صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پس از مداخله پمپیو، مذاکرات صلح افغانستان در آستانه فروپاشی

-

پس از مداخله پمپیو، مذاکرات صلح افغانستان در آستانه فروپاشی

نویسنده: گوی تیلوز و دیوید ساند
برگردان: ضیا صادق
منبع: واشنگتن تایمز

پس از آنکه روز دوشنبه، امریکا اعلام کرد، کمک هایش را به دولت افغانستان به دلیل موجودیت اختلاف ها میان رهبران افغانستان کاهش داده است، یکی از اولویت های اصلی سیاست خارجی ریس جمهور ترامپ در آستانه فروپاشی قرار دارد، زیرا ادامه این روند پروسه صلح را که ماه گذشته میان امریکا و طالبان به امضا رسید تضعیف خواهد کرد.  مایک پمپیوء وزیر امور خارجه امریکا، که در یک سفر از قبل اعلام نشده وارد کابل گردیده بود. پس از یک روز دیپلوماسی نفس گیر در بیانیه غیر عادی و بی پرده را منتشر کرد.
ظاهرا، این دیدار نیم روزه نتوانست اختلافات قدرت میان ریس جمهور غنی و رقیب اش عبدالله عبدالله را حل کند. هردوی آنها ادعا می کنند که در انتخابات مناقشه بر انگیز ماه سپتامبر گذشته پیروز شده اند.
علی رغم دیدار جداگانه دیپلومات های امریکایی با هردو رقیب در روز دو شنبه، وزارت خارجه امریکا در بیانیه ای اعلام کرد:" هردو سیاست مدار نتوانسته اند در مورد ایجاد یک دولت فراگیر توافق کنند که بتواند چالش های دولت داری، صلح و امنیت، رفاه و صحت شهروندان افغان را تامین کند".
مایک پمپیو گفت، امریکا از رفتار هردو سیاست مدار "مایوس" شده است، زیرا به گفته وی این رفتار به "روابط امریکا و افغانستان صدمه زده و متاسفه بی احترامی به آنعده  همکاران افغان، امریکایی و ایتلاف می باشد که زندگی شان را در راه اعمار یک آینده جدید برای افغانستان قربانی کرده اند". وزارت خارجه امریکا گفته است که در سال جاری 1 میلیارد دالر از کمک هایش به افغانستان قطع خواهد شد و دقیقا همین مقدار در سال 2021 نیز کاهش می یابد. برنامه های کمکی دیگر نیز برای" کاهش بیشتر" مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. بن بست پیش آمده، برنامه ریس جمهور ترامپ برای خروج سربازان امریکایی از افغانستان را در ماه های آینده با شک و تردید مواجه ساخته است. چنانچه خروج سربازان امریکایی ار افغانستان به معنی پایان دادن به طولانی ترین جنگ این کشور خواهد بود.
اما دولت ترامپ، خطر مذاکره با طالبان را پذیرفت که این موافقت نامه شامل برنامه ریس جمهور ترامپ برای خروج طولانی مدت سربازان جنگی امریکایی از افغانستان نیز می گردد. در این گفتگوها، دولت مورد حمایت امریکا در کابل شامل نگردید به این هدف که پس از این مذاکرات دولت آقای غنی  را بعدا وارد مذاکرات قدرت نماید.  کابل از دیر زمانی از این امر مستثنا است و کشمکش های قدرت میان رهبران این کشور سایه سنگینی بر دور نمای گفتگوهای مستقیم با طالبان گسترانیده است.
تاخیر در گفتگوها
قرار بود مذاکرات میان دولت افغانستان و طالبان 10 روز پس از امضا توافق نامه صلح میان امریکا و نماینده گان طالبان که به تاریخ 29 ماه فبروری در دوهه پایتخت قطر به امضا رسید آغاز شود. پنتاگون قبلا، اقدام به خروج سربازان جنگی خود از افغانستان کرده است و قرار است یک سوم از 13000 سرباز جنگی این کشور از افغانستان خارج شود.
انتظار می رفت همزمان با آغاز گفتگوهای بین الافغانی، تبادله زندانی های نیز آغاز گردد در این میان دولت افغانستان باید 5000 زندانی طالب را رها می کرد و در طرف مقابل باید 1000 تن از سرباز و کارمند دولت افغانستان را آزاد می کردند، اما براساس گزارش به دلیل امتناع ریس جمهور غنی این کار صورت نگرفت.
در حالی حملات طالبان بالای نیروهای امریکایی و قوای ایتلاف کاهش پیدا کرده است، اما حملات این گروه اسلام گرای تندرو بر نیروهای دولتی افغانستان همچنان ادارد. در حمله هفته گذشته این گروه، 27 تن از سربازان افغان جان شان را از دست دادند. براساس گزارش اسوشیتیدپرس، مایک پامپیوء پس از ترک کابل به دوهه پایتخت قطر پرواز کرد و در آنجا با مقام های بلند پایه طالبان دیدار کرده است. وزارت خارجه امریکا گفته است که هدف آقای پمپیو از این" تحت فشار قرار دادن طالبان بوده است تا به تعهدات خود نسبت به موافقت نامه در ماه گذشته امضا کردند باقی بمانند".
سفر غافل گیرانه برای میانجیگری مایک پامپیوء به کابل، پس از آن صورت گرفت که تلاش های زلمی خلیلزاد فرستاده ویژه امریکا، برای کشاندن هردو طرف به میز گفتگو ناکام شد. آقای خلیلزاد روز یک شنبه در تویتی گفت که با مقام های قطر موفق شده اند" زمینه نخستین کنفرانس تخنیکی میان دولت افغانستان با طالبان را از طریق اسکایپ فراهم سازند". وی این گفتگوها را که دو ساعت دوام کرد "مهم، جدی و مفصل" خواند. آقای خلیلزاد گفت:" تمام طرف ها تعهد شان را قویا برای کاهش خشونت، گفتگوهای بین الافغانی و یک آتش بس دایمی بیان کردند. ما همچنان توافق کردیم که جلسه تخنیکی دیگر را در دو روز آینده برگذار کنیم".
این موضوع واضح نبود که چگونه دو شنبه شب، جلسه بعدی برگذار شود، چه رسد به اینکه این مذاکرات به شکل گسترده تر گفتگوهای بین الافغانی صورت گیرد، بویژه پس از انتقاد های بی پرده اقای پمپیوء که ادامه  این روند با شک وتردید مواجه کرده است . خروج سربازان امریکایی و ناتو از نظر فنی وابسته به موفقیت گفتگوهای بین الافغانی نیست،علا رغم اینکه طالبان تعهد کرده اند مبنی بر اینکه افغانستان مکانی برای گروه های تروریستی نخواهد شد.
مداخله در سطح بالا
تحلیلگران به این باور اند که سفر غافلگیرانه روز دوشنبه  آقای پمپیوء این را آشکار می کند که ضرورت مداخله در سطح بلند حس می شود. دنیل هافمن، یک افسر اسبق سی ای ا و کارشناس جیوپولیتیک می گوید:" آقای پمپیو و تیم وی تلاش دارند که تمام توافق مذاکرات صلح را باهم به پیش ببرند و همین اکنون می خواهند مطمین شوند که این روند را از دست نمی دهند". به گفته مقام ها، سفر هشت ساعته آقای پمپیوء به کابل پس از آن صورت می گیرد که وی حد اقل دو سفر داخلی اش را به دلیل بحران ناشی از ویروس کرونا کنسل کرده است، یکی از این سفرها اشتراک در نشست وزیران خارجه کشورهای جی 7 بود که قرار بود در پیتسبرگ برگذار شود.
پنتاگون وزارت دفاع امریکا روز جمعه "منع حرکت" چهارده روزه را به تمام سربازان امریکایی که به داخل و خارج سفر می کنند را اعلام کرد. اما فرمانده مرکزی امریکا که برعملیات افغانستان نظارت دارد ، طی بیانیه ای گفت که این دستور" سبب تاخیر در خروج سربازان امریکایی از افغانستان که بخشی از موافقت نامه با طالبان است نخواهد شد". آقای پمپیوء نخست با ریس جمهور غنی و سپس با  عبدالله عبدالله در کابل دیدار کرد، قبل از اینکه با هردو را یک جا ملاقات کند. به گزارش اسوشیتید پرس، برنامه آقای پمپیوء نیز طوری برنامه ریزی شده بود که هردو مقام افغان را برای توافق احتمالی یک جای ملاقات کند.

امریکا سالانه میلیاردها دالر را به بودجه افغانستان کمک می کند که شامل نیروهای دفاعی افغانستان نیز می شود. افغانستان به سختی می تواند یک چهارم مصرف لازم بودجه خود برای اداره کشور را تهیه کند، اقدام آقای پمپیوء فشار مالی قابل ملاحظه ای بر رهبران افغان وارد خواهد کرد.

دیدگاه شما