صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

واکنش‌ها به مواضع متغیر ترامپ در قبال افغانستان

-

واکنش‌ها به مواضع متغیر ترامپ در قبال افغانستان

دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه (۲۹  قوس) دستور آغاز بیرون شدن حدود نصف سربازان آمریکایی مستقر در افغانستان را صادر کرد. این دستور ترامپ ناگهانی و تاحدی حسابنشده تلقی شد. درشرایطی که گفتگوهای صلح افغانستان شتاب بیشتر گرفته بود، انتشار این تصمیم بیشتر به نفع طالبان ختم گردید. شماری از مقامات نظامی آمریکا نیز این تصمیم ترامپ را متناسب با شرایط حاضر نپنداشتند. برعکس، دولت افغانستان خروج نیروهای آمریکایی را چندان امر مهم تلقی نکرد و آن را بر امنیت افغانستان بیتأثیر عنوان نمود. هرچند که تصمیم ترامپ بعدا از جانب شورای امنیت ملی آمریکا رد شد ولی به نظر میرسد بعنوان یک گزینه احتمالی همچنان روی میز کاخ سفید باقی خواهد ماند. تبعا سؤالی را که این موضوع برای نخبگان سیاسی و اجتماعی افغانستان خلق می کند اینست که با احتمال خروج نیروهای آمریکایی، بهترین راه حل برای تأمین امنیت افغانستان چیست؟ در این نوشته این موضوع را بحث می کنیم. اما نخست برای اشراف بیشتر به موضوع، رویکرد گذشته و امروز ترامپ را در قبال افغانستان به بررسی می گیریم.
رویکرد گذشته و امروز ترامپ در قبال افغانستان
دونالد ترامپ در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما حضور نظامی آمریکا در افغانستان را اتلاف منابع مالی می دانست و خواهان خروج سربازان ایالات متحده از این کشور شده بود. ترامپ در سال ۲۰۱۱ در توییتر خود نوشت: "چه زمانی به اتلاف پولمان در بازسازی افغانستان پایان می دهیم؟ اول باید کشور خودمان را بازسازی کنیم." او در یک نوشته مشابهی در سال ۲۰۱۲ از راه سازی و احداث مدرسه برای مردم افغانستان نیز انتقاد کرده بود. ولی او پس از احراز کرسی ریاست جمهوری آمریکا تغییر موضع داد. استراتژی جدید ترامپ برای افغانستان و جنوب آسیا درست در ماه اوت 2017  برابر با 31  اسد 1396  از یک پایگاه در نزدیکی گورستان نظامی آرلینگتون اعلام شد که محل دفن تعداد ۲۴۰۰ سرباز آمریکایی است که در افغانستان کشته شدهاند. ترامپ برخلاف خواسته اولیهاش، با خروج نظامیان آمریکایی در افغانستان مخالفت کرد و گفت که نمیخواهد خلاء ایجاد شده به قدرت گرفتن گروههای پیکارجو منجر شود. ترامپ در آن زمان تأکید کرد که خروج عجولانه از افغانستان خلائی ایجاد خواهد کرد که تروریستها از جمله داعش و القاعده فورا آن را پر خواهند کرد. او حتی یادآورد شد که آمریکا در سال ۲۰۱۱ عجولانه و به اشتباه از عراق خارج شد و در نتیجه دستاوردهایی که به سختی به دست آورده بود به راحتی به دست تروریستان افتاد. با همین رویکرد دونالد ترامپ درمورد حضور نظامی آمریکا در افغانستان گفت: "من بارها گفتهام که چقدر غیرسازنده است که آمریکا از قبل تاریخ آغاز یا پایان اقدامات نظامی مورد نظر خود را اعلام کند. ما در مورد تعداد نیروها یا برنامه ما برای فعالیتهای نظامی بیشتر صحبت نمیکنیم. از این به بعد، شرایط افغانستان و نه جدولهای زمانی دلبخواهی استراتژی ما در این کشور را هدایت میکند. دشمنان آمریکا نباید نقشههای ما را بدانند یا فکر کنند که میتوانند آن قدر صبر کنند که ما برویم." دونالد ترامپ در سخنانش نسبت به خروج عجولانه از افغانستان هشدار داد و گفت نمیخواهد اشتباه رهبران آمریکا در خروج سریع و گسترده نظامیان ایالات متحده از عراق در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما را تکرار کند.
ولی علیرغم این رویکرد ترامپ به افغانستان، او روز پنجشنبه (۲۹  قوس1397) دستور آغاز بیرون شدن حدود نصف سربازان آمریکایی مستقر در افغانستان را صادر کرد.  چند روز بعد سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا این تصمیم ترامپ را منکر شد. دونالد ترامپ که عادت برنوشتن سریع هر خبر درصفحه تویترش دارد، تاکنون در این مورد چیزی ننوشته است.
دستور ناگهانی ترامپ در مورد خروج نیمی از سربازان مستقرآمریکایی در افغانستان، برای بسیاری از اعضای ناتو و مقامات نظامی آمریکا غیرمنتظره بود و مورد انتقادهای شدید قرارگرفت که به آن خواهیم پرداخت.
رویکرد همکاران و مقامات نظامی آمریکا در قبال دستور ترامپ
برخی از مقامات بلندپایه نظامی و سیاسی آمریکا تصمیم ترامپ را عجولانه و غیراستراتژیک خواندند. پس از تصمیم ترامپ برای خروج بخش زیادی از نیروهای آمریکا از افغانستان، وزیر دفاع آمریکا استعفای خودش را از دولت آمریکا درخواست کرد. آقای متیس وزیر دفاع آمریکا از جمله افرادی است که خواهان تقویت حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان است.
به باور بسیاری از تحلیلگران، کنارهگیری وزیر دفاع آمریکا میتواند بیانگر این حقیقت باشد که رئیس جمهور آمریکا بدون درنظر گرفتن بعد نظامی و استراتژی مسأله، تنها با دید سیاسی موضوع خروج سربازان آمریکا را از افغانستان مطرح کرده است. واکنش وزیر دفاع آمریکا در قبال تصمیم ترامپ عملا میتواند این موضوع را به اثبات برساند که استراتژیستهای امنیتی و نظامی آمریکا مخالف خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان میباشند. آنان معتقدند در شرایطی که تروریستها همچنان در افغانستان فعال اند، خروج نیروهای نظامی آمریکا بر ناکامی آمریکا در مبارزه با تروریزم تعبیر و تفسیر خواهد شد که بنا به هر رویکردی که باشد برای ایالات متحده آمریکا عواقب سیاسی و امنیتی دارد. با این هم به نظر میرسد که مقامات ناتو و حتا برخی از مقامات نظامی آمریکا بر خروج نظامیان آمریکا در شرایط حاضر موافق نیستند و مصمم اند که در مأموریت خود برای مبارزه مشترک با تروریزم در افغانستان بمانند. درست در زمان نشر دستور ترامپ برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان، لوی درستیز قوای مسلح ایالات متحده در سفر به افغانستان اطمینان داد که مأموریت نظامی کشورش به گونه پلان شده در افغانستان ادامه خواهد یافت. جنرال جوزف دنفورد در دیدار با  نیروهای خارجی در افغانستان تأکید کرد که مأموریت نظامی آمریکا در افغانستان به گونهای که در گذشته برنامهریزی شده بود ادامه خواهد یافت. اسکات میلر، فرمانده ارشد نظامیان آمریکایی و خارجی در افغانستان نیز در جریان سفر به ولایت ننگرهار گفت: " به شما اطمینان میدهم که هیچ چیز تغییر نکرده است. امروز نیز آنگونه هستیم که دیروز بودیم و فردا نیز چنین خواهیم بود".

دیدگاه شما