صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نگاه پاکستانی ها به مذاکره قطر

-

 نگاه پاکستانی ها به مذاکره قطر

گفت و گوهای زلمی خلیل زاد با گروه طالبان اکنون وارد پنجمین دور خود شده و آن چه که این دور گفت وگورا نسبت به مذاکرات قبلی متفاوت ساخت، حضور ملا عبدالغنی برادر مقام ارشد طالبان پشت میز مذاکره قطر است.
ملا برادر قبل از بازداشت در هشت سال پیش شورای کویته را رهبری می کرد و بدون شک نقش برجسته ای در سازماندهی مجدد این گروه داشت. گفته می شود وی نسبت به بسیاری از رهبران طالبان دیدگاه معتدل تری دارد و موافق آغاز مذاکرات صلح بوده است. زمانی که وی توسط پاکستانی ها در کراچی دستگیر شد، حکومت سابق افغانستان از این موضوع اظهار ناخوشنودی و آن را اقدامی برای ضربه زدن به تلاش های صلح عنوان کرد.
تردیدی نیست که آزادی ملا برادر نتیجه فشار آمریکایی ها بر پاکستانی ها بوده و دولت مردان پاکستان نیز با رهایی او از زندان، هم می خواهند نشان دهند علاقمند صلح در افغانستان اند و هم سمت وسوی مذاکرات و توافقات احتمالی را به سودشان جهت دهند.
پاکستانی ها همواره از سوی افغانستان به حمایت از طالبان متهم بوده اند و اکنون که اراده آمریکایی ها را برای مذاکره با طالبان جدی یافته اند، می خواهند با اعمال فشار بر رهبران طالبان برای ورود افراد اصلی گروه به روند صلح، از یک سو، خود را همسو با راهبرد آمریکا وانمود کنند و از سوی دیگر هزینه صلح را برای حکومت افغانستان بالا ببرند؛ تنش در روابط افغانستان و پاکستان سابقه طولانی دارد و آنچه بر این تنش ها نفت تشدید پاشیده، حضور گسترده طالبان و شبکه حقانی در شمال و شمال غرب پاکستان، و نزدیکی افغانستان به هندوستان است. پاکستانی ها بارها افغانستان را متهم به همکاری با هند کرده و اعلام داشته که عوامل اطلاعاتی آن کشور در نزدیکی سرحدات شمالی پاکستان جابجا شده اند. پاکستانی که سابقه دشمنی هفتاد ساله با همسایه شرقی اش دارد و بر سر مسئله کشمیر سه بار وارد جنگ با هند شده، دشمنی با هند جزئی از هویت ملی اش شده و همبستگی ملی خود را در این دشمنی تعریف و توجیه می کند و ازین رو همواره کوشیده با تعریف دشمن ملی، حس همبستگی ملی رادر جامعه چندقومی و پاره پاره پاکستان تقویت نماید.
حمله انتحاری به سربازان هندی و بالا گرفتن ناآرامی ها در کشمیر و نیز ناآرامی ها در سرحدات ایران و پاکستان و حمله انتخاری به نیروهای سپاه پاسداران در زاهدان ایران، تصویری ناخوشایند ازین کشور در جهان ترسیم می کند. افکار عمومی جهان اکنون پاکستان را کشوری مستعد افراطگرایی مذهبی و حامی تروریسم می شناسند. این امر برای دولت مردان پاکستان از نظر سیاسی هزینه بر و مشکل آفرین است چنانکه دونالد ترامپ اولین رییس جمهوری آمریکا بود که صداقت پاکستان را در مبارزه با تروریسم زیر سؤال برد. این در حالی است که آمریکا سالانه کمک های فراوانی در اختیار پاکستان قرار می دهد.
به نظر می رسد پاکستانی ها نیازمندند بار روانی روی دادهای اخیر در کشمیر و زاهدان ایران را از روی دوش شان سبک تر کنند و لذا به مذاکرات قطر به منزله یکی از محورهای سیاست خود در این راستا نگاه می کنند.
تعیین ملا برادر به ریاست دفتر طالبان در قطر و ریاست هیئت مذاکره کننده آن گروه نشان از این دارد که روند صلح به مرحله حساس خود نزدیک می شود و در این مرحله اطراف ذی دخل سعی می کنند منافع شان را به دقت رصد نمایند. پاکستانی ها واقف اند که غیبت حکومت افغانستان در مذاکرات قطر، صلحی را به فرجام نمی رساند ولی به اصرار طالبان بر خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و امتناع آن ها از مذاکره با حکومت افغانسان به عنوان فرصت و فشار برای تضعیف موقعیت افغانستان نگاه می کنند. صلحی که طالبان را در موضع برتر بنشاند، انتظارات پاکستانی ها را در به حداقل رسیدن حضور سیاسی و اقتصادی هندوستان در افغانستان برآورده می سازد و افغانستان به مثابه ژرفای استراتژیک مبدل می گردد. ‎‎‎‎‎‎‎

دیدگاه شما