صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تکرار تجربۀ تلخ قندوز و فراه در غزنی

-

تکرار تجربۀ تلخ قندوز و فراه  در غزنی

غزنی مهد تاریخ درخشان افغانستان؛ چند روزی در وحشت و ترس از سقوط، شب و روز گذرانید. از آغاز جنگ تا هنوز هم جنگ و درگیریهای وقفهای در شهر غزنی ادامه دارد.
تا هنوز هم هیچ کس دقیق نمیداند که در غزنی چه میگذرد، جز طالبان که میخواهد پرچم سفیدشان را بر فراز شهر به احتزاز درآورد. صفحات اجتماعی پر شده از دلنگرانی برای فامیل، دوستان، مردم شهر و کشورشان. خبرهای کوتاه، جملات مملو از ناراحتی و وحشت از سقوط ولایت غزنی را میتوان در صفحات افراد دید.
غزنی و ساکنان آن، روزهای سخت و تلخی را سپری کردند و بدون شک، اگر درست مدیریت نشود روزهای بدتری نیز در انتظار آنان خواهد بود. دیگر کمتر کسی به دولت و حکومت مرکزی افغانستان چشم  امید دارد و عدهای نیز ناامید تنها به سپری شدن زمان چشم دوختهاند. طالبان از هر چهار سوی شهر غزنی قدرت خود را به رخ کشید، وارد مرکز این ولایت گردید و خیلی  راحت پاسگاههای پولیس را به کنترول خود درآورد.
حملات طالبان در شهر غزنی ۱۲ بجه شب جمعه آغاز شد. به گفتهی معاون شورای ولایتی غزنی، این حملات بر تمام پاسگاههای شهر از جمله در ساحات نزدیک مقر فرماندهی پولیس و ریاست امنیت ملی در گرفت و نیروهای امنیتی وحشتزده نمیدانستند که «دشمن» از کدام طرف حمله کرده است.
طالبان پس از آنکه توانست مناطق زیادی از این ولایت را تحت کنترول خود در آورد، پایههای مخابراتی را به آتش کشیده، پل ارتباطی میان مردم را قطع کرد. طبق آمار رسمی که وزارت داخله، در عصر روز دوشنبه اعلام کرد بیش از 150 جنگجوی طالب و همچنان 26 تن از نیروهای امنیتی به شمول یک خبرنگار نیز در جریان درگیریها کشته و زخمی شدند.
با این هم مقامات امنیتی اعلام کردند که نیروهای کمکی را به ولایت غزنی اعزام کردهاند. این نیروهای امنیتی از بعد از ظهر روز جمعه به قصد گرفتن دوباره ولایت غزنی از کابل حرکت کردند که تا بعد از ظهر روز شنبه به غزنی نرسیده و در میان راه متوقف بودند.
در نشست روز شنبه هفته جاری وکلای مجلس نمایندگان از غزنی، از بسته بودن بسیاری از راههای مواصلاتی ولسوالیهای این ولایت یادآور شده، گفتند که تعداد بیشماری از راه‌‎های مواصلاتی به دست طالبان افتاده و آنان این مسیرها را بستهاند.
دو مسیر استراتژیک این ولایت در دست نیروهای مخالف دولت افتاد. طالبان کنترول مسیرهای قیاق و مسیر دشت قرهباغ که ولسوالی های دوردست این ولایت را مانند ولسوالیهای مالستان، جاغوری، اجرستان، قرهباغ و ناور به غزنی وصل میکند، در کنترول خود درآورد. به گفتۀ بعضی آگاهان در 15 روز گذشته تمام پاسگاههای این مسیرها به دست طالبان سقوط کردند.
با حمله تازه طالبان به شهر غزنی، این چهارمین بار در سالهای اخیر است که این گروه قادر به ورود به مراکز شهرهای افغانستان میشوند. پیش از این نیز ما شاهد سقوط ولایاتی مانند فراه و قندوز بودهایم.
با همه این اتفاقاتی که در جریان سال جاری رخ داده، اما هنوز هم دولت افغانستان خوشبینانه و بیتفاوت عمل کرده و به هشدارهای وکلای این ولایت و مردم هیچ اهمیتی نداده و به صدای درگیریهای سنگین و دوامدار اطراف کشور چندان پاسخ قانع کننده ندادهاند. به گفته آگاهان، حکومت افغانستان هیچگاه نخواست خطر سقوط شهر غزنی به دست طالبان را جدی بگیرد و برای ایجاد امنیت هرچه تمامتر، تلاش نماید.
برخی از آگاهان به این باوراند که این حملات از قبل طرحریزی و برنامهریزی شده تا به این وسیله دلیل خوبی برای لغو انتخابات در غزنی شود. طالبان دفتر کمیسیون انتخابات را در این ولایت نیز به آتش کشیدند.
در حال حاضر ولایت غزنی یکی از شهرهای افغانستان است که در کنار مشکلات انتخاباتی و امکانات زندگی، با خطر سقوط تمام روبه رو شد و چند روز است که جنگ در این ولایت ادامه داشته و نیروهای امنیتی با تجهیزات خود در مقابل طالبان مقاومت میکنند.
اما سؤال اینجاست تا چند روز دیگر این نیروها در ولایت غزنی ایستادگی خواهند کرد و مردم چقدر دیگر توان صبر و تحمل این وضعیت را خواهند داشت؟ آیا دولت باز هم در مقابل این شرایط، بردباری و به گزارشات نه چندان دقیق تکیه خواهد کرد؟
دولت افغانستان مکلف به محافظت و مراقبت از تمام مردم این کشور است و باید با تمام سرعت به کمک مردم این ولایت بشتابد تا بتواند دوباره کنترول شهر غزنی را به دست گرفته، وضعیت را برای مردم مساعد سازد تا به دور از وحشت به زندگی خود ادامه دهند.
واقعیت این است که در این شرایط نابسامان کشور، این طالبان است که با مانور و جولان دادن در مناطق مختلف و مهم کشور، نقش برندۀ میدان را بازی میکند و آنطور که میخواهد، عمل میکند. حالا این گروه  امنیت ولایت غزنی را در هم شکسته و بار دیگر تجربه فراه و قندوز را تکرارکردند.
تعدادی فکر میکنند غزنی دیگر به روزهای خوب گذشتهاش باز نخواهد گشت؛ حتی اگر طالبان به عقب رانده شوند و جنگ پایان یابد.
غزنی نقطۀ عطف و قابل توجه کشور است که توسط آن میتوان مناطق جنوبی، غربی و مرکزی را به هم وصل کرد. طالبان با به دست آوردن این ولایت، خیلی راحت به مناطق دیگر دسترسی پیدا خواهد کرد و چه بسا ممکنست از این مسیر به پایتخت برسد. این گروه اکنون نیز برای رسیدن به مرکز کشور تلاش میکند.
باشندگان غزنی و پایتخت کشور از حکومت میخواهند با برنامهریزی دقیق، باعث نجات مردم شود.

دیدگاه شما