صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پایین بودن ارزش پول افغانستان فرصتی منـاسب برای کسب درآمـد به روش های نـوین

-

پایین بودن ارزش پول افغانستان  فرصتی منـاسب برای کسب درآمـد به روش های نـوین

ارزش پول هر کشور نشانگر  قدرت و اقتصاد پویای آن است  و هر کشوری در تلاش است ارزش پول ملی خود را نسبت به دیگر ارز ها علی الخصوص  ارز معیار  دنیا یعنی دلار ایالات متحده  بالا تر ببرد .
استراتژی های  مختلفی برای این امر در جهان وجود دارد  که مبتنی بر  پایه های اقتصاد آن کشور و حجم مبادلات و دیگر ارزش های ملی و با ارزش  آن کشور است  حال باید اندیشید  بالا رفتن ارزش پول افغانستان در چنین شرایطی آیا به صرفه است یا خیر .
در ابتدا باید اندیشید  کشور های دیگر در چه شرایطی  و با چه ابزاری اقدام به بالا بردن ارزش پول خود میکنند برای مثال کشور های عرب حاشیه خلیج فارس  دارای با ارزش ترین  پول میباشند کشور هایی مانند کویت . بحرین . عمان . امارات و.......  ارزش پول ملیشان چند برابر  دلار ایالات متحده میباشد   و این امر تنها و تنها برای وجود دو عامل میباشد  نفت  و امنیت .
این کشور ها با فروش نفت  درآمد هنگفتی دارند و این پول هارا با سرمایه گذاری   در هلدینگ های بزرگ اروپایی و جمع آوری ذخایر بزرگ  طلا و دلار و یورو چند برابر میکنند  و با رفاه و امنیت کامل امرار معاش میکنند و جمعیت و وسعت پایین نیز  فرصتی دو چندان برایشان فراهم میکند این دسته کشور ها نیازشان را در قدرت پول ملی میبینند که با این ثروت عظیم به دست می آورند  زیرا آن ها از نه زمینی برای کشاورزی دارند و نه وسعت و جمعیتی برای ایجاد صنعت  و مجبورند تماما وایسته به واردات باشند  و اینکه ارزش پول ملی بالایی نسیت به دلار دارند باعث میشود  واردات با ارزان ترین حالت ممکن برایشان تمام شود  و کالا ها و خدمات  به حدی برایشان ارزان تمام شود و تمامی مردم این کشور ها  در رفاه کاملند  و نفت و سرمایه گذاری های هنگفتشان به مانند ماشین پول سازی  نیاز آنان را تامین میکند .
برخی کشور ها نیز نفت ندارند ولی آنقدر  از لحاظ امنیتی  و قوانین تجارت  در رده ی بالایی قرار دارند که تمامی کشور ها و افراد هر گونه معامله و یا حساب و ذخیره ای دارند  در این کشور ها  و مناطق انجام میدهند مانند سوسییس .هنگ کنگ و دبی در امارات  که به مراکز تجارت جهان تبدیل شده اند برخی دیگر از کشور ها نه  نفت و سرمایه ای دارند و نه حتی امنیت  کاملی  دارند و باید در این نظام اقتصادی دنیا که مانند دریایی طوفانیست کشور خود را حرکت دهند . آنان مجبورند  برای جلوگیری از خروج ارز  تولید داخل را رونق دهند  و میزان واردات را کم کنند از این رو سیاست های اقتصادی جدیدی را برای خود طراحی کرده اند  مانند هند – چین- برازیل – آفریقای جنوبی و..... این کشور ها به منظور جلوگیری از  خروج سرمایه ارزش پولی خود را بشدت پایین آوردند  این امر باعث شد
1- واردات کاسته شد و تولید داخلی رونق گرفت 2- با رونق تولید داخل و رشد کارخانه ها  نیروی کار از افراد داخل کشور تامین شود و نیروی کار خارجی  به آنجا مراجعه نکرد زیرا با  افت ارزش پول کار کردن در این کشور ها به صرفه نبود  و بیکاران و پناه جویان به آن ها چشم طمع نداشتند در نتیجه نرخ بیکاری بشدت کاسته شد 3-  با رشد کارخانه ها  و عرضه محصولات به همت نیروی کار داخلی  ارزش تمام شده محصول پایین است  زیرا ارزش پول پایین است در نتیجه دیگر کشور ها  واردات از  آنهارا به صرفه میدانند  و ارز و پول به کشور سرازیر میشود.
 4- چون ارزش پول این کشور ها پایین است پول صادرات  محصول بعد از تبدیل شدن به پول ملی مبلغ هنگفتی میشود و سود چند برابری را  به ارمغان میاورد .
همین چهار عامل  اصلی ترین رشد اقتصادی  را برای چنین کشور هایی به همراه دارد  برای مثال هند دومین کشور پرجمعیت جهان سال ها با مشکل فقر  دست و پنجه نرم میکرد  نه اقتصاد پویایی داشت و نه کالای ارزشمندی  و تنها عاملی که این کشور را  به رشد رساند پایین بودن ارزش پول ملی بود  که واردات را کم و تولید را افزایش داد  و امروزه در حال تبدیل شدن به یکی از قدرت های اقتصادی جهان است   و در حال حاضر عضو گروه جی 20 (20 قدرت برتر اقتصادی جهان ) است  از طرفی آفریقای جنوبی – برزیل – آرژانتین و..... همین رویه را پیش گرفتند و پول قدرتمندی در جهان ندارند .
حال با این توضیحات شما افغانستان را در نظر بگیرید نه منابع عظیم نفتی در اختیار دارد و نه امنیت کامل و پایداری در خاک خود  مهیا دارد   از این رو بیکاری بیداد کرده و ارزش پول ملی آن در پایین ترین حد ممکن قرار دارد   و جوانان مجبورند برای کار  به دیگر کشور ها مهاجرت کنند با تمامی این مشکلات می بینیم پتانسیل عظیمی در افغانستان شکل گرفته است که با کمی مدیریت هدفمند  و اصلاح الگو های اقتصادی و سیاستگذاری های کلان  میشود به مانند هند. برزیل و دیگر کشور ها اقتصادی پویا و با ثبات در این کشور به وجود آورد .
ببینید در افغانستان در حال حاضر صنعت بزرگی وجود ندارد وبسیاری از جوانان برای کار به کشور های مختلف میروند علی الخصوص ایران و بعد از آن به ترکیه و اروپا .
در حالی که سال ها درکشور های گوناگون  در فنون مختلف و صنایع گوناگون تجربه و فن آموخته اند و سرمایه ای جمع کرده اند اما باز حاضر به بازگشت و شروع کسب وکاری  در کشور خود نیستند .
دولت افغانستان باید با طرح های تشویقی  آنان را به بازگشت ترغیب کند  و باید اندیشید اساسا  پایین بودن  ارزش پول افغانستان خود بزرگترین تشویق برای  مهاجران است زیرا با حقوق دو سال کارگری در اروپا میشود در افغانستان کسب وکاری معقول به راه انداخت و این امر خود اشتغال زایی و ورود فناوری را به دنبال دارد  باید ریشه یابی کرد .
دلایل عدم بازگشت مهاجران در چیست  و چگونه میشود آنان را به بازگشت ترغیب کرد و نکته ی دیگر اینکه  افغانستان خود با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکند و پذیرش مهاجر از دیگر کشور ها مانند پاکستان فقط مشکلات را دو چندان میکند و باید به آن رسیدگی شود  و با بازگشت مهاجران افغانی به کشور خود  سرمایه و فنونی  بسیار گرانبها  وارد افغانستان میشود و اقتصاد آن کشور را دگرگون میکند  و اگر دولت بتواند ارزش پول خود را پاین نگه دارد  واردات کاسته شده و کارخانه ها و تولیدی هایی که به همت مهاجرین بازگشته   شکل گرفته است  به راحتی در افغانستان رشد میکنند  و بیکاری و فقر به مرور ریشه کن میشود این رویه ای است که دیگر کشور های  آسیای مرکزی به تقلید از هند و چین و برزیل  پیش گرفته اند مانند  میانمار و کامبوج که ارزش پولی فوق العاده پایینی دارند  اگر حتی به همسایگان  افغانستان بنگریم کشور هایی مانند ازبکستان ترکمنستان و تاجیکستان پول بسیار بی ارزشی حتی کمتر از پول افغانستان  دارند  و در صدد الگو برداری از کشور های موفق در این عرصه میباشند  امید است افغانستان نیز با در پیش گرفتن سیاستی درست  ومنطقی  بتواند از فرصت های خود جهت ساختن اقتصادی پویا استفاده کند

دیدگاه شما