئیس جمهوری کشور در سفر به ولایتهای مختلف کشور بر ضرورت ایستادگی در مقابل حملات گروه طالبان که هیچ آمادگی برای صلح ندارد، تاکید کرده است. او روز، چهارشنبه هفتهی قبل، در میان نظامیان کشور گفت که با تمام توان به سرکوب جنگجویان طالبان بپردازند و سه تا شش ماه سرنوشتساز را از دست ندهند؛ در حالی از مقاومت ملی برعلیه طالبان خبر داده می شود که این گروه از پروسه صلح دوحه به عنوان پل عبوری به سمت مشروعیت بین المللی و فرصت چانه زنی با کشورهای مورد نظر شان استفاده مینمایند و از سوی دیگر، در برخی از ولسوالیهای تازه تصرف شده، همچون ولسوالی مالستان در ولایت غزنی و اسپین بولدک در قندهار، آمار تکان دهندهی از قتل و کشتار مردم بی گناه توسط این گروه به گوش میرسد، از این جهت دولت مصمم است که با همکاری نیروهای بومی، این گروه نیابتی پاکستان را در باتلاق جنگهای افغانستان زمینگیر کند تا بیش از این آتش را بر خرمن چند سالهی این مردم نیافروزند. پیشتر نیز جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا نسبت به توانایی قوای مسلح افغان ابراز امیدواری کرده و گفته بود که حدود ۳۰۰ هزار نیروی مسلح افغانستان توانایی دفاع در برابر حدود ۷۰ هزار جنگجوی طالبان را دارد. او پیش از این در پاسخ به خبرنگاری که گفته بود آیا شما به طالبان باور دارید این سئوال را احمقانه خوانده و گفته بود که وی به توانایی نیروهای امنیتی افغان باور دارد.
با این حال، ژنرال میلی نیز با اشاره به تعداد نیروهای امنیتی میگوید که تنها تعداد سربازان برای پیروزی در جنگ کافی نیست. او گفت: «دو عامل اصلی در جنگ در واقع اراده و رهبری است» اما اکنون به نظر میرسد که ارادهی قاطع، رهبری نظام مند و تصمیم به سرکوب طالبان مطابق به پلان های عملی روی دست گرفته شده و با اجرایی شدن آن، دستاوردهای قابل ملاحظهی به مردم و قوای مسلح کشور به ارمغان آورده خواهد شد. هم اکنون قرار است که تمام نیروهای آمریکایی و خارجی تا آخر ماه آینده میلادی از افغانستان خارج و تمام مسئولیتهای امنیتی به عهده دولت افغانستان واگذار خواهد شد. اما ایالات متحده آمریکا اطمینان داده است که به حمایت مالی و تجهیزاتی از قوای مسلح افغان ادامه خواهد داد.
وزارت دفاع آمریکا همین جمعه گذشته با اهدای سه هلیکوپتر بلکهاک تایید کرد که کمکها و تجهیزات بیشتر نظامی نیز در راه است. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا خبر داد که واحدهای ارتش در قطر مستقر شده اند تا علیه جهادیسم جهانی که بعد از خروج نیروهای آمریکایی در افغانستان میجنگند، مبارزه کنند. آمریکا به خوبی واقف است که تنها گذاشتن دولت و مردم افغانستان در برابر هیولای تروریزم، باعث می گردد که به مرور زمان، تروریزم مرزها را در نوردیده و همانند فروریختن برج های تجارت جهانی در نیویورک، بار دیگر فاجعهی انسانی را در جغرافیای خود شان خلق خواهند کرد.
روند خروج نیروهای آمریکایی ۹۵ درصد تکمیل شده است و تجهیزات ارتش آمریکا در هواپیماهای سی ۱۷ در حال انتقال است. به دنبال این روند موجی از حملات طالبان باعث سقوط بسیاری از مناطق به دست این گروه شده است، اما دولت افغانستان روحیه خود را از دست نداده و بر بسیج ملی برای دفاع از شورشیانی تاکید کرده که رهبری آن در پاکستان است. حساسیتهای ضدطالبانی و پاکستانی در کشور خیلی بالا رفته و امیدواری به تامین منابع مالی برای دفاع نیز بیشتر شده است. از این رو سختگیری دولت و احساسات ضدطالبانی در بسیاری مناطق کشور پیامی به آمریکا داده است که نشان بدهد هنوز زود است در باره پایان بازی در این کشور صحبت کرد؛ زیرا تا این دم، دولت و مردم افغانستان نیم نگاهی به پروسه صلح و تعهدات طالبان داشتند که در سیاست اعلامی شان همواره گفته اند آنان رسیدن به توافق سیاسی صلح را حمایت می کنند؛ اما عملا در این باره هیچ گام مثبت و قابل توجه برنداشته اند، اکنون که طشت رسوایی این گروه از بام افتاده و دیگر مجالی جهت ارائه بهانه های جدید را در خود نمی بینند دولت و مردم افغانستان مصمم اند تا به هر نحو ممکن با همکاری مالی و تسلیحاتی جامعه جهانی، طالبان را با شکست بی پیشینه مواجه نمایند.
دیدگاه شما