صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان و اتخاذ سیاست همگرایی منطقه ی،دلایل و عوامل

-

افغانستان و اتخاذ سیاست همگرایی منطقه ی،دلایل و عوامل

الزامات تعاملات دوستانه در منطقه
همگرایی و همکاری در منطقه، چه در چهار چوب روابط دو وچندجانبه و چه در قالب سازمان ها و اتحادیه های منطقه ی، برای تمام کشورهای منطقه به این دلایل مهم هست:
1- استفاده از ظرفیت جغرافیایی افغانستان: افغانستان قلب آسیا است و همکاریهای متقابل، موجب باز شدن شریانهای مسدود شده این قلب میشود که سالهاست به دلیل مداخلات خارجی و تنش های حاکم در منطقه بسته شده است. خوشبختانه، افغانستان به عنوان قلب آسیا،از نعمت جغرافیایی فوق العاده برخورداراست که می تواند نقش کلیدی در همگرایی منطقه داشته باشد و نقاط مختلف قاره آسیا را با یکدیگر پیوند بزند.
2- جلوگیری از مداخلات فرا منطقه ی: افغانستان کنونی با این شعارپا به منطقه گذاشته است که : ما وصل میخواهیم نه فصل! هماهنگی میخواهیم نه جدایی! باهم ترقی میخواهیم نه افراطیت و مرگ! زیرا؛ هر چه همکاری ما بیشتر شود، رفاه متقابله زیادتر میشود.
رییس جمهور افغانستان پس از بازگشت از مراسم افتتاح تاپی از کشور ترکمنستان درسال 1394، صریحا همگرایی را یک دیدگاه و دکترین اعلان کرده و تصریح کرد که استقبال ملت افغانستان از پروژه نیست؛ استقبال ملت از دیدگاه همگرایی منطقه است. به این دلیل، وقتی که منافع اقتصادی کشورها و ملت های منطقه بهم وابسته باشد،اتکای متقابل ایجاد میشود. بر اساس این اتکای متقابل چه چیز تغییر میکند؟معضل که قدرتهای استعماری به وجود آورده اند تا آسیای مرکزی و جنوبی را از هم جدا کنند و تحت سلطه خود قرار بدهند.
3- برقراری مجدد و تقویت پیوند های انسانی: ایجاد روابط اقتصادی میان کشورهای منطقه، پیوند های انسانی ملت را ها را به دنبال دارد. بنابراین، تعاملات دوستانه دولت ها و حکومت ها در منطقه وهمکاری تامین نیازهای همدیگر،علاوه بر رشد و ارتقایی سطح اقتصاد، پیوند انسانی را نیز بین ملت ها بر قرار می سازد و هرکشوری، منبع تحولات انسانی و اجتماعی در کشور دیگر منطقه می شود و از این طریق پیوندها محکم و مستحکم تر از پیش خواهد شد.
4-  رشد اقتصادی و تامین رفاه:
بدون وجود روابط دوستانه میان همسایهها، تحول اقتصادی و فرهنگی در هیچ کشوری منطقه رخ نخواهد داد و باعنایت به همین نکته، افغانستان براین سیاست تاکید دارد و برای گسترش همکاریهای اقتصادی منطقهیی و رشد سرمایهگذاری تلاش می کند. زیرا،هررابطه اقتصادی باعث ایجاد تأثیر شبکهیی میگردد و زمانی که این شبکهها با همدیگر وصل شوند یک تأثیر انکشافی مرکب را ایجاد میکند که میتواند مردم منطقه را از فقر به رفاه برساند.
به عنوان مثال، در طرح ترانسپورت منطقه افغانستان، چین از طریق افغانستان نهتنها به ایران، بلکه به پاکستان و هند نیز وصل میگردد. به همین ترتیب، ایران علاوه بر ازبکستان با سرتاسر دنیا وصل خواهد شد.
5-تسهیل وتسریع  در ظهور اسیایی قدرتمند:
باتوجه به اینکه که آسیا در حال تغییر به یک قاره بزرگ اقتصادی است، افغانستان باور دارد که برای تحقق و تسریع این مهم، نیاز به همگرایی منطقه ی است. به همین خاطر، تلاش های کشورهای منطقه برای همکاریهای اقتصادی و همکاری با ما به جای دشمنی، گامی در راستای تحقق اسیای قدرتمند از لحاظ اقتصادی است .
6- مقابله با تهدیدات مشترک:
مواد مخدر، تروریسم، افراط گرایی، جدایی طلبی، موج پنجم خشونت های سیاسی، فقر و... بخشی از تهدیدات و چالشهای مشترک است که منطقه ما را به شدت متاثر ساخته است. اکثر کشورهای منطقه با یک و چند مورد ازاین چالشها دست به گریبان است و مورد تهدید جدی قرار دارد. بدون همکاری و تعامل دوستانه، هیچ کدام از کشورهای منطقه قادر به مبارزه با این تهدیدها نیست و تنها از طریق همگرایی، حسن همجواری، احترام متقابل، روابط دولت با دولت امکان مقابله با این چالش ها مسیر است.

دیدگاه شما