صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

قزاقستان و دستاورد های اساسی آن پس از استقلال (به مناسبت سی و مین سالگرد استقلال جمهوری قزاقستان )

-

قزاقستان و دستاورد های اساسی آن پس از  استقلال  (به مناسبت سی و مین سالگرد استقلال جمهوری قزاقستان )

قزاقستان وارث تمدن برجسته عشایری استپ بزرگ است ، که از آن  تشکل دولتی متعددی از ساکاها و هون ها ، ترکان کاگانات ، اردوی زرین و خان  های قزاقستان ، که در سال 1465 تاسیس شد ، ظهور کردند. پس از 260 سال عضویت در امپراتوری تزاری و اتحاد جماهیر شوروی ، این کشور در 16 دسامبر 1991 به استقلال خود بازگشت و نورسلطان نظربایف به عنوان نخستین رئیس جمهور جمهوری قزاقستان از طرف مردم انتخاب شد.
طی 30 سال گذشته ، قزاقستان با 186 کشور روابط دیپلماتیک برقرار کرده است ، به یکی از اقتصادهای پویا در حال توسعه اوراسیا و صدایی معتبر در صحنه بین الملل تبدیل شده است.
قزاقستان به  تاریخ چند صد ساله و میراث فرهنگی چند وجهی خود افتخار می کند. بسیاری از چیزهایی که اکنون بخش مهمی از زندگی معاصر بشر است از قزاقستان نشأت گرفته است. این پدیده ها عبارتند از:
فرهنگ اسب سواری. اهلی سازی اسبها ابتدا در قلمرو قزاقستان معاصر صورت گرفت. اجداد قزاق ها اولین کسانی بودند که زره محافظ اسب و زره  برای سوارکار را ساختند.
"مرد طلایی". در سال 1969 ، در فاصله کمی از شهر ایسیک ، "توت آنخامون قزاقستان" یا "مرد طلایی" کشف شد. کاردستی ماهرانه در ساخت لباس های طلا برای یک جنگجوی قرن 5 قبل از میلاد. اسطوره ای غنی را نشان داد ، که انعکاس دهنده  قدرت و زیبایی شناسی تمدن استپی است.
جاده ابریشم. موقعیت منحصر به فرد قزاقستان از زمان های بسیار دور در قلب اوراسیا به پیدایش "دهلیز های" ترانزیتی بین مناطق و تمدن های مختلف کمک کرده است. این مسیرها به سیستم جاده ابریشم - شبکه ای بین قاره ای  روابط تجاری و فرهنگی بین شرق و غرب ، شمال و جنوب قاره اوراسیا - تبدیل شده اند.
سیب و لاله. دامنه رشته کوه تین شان زادگاه  تاریخی سیب و لاله است. قدیمی ترین نوع سیب - سیب سیورسی  - از قزاقستان است. امروزه در سراسر جهان بیش از 3000 نوع گل لاله وجود دارد که بیشتر آنها از قزاقستان هستند.
مدل توسعه اقتصادی قزاقستان
تولید ناخالص داخلی قزاقستان بیش از 180 میلیارد دلار آمریکا (بانک جهانی) است. از زمان استقلال ، 16 برابر شده است. این بزرگترین اقتصاد در آسیای مرکزی است که بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی منطقه را تشکیل می دهد.
قزاقستان به عنوان کشوری با بهترین جو سرمایه گذاری در منطقه رتبه بندی شده است و براساس گزارش Doing Business گروه بانک جهانی (2019) در رتبه 25 قرار دارد . از زمان استقلال ، این کشور بیش از 330 میلیارد دالر سرمایه مستقیم خارجی جذب کرده است. قزاقستان 70٪ سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب شده در آسیای میانه را تشکیل می دهد.   حدود 50٪ سرمایه گذاری مستقیم خارجی در قزاقستان از طریق اتحادیه اروپا جلب شده است ، از جمله 96.6 میلیارد دالر از هالند ، 16.7 میلیارد دالر از فرانسه ، 8.7 میلیارد دالر از بلژیک ، 6.8 میلیارد دالر از ایتالیا و 5 میلیارد  دالر از آلمان (2020). دیگر سرمایه گذاران بزرگ غبارتند از : روسیه ، چین ، ایالات متحده ، ترکیه ، ژاپن و کره جنوبی  .
قزاقستان از نظر اصلاحات اقتصادی ، باز بودن تجارت بین المللی ، سرمایه گذاری و ثبات سیاسی در منطقه پیشقدم است. در سالهای اخیر ، قزاقستان اصلاحات گسترده ای را برای تقویت حمایت از سرمایه گذاران ، کاهش بوروکراسی / دیوان سالاری ، افزایش شفافیت مالیاتی و حمایت از کارآفرینی انجام داده است.
در سال 2015 ، قزاقستان به سازمان تجارت جهانی پیوست. در سال 2018 ، مرکز مالی بین المللی "آستانه"  ایجاد شد - پروژه ای با هدف تبدیل نور سلطان به یک مرکز مالی در منطقه.
ابتکارات بین المللی
قزاقستان رهبر جهانی جنبش ایمنی هسته ای است:
- 29 اگست 1991 سایت آزمایش هسته ای سیمیپلاتینسک  Semipalatinsk را بست و از چهارمین زرادخانه بزرگ هسته ای جهان صرف نظر  کرد.
- در سال 2009 در ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته ای در آسیای میانه شرکت کرد.
- دو دور گفتگو در مورد برنامه هسته ای ایران بین گروه 1 + 5 و ایران انجام داد.
- یک بانک اورانیوم با  غنای کم در خاک قزاقستان تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی ساخته شد.
قزاقستان  کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا را  تشکیل داد که امروز 27 کشور عضو آن هستند. و به طور فعال در پروژه های همکاری منطقه ای، از جمله به عنوان یکی از بنیانگذاران سازمان همکاری شانگهای و شورای همکاری کشورهای ترک زبان  شرکت می کند .
در سال 2010 به عنوان اولین کشور پس از اتحاد جماهیر شوروی و اولین کشور اکثریت مسلمان به ریاست سازمان امنیت و همکاری در اروپا تبدیل شد و میزبان اولین اجلاس سازمان امنیت و همکاری اروپا در 11 سال گذشته بود که " اعلامیه  یادبود آستانه: به سوی یک جامعه امن"  را تصویب کرد .
ریاست سازمان همکاری اسلامی را با موفقیت در سالهای 2011 - 2012 بر عهده گرفت. و یکی از بنیانگذاران اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که در سال 2014 ایجاد شد.   اولین کشور آسیای میانه  بود که به عنوان عضوی غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل برای سال های 2017-2018 انتخاب شد. قزاقستان از طریق روند آستانه ، که بستر را برای مذاکرات بین دولت سوریه ، مخالفان مسلح و کشورهای تضمین کننده  (روسیه ، ترکیه و ایران) فراهم می نمود ، به حل بحران سوریه کمک می کرد.
قزاقستان نمایشگاه تخصصی بین المللی "EXPO-2017 " را با موضوع "انرژی آینده" در نور سلطان برگزار کرد.
کمک به بازسازی افغانستان یکی از اولویت های اصلی قزاقستان است. این کشور کمک های بشردوستانه و توسعه ، بورسیه های دانشجویی با تمرکز ویژه بر بانوان جوان و همچنان برنامه های آموزشی پولیس را ارائه می دهد. لازم به ذکر است که در شرایط شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان ، حجم معاملات / گردش تجارت بین قزاقستان و افغانستان در سال 2020 به 623.5 میلیون دالر آمریکایی ( ازآن جمله  صادرات قزاقستان - 621.9 میلیون دالر) بوده است که 55٪ بیشتر از مدت مشابه در سال 2019 (402.1 میلیون دالر) میباشد.
در طی سال 2021 ، جمهوری قزاقستان قصد دارد چندین رویداد به مناسبت سی امین سالگرد اعلام استقلال برگزار نماید.
در 7 اپریل ، میزگردی همزمان با جشن سی امین سالگرد استقلال قزاقستان در دانشگاه کابل برگزار شد.
در این مراسم اعضای هیئت علمی و دانشجویان بزرگترین نهاد  تحصیلات عالی افغانستان و همچنین رئیس دانشگاه کابل - محمد عثمان بابری ، مشاور وزیر تحصیلات عالی - گل رحیم صافی و رئیس روابط بین الملل  وزارت تحصیلات عالی- عبدالله سعید حضور داشتند.
با استفاده از این فرصت ، هیئت تحریر... این واقعه مهم را به همه قزاقستانی ها تبریک گفته و آرزوی رفاه ، صلح و رفاه سعادت دارد.

دیدگاه شما