صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سهم قزاقستان در امنیت جهـانی

-

سهم قزاقستان در امنیت جهـانی

همه ساله در تاریخ 29 اگست ، روز جهانی مبارزه با آزمایش هستهای برگزار می شود، که در قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در 2 دسامبر 2009 تصویب شد. پیش نویس قطعنامه در مورد این موضوع توسط قزاقستان پیشنهاد شده بود  و 26 کشور از قطعنامه حمایت نمودند.
در 29 آگوست 1991 ، با فرمان اولین رئیس جمهور   قزاقستان ، نورسلطان نظربایف ، سایت آزمایش هسته ای سمیپالاتینسک  به طور رسمی بسته شد ، که به عنوان آغاز فرایند رهائی قزاقستان از یکی از بزرگترین زرادخانه های هسته ای جهان انجام شد.
سایت آزمایش هسته ای سمیپالاتینسک سابق در سال 1949 به طور خاص برای آزمایش تجهیزات هسته ای اتحاد جماهیر شوروی ایجاد شد. 
از سال 1949 تا 1989 ، 468 آزمایش هسته ای در این زمین آموزشی انجام شد.
قدرت کل این بارهای هسته ای 2.5 هزار برابر بیشتر از توان بمب اتمی است که بر روی هیروشیما پرتاب است.
بلافاصله پس از آنكه قزاقستان استقلال دولتی خود را اعلام كرد ، رئیس جمهور جمهوری قزاقستان ، نورسلطان نظربایف ، فرمان بستن سایت آزمایش هسته ای را امضا كرد.
حدود 1.3 میلیون نفر رسما به عنوان قربانی آزمایش در محل آزمایش شناخته  شده اند.
تا به امروز ، در منطقه قزاقستان شرقی ، که محل آزمایش سمیپالاتینسک واقع شده است ، میزان مرگ و میر زیاد است ، بسیاری از کودکان با بیماری های جدی متولد می شوند ، امید به زندگی قزاق ها در اینجا از 50 سال تجاوز نمی کند.
روز جهانی مبارزه با آزمایش هستهای با هدف آموزش و آگاه سازی مردم در مورد عواقب انفجارهای آزمایش هسته ای و لزوم متوقف کردن آنها طراحی شده است.
برای اولین بار ، روز جهانی مبارزه با آزمایش هستهای در 29 آگوست 2010 برگزار شد.
از آن زمان ، این روز با برگزاری انواع هماهنگی های مختلف در سراسر جهان از جمله سمپوزیوم ها ، همایش ها ، نمایشگاه ها ، مسابقات ، انتشارات ، سخنرانی در موسسات دانشگاهی ، برنامه های خبری و غیره جشن گرفته می شود.
در 29 اگست 2012 ، رئیس جمهور اول قزاقستان ، رهبر ملت ، نورسلطان نظربایف ، در سخنرانی   کنفرانس بین المللی پارلمانی در آستانه ، پروژه ATOM را با هدف دریافت پشتیبانی عمومی جهانی برای قطع نهایی آزمایش هسته ای در سراسر جهان و از بین بردن کامل سلاح های هسته ای آغاز کرد. تاکنون بیش از 300 هزار نفر طومار آنلاین پروژه ATOM را امضا کرده اند.
علاوه بر این ، رهبر ملت تأكید كرد كه مهمترین ابتكاری كه به پیشنهاد قزاقستان ، مجمع G-GLOBAL ایجاد شده ، باید کسب آزادی بشر از ترس از خودكشی هسته ای باشد.
به طور خاص ، یک برنامه گام به گام برای کاهش همه جانبه سلاح های تهاجمی استراتژیک با مشارکت همه کشورهای هسته ای ، که تحت نظارت سازمان ملل تهیه و تصویب شده است ، لازم است.
دستیابی به لازم الاجرا شدن پیمان منع آزمایش هسته ای بسیار مهم است. همچنین لازم است سازوکارهایی برای تحریک کشورهایی که اساساً برنامه های هسته ای نظامی را رها کرده اند ، ایجاد کنند.
برای این منظور ، در سال 2009 ، جمهوری قزاقستان این ابتکار عمل را به وجود آورد كه یک بانک بین المللی اورانیوم غنی شده کم (MBNOU ) را تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA ) در خاک خود بگذارد.
قزاقستان و آژانس بین المللی انرژی اتمی توافق نامه ایجاد MBNOU در آستانه را در 27 آگوست 2015 امضا کردند.
این نخستین بانک این چنینی در جهان است که وظیفه آن این است که  اگر کشور عضو آژانس انرژی هسته ای قادر به خرید اورانیوم غنی شده کم برای نیازهای انرژی هسته ای خود نباشد ، ممکن است از آژانس بین المللی انرژی هسته ای بخواهد که تأمین کننده این ماده باشد.
مراسم افتتاحیه رسمی MBNOU در تاریخ 30 اگست سال 2017 در آستانه با حضور اولین ریس جمهور قزاقستان نورسلطان نظربایف و مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی یوکی آمانو برگزار شد. این بانک در قلمرو کارخانه متالورژی اولبینسکی  در شهر اوست - کامنگورسک  Ust-Kamenogorsk ، منطقه قزاقستان شرقی واقع شده است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی MBNOU را تملك و كنترل خواهد كرد و توسط قزاقستان اداره می شود. مسائل مربوط به اطمینان از ایمنی کار بانک توسط مقررات جمهوری قزاقستان تنظیم می شود.
نخستین رئیس جمهور قزاقستان ، نورسلطان نظربایف در سخنرانی خود در افتتاح رسمی MBNOU تأکید کرد: "با گذشت سالهای استقلال ، ما با در اختیار داشتن  چهارمین زرادخانه بزرگ سلاح های هسته ای در جهان به رهبری در عدم گسترش جهانی این سلاح ها ، راه زیادی را طی کرده ایم.
قزاقستان به یک شریک قابل اعتماد آژانس بین المللی انرژی اتمی ، تنها آژانس سازمان ملل مسئول انرژی هسته ای صلح آمیز تبدیل شده است. "
بنابراین ، از روزهای نخست استقلال دولتی خود ، جمهوری قزاقستان دستیابی به جهانی بدون هسته ای   را اصلی ترین وظیفه استراتژیک خود در عرصه بین المللی می داند. برای تحقق سریع این هدف نجیب ، قزاقستان یک کار بزرگ صلح آمیز را انجام می دهد که مورد تأیید و حمایت همه بشر مترقی است.

دیدگاه شما