صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سـقوط بهای نـفت همزمان با شیوع ویروس کرونا در خارج از چین

-

سـقوط بهای نـفت همزمان با شیوع ویروس کرونا در خارج از چین برگردان: ضیا صادق منبع: هندوستان تایمز

با گسترش شیوع ویروس کرونا به کشورهای بیشتر، قیمت نفت به شکل بیسابقهای کاهش پیدا کرده و تقاضای جهانی نفت کم شده است. چنانچه سهامداران برای غولهای  بزرگ نفتی مثل شرکت نفت و گاز اکسون و شرکت نفت شورون در امریکا در حال رکود هستند. به همین ترتیب، شرکتهای کوچک تولید کننده نفت با دکلهای بیکار همچنان به کاهش تولید ادامه میدهند.
این در حالیست که در روزهای اخیر، صدها واقعه ویروس کرونا در کشورهای خارج از چین گزارش داده شده است. لیست کشورهای که این ویروس در آنها مشاهده گردیده به بیش از 60 کشور افزایش پیدا کرد است که شامل کشورهای مکزیک، بلاروس، لیتوانیا، زیلاند جدید، نایجیریا، آذربایجان، آیسلند و هلند میگردد که نخستین واقعه را گزارش داده است. چنانچه،  بیش از 85هزار نفر در سطح جهان به این ویروس مبتلا شده و بیش از 2900 تن، جان خود را از دست داده اند.
تحلیلگران مسایل نفت هراس دارند ادامه این روند، سبب کاهش مسافرتها و محدودیتهای دیگر گردیده و به این دلیل نفت کمتری به مصرف میرسد. کلودیو گلیمبیرتی، ریس بخش تقاضا و زراعت در شرکت تامین کننده انرژی گلوبل پلاتس میگوید: "در بسیاری موارد شهرها و مناطق هستند که به دلیل شیوع ویروس کرونا قرنطین میشوند، بنا، وقت شما یک شهر قرنطین شده داشته باشید، مردم کارشان را از خانه انجام داده، شرکتها بسته میشود و مردم مسافرت نمیکنند. بنابراین، تاثیر آن روی نفت بسیار بسیار بد است."
به همین دلیل، بهای نفت در نیمه ماه فبروری به شکل چشمگیری سقوط کرد، اما وقتی که روند رشد واقعات جدید کرونا در چین آهسته تر گردید بهای نفت نیز افزایش یافت. چنانچه، شاخص نفت خام امریکا در جریان این هفته به 16 درصد کاهش یافت و بهای هر بیرل نفت، به ارزش 44.76 دالر در روز جمعه گذشته رسید. در همین حال، سهام شرکت اکسان موبیل (دومین شرکت بزرگ نفتی جهان در امریکا ) روز پنجشنبه گذشته به 49.82 دالر سقوط کرد. سهام شرکت شیورون کورپ یکی از شرکتهای نفت و گاز امریکایی در روز جمعه به پایینترین سطح خود در چهار سال گذشته رسید.
براساس گزارش روزنامه فایننشال تایمز، عربستان سعودی برای کمک به تثبیت قیمتها در  مواجهه با کاهش تقاضا به کاهش شدید تولید نفت کمک میکند. این روزنامه با استناد به افرادی از نزدیک موضوع را زیر نظر دارند نوشته است: عربستان سعودی پیشنهاد کرده برای کمک به بازار روزانه یک میلیون بشکه نفت تولید کند، لاکن آنها میخواهند که سایر تولید کنندگان بزرگ مثل روسیه نیز به آنها بپیوندند. قرار است نمایندگان سازمان اوپیک و هم پیمانان شان مثل روسیه هفته آینده نشست را برگزار نمایند.
در صورتی که تقاضا برای نفت و قیمت هر بشکه همچنان به کاهش یابد، این سبب کاهش در قیمت بنزین نیز میشود، که یک بخش زیادی از مشتریان را در بر میگیرد، کسانی که تقریبا 70 فیصد فعالیتهای اقتصادی امریکا را تشکیل میدهند.
اگرچه قیمت نوبت در هفتههای اخیر نوسانات داشته است، امکان دارد این روند در تابستان که فصل رانندگی است دوباره افزایش یابد، اما تاثیرات ناشی از ویروس کرونا میتواند سبب کاهش در قیمت نفت گردد.
به صورت کلی، کاهش بهای نفت الزاما به سود اقتصاد امریکا نیست. وقتی بهای انرژی کاهش پیدا میکند، شرکتهای انرژی به شمار شغل و سرمایهگذاریشان را کاهش میدهند. به گونه مثال، در سال 2016 میلادی، سقوط آزاد در بهای نفت منجر به افت شدید سرمایهگذاری در امریکا شد. رشد اقتصادی این کشور اکنون به 1.6 درصد رسیده در حالی که در سال 2015 رشد به 2.9 درصد میرسید.
وقت برای نخستین بار واقعه مثبت ویروس کرونا ثبت شد، اداره اطلاعات انرژی پیشبینی کرد، تقاضای جهانی نفت در سه ماهه اول سال 2020 به 100.3 میلیون بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد. یعنی در حدود 900000 بشکه یا 1٪ از آنچه در ماه جنوری تخمین زده میشد. این آژانس اعلام کرد که تقاضای جهانی نفت در سال 2020  به یک میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کند که این رقم پایینتر از میزان پیشبینی شده 1.3 میلیون بشکه در سال جاری خواهد بود. این آمار در اواسط ماه فبروری منتشر گردید، زمانی که شمار مبتلایان به ویروس کرونا در چین  به طور قابل ملاحظه در حال  افرایش بود، بنابراین، تحلیلگران تخمین میکنند که وضعیت بدتر شود.
روز دو شنبه، وارن پترسون، ریس استراتژی کالاهای آی ان جی گفت که انتظار میرود محدودیتهای مسافرتی و تعطیلی کارخانهها به دلیل تهدید ویروس کرونا، سبب کاهش میزان مصرف جهانی نفت که روزانه 400 هزار بشکه کاهش خواهد داشت. در صورت عملی شدن این حالت، صنعت نفت در پاینترین سطح خود را در یک دهه گذشته تجربه خواهد کرد.  مدتها قبل از پدیدار شدن ویروس کرونا، وضعیت اقتصادی صنعت نفت رو به وخامت بود. دلایل این امر را میتوان تنشهای تجارتی چین، نگرانیها در مورد تغییرات اقلیمی، افزاش منابع انرژی تجدید پذیر و بهبود کارایی انرژی را میتوان نام گرفت.
همین اکنون در امریکا، شمار زیادی از تولید کنندگان نفت به دلیل پایین بودن قیمتها، تحت فشار مالی دست و پنجه نرم میکنند که بخش از این مشکل به خود شرکتهای تولید کننده بر میگردد، زیرا آنها دست به تولید بیش از حد زده  تا نفت و گاز را ارزانتر از گذشته تولید کنند. به گزارش موسسه حقوقی هاینس و بون، طی پنج سال گذشته 208 شرکت تولیدی نفتی بخاطر جبران 121.7 میلیارد دالر بدهیشان برای جلوگیری  از ورشکستگی اقدام کرده اند.
در تگزاس شمار دکلهای فعال نفتی در سال 2018 میلادی از 553 به 398 دکل در ماه جنوری سال 2020 کاهش پیدا کرده است. به گفته کار انگهام معاون ریس در اتحادیه تولید کنندگان تگزاس که 2600 عضو دارد، در عین زمان صنعت نفت تگزاس در حدود 14000 شغل را از دست داده است. به گفته کیوین بوک، مدیر عامل شرکت کلیر ویو، خیلی دشوار است که بدانیم شیوع ویروس کرونا چقدر گسترش پیدا خواهد کرد. شمار زیادی از کشورهای که در آن خبر شیوع ویروس کرونا منتشر می شود از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی نیز به شمار میروند.

دیدگاه شما