صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نشست کابل؛ رسالت‌ها و انتظارات !

-

 نشست کابل؛  رسالت‌ها و انتظارات !

اگرچه این سیاست در نقاط مورد منازعه دیگر مثل شبه جزیره کوریا رد شد. این پروژه نیز به اصطلاح بنام»پایپ لاین صلح» مورد منازعه قرار گرفت. طرح این پروژه از سوی آنها مطرح گردید، اما ساخته نشد، قرار بود از این پروژه به عنوان راه حل برای درگیری طولانی مدت و طاقت فرسا، میان ارمنستان و آذر بایجان استفاده شود که انرژی آسیای مرکزی را شامل می گردید.
تجربیات در شرق اروپا نشان می دهد، که دشمنان مجبور شدند زیر ساخت های انرژی را با هم شریک بسازند، مثل اینکه برای آوردن صلح و ثبات آنرا روشن کرده و یا خاموش سازند. به گونه مثال جنگ میان روسیه و اوکراین که بنام جنگ بر سر انرژی گاز نیز یاد می شود در قدم نخست روی هزینه و ترانزیت صورت گرفت، قبل از آن که در سال 2014 میلادی جنگ واقعی میان دو کشور شروع شود. شرکت گازپروم انحصار کننده گاز طبیعی روسیه، هیچ پشتوانه ای پیدا نتوانست تا برای پایپ لاین پیشنهاد شده ترانس-کوریا که از منطقه غیر نظامی میان دو کوریا می گذرد و گفته می شد سبب کاهش تنش ها می گردد را عملی کند.
رهبران و وزیران کشورهای ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند برای افتتاح پروژه تاپی بخش افغانستان، روز جمعه گذشته در شهر هرات گرد هم آمدند، به عقیده آنها منافع مشترک اقتصادی می تواند بر جنگ های که از سالیان طولانی جریان دارد فایق آید. اشرف غنی رییس جمهور افغانستان در جمع مقامات اشتراک کننده گفت:» افغانستان به سیاست اتصال باور دارد نه جدایی. پس از یک دهه جدایی جنوب آسیا از طریق افغانستان به آسیای مرکزی اتصال خواهد یافت.» در آسیای میانه که منابع عظیم انرژی را در خود جای داده است، پایپ لاین 1127 مایلی گاز تاپی ایالت پنجاب در شمال هند را به میدان گاز گلکنش در صحرای شرقی ترکمنستان وصل خواهد کرد. از سوی دیگر، پلان هایی برای راه اندازی کیبل فایبر نوری و خط آهن در امتداد مسیر این پایپ لاین از ترکمنستان به پاکستان نیز روی دست می باشد.
افغانستان که موقعیت اش را برای تجارت به عنوان «محور آسیا» می داند، از راه اندازی این پروژه سود خواهد برد، طوری که ساختن این پایپ لاین، سبب ایجاد شغل برای جوانان شده و می تواند بدیل برای جنگ برای جوانان این کشور باشد. همچنان از گاز آن به عنوان سوخت ارزان برای نیروگاه و حرارت استفاده کند. برعلاوه، زمانی که گاز در پایپ لاین به جریان افتد، افغانستان سالانه از بابت ترانزیت آن 400 میلیون دالر دریافت خواهد. این پول تا حدودی جبران برخی از کمک های بین المللی است که در حال حاضر از دولت افغانستان حمایت می کند.
همانند بسیاری از زیر ساخت های انرژی در منطقه، پروژه پایپ لاین تاپی نیز به شکل عمیقی با سیاست بافت خورده است. یک قرن قبل برای نفوذ و تسلط بر آسیای مرکزی، قدرت های بزرگ مسیر کاروان را طرح ریزی کردند که بنام بازی بزرگ شناخته می شد. در عصر مدرن، آنها با پایپ لاین ها رقابت می کنند. در گذشته ایالات متحده از خطوط لوله گاز برای دور زدن روسیه و حمایت از وابستگی اقتصادی اتحاد جماهیر شوروی به آن حمایت می نمود. چنانچه، آوردن انرژی آسیای مرکزی به بازار باعث کاهش وابستگی جهانی به نفت خاورمیانه می گردید.
امریکا به این دلیل از پروژه تاپی حمایت می کند که آنرا بدیلی برای پروژه پیشنهاد شده آی پی ال، پروژه پایپ لاین گاز ایران- پاکستان- هند می داند، زیرا بر اساس این پروژه گاز از میدان گاز فارس جنوبی کشورهای متذکره انتقال می گردید. پروژه تاپی یک پروژه بزرگ است: براساس این پروژه 33 میلیارد متر مکعب سالانه انتقال خواهد کرد، مقدار گازی است که هالند سالانه مصرف می کند.
پایپ لاین گاز تاپی از پنچ ولایت افغانستان که شامل هرات، فراه، نیمروز، هلمند و کندهار می شود خواهد گذشت، مناطق که در آنها نفوذ قوی طالبان وجود دارد و امنیت از نگرانی های عمده به شمار می رود. به هر حال، گروه طالبان و پاکستان کشوری که گمان می رود نفوذ قوی بر طالبان دارد حمایت شان را از این پروژه اعلام کرده اند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در بیانیه ای که روز جمعه گذشته منتشر گردید ابراز داشت:»سیاست ما مشخص است، ما برضد پروژه تاپی نیستیم و از آن حمایت می کنیم، ما آماده هستیم هر زمانی که پروژه نیاز داشته باشد امنیت آنرا تامین کنیم.» یک گروپ از شرکت ها همراه با شرکت دولتی ترکمن گاز این پروژه نظارت خواهند کرد و از مهمترین سهامداران خواهند بود. مقام ها در ترکمنستان گفته اند، آنها از بانک انکشاف اسلامی عربستان سعودی قرضه دریافت کرده اند. 
برای نخستین بار شرکت های نفتی در سال 1995 میلادی پروژه پایپ لاین را پیشنهاد کردند تا از این طریق آن انرژی محسور شده کشورهای آسیای مرکزی را به بازار عرضه کنند، این پروژه پس از آن که یک سال بعد طالبان کنترول افغانستان را در دست گرفتند از اجندای آنها خارج گردید. اما پس از حمله ایالات متحده امریکا در افغانستان در سال 2001 و سرنگونی رژیم طالبان این پلان یک بار دیگر مطرح شد. حالا، انتظار می رود پروژه تاپی الی سال 2020 میلادی تکمیل گردد. 

منبع: نیویارک تایمز

دیدگاه شما