صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

فرصت ها و چالش ها در برابر نخستین مرکز یوگا در کابل

-

 فرصت ها و چالش ها در برابر نخستین مرکز یوگا در کابل

نگین خپلواک دختر 20 ساله افغان که  نوازنده است، اغلب خود را در مقابله جامعه می بیند که به طور خاص از حرفه اش حمایت نمی کنند. برای زنانی همچون خپلواک که نخستین بانوی رهبر ارکستر دختران می باشد، همیشه کسانی هستند که از او انتقاد و در مقابلش مخالفت می کنند که شامل اعضای خانواده اش نیز می شود. وی می گوید:» مبارزه مداوم خستگی ذهنی زیادی را در پی دارد.» اما بانو خپلواک مکانی برای استراحت ذهنی دارد، این مکان یک مرکز یوگا می باشد که اخیرا در کابل راه اندازی شده است. او می گوید:» یوگا برایم آرامش ذهنی می دهد و به من کمک کرده است تا با شرایط ذهنی ام مقابله کنم. وی این سخنان را پس از یک تمرین روزانه با نخستین مربی بانو یوگا، خانم ممتاز بیان کرد. خانم خپلواک می گوید:» یوگا مرا کمک کرده یک چشم انداز مثبت راعلی رغم هرج و مرج های موجود داشته باشم.»
خانم ممتاز که 40 سال دارد و از دو سال به اینسو، یوگا را در یک مرکز پرروش اندام بانوان در کابل تدریس می کرد. با این وجود، محبوبیت و استقبال از صنف هایش وی را تشویق کرده است تا مرکز شخصی یوگای خودش را در در شهر پر از آشوب کابل ایجاد کند. خانم فخریه می گوید:»بیش از 10 سال می شود که یوگا را به شکل مسلکی آموخته ام، اما از زمانی که طفل بودم آنرا تمرین می کردم.» وی تصاویر از زمانی تمرین یوگا در دو سالگی خویش را نشان می دهد. به گفته وی:» من در یک خانه ورزشکار بزرگ شده ام، خانواده ام همیشه علاقه من برای یوگا را مورد تشویق قرار داده اند.»
خانم ممتاز با حمایت شوهرش نخستین مرکز پرورش اندام و یوگا برای زنان را که شرکت تکنولوژی شوهرش می باشد راه اندازی کرده است. بانو ممتاز یم گوید:» شوهرم یکی از قوی ترین حامیان من بوده است». خانم ممتاز با شوخی می گوید:» وی همراه من یوگا تمرین نمی کند و در این بخش کمی تنبل است.» به دلیل نبود مکان مشابه به این مرکز، مرکز یوگای خانم ممتاز به زودی توجه زیادی را به خود جلب کرد. به گفته خانم فخریه:» استقبال از مرکز شان فوق العاده بوده است، در جریان پنج ماه، ما میزبان زنان از بخش های مختلف جامعه افغان برای نام نویسی بودیم. در حال حاضر، این مرکز روزانه میزبان 50 تن از کسانی است که یوگا تمرین می کند.» راه را که بانو ممتاز در پیش گرفته بدون مشکل نبوده است. در جامعه به شدت سنتی مثل افغانستان، ابتکارات و ایده های جدید با شک و تردید های زیادی مواجه می باشد. بانو ممتاز می گوید:» من انتقاداتی را از طریق صفحات مجازی در قسمت کار خویش دریافت می کنم. مردم که معلومات زیادی در مورد یوگا ندارند، کامنت می گذارند و می گویند که این هندویسم است و من دین دیگری را موعظه می کنم، همچنان می گویند که این کار حرام است و برای مسلمانان نمی باشد.»
او به این گونه نظریات به ندرت پاسخ می دهد  به گفته خانم ممتاز:» بعضی وقت ها من برای شان می گویم که یوگا مذهب نیست و نه ورزش می باشد، اما یوگا علم و شیوه زندگی است.» این انتقادها خانم ممتاز را نا امید نکرده است. وی توضیح می دهد:» یوگا هنوز یک پدیده جدید است و به زمان بیشتری نیاز دارد.» بانوانی که در مرکز یوگای خانم ممتاز می آیند، اغلبا در مورد مزایای یوگا آگاه هستند. خانم ممتاز می گوید:» شماری زیادی از این خانم ها در بیرون از کشور برای تداوی مراجعه کرده اند و از سوی داکتران شان توصیه شده اند که یوگا را برای شیوه سالم زندگی تمرین کنند. شماری دیگر نیز حداقل معلومات دارند که یوگا برای چه می باشد.»
همچنان، از سوی مردان نیز درخواست هایی برای شمولیت در این مرکز صورت گرفته است اما خانم ممتاز می گوید:» من در خواست آنها ار قبول نکردم. این مرکز ویژه زنان می باشد، کسانی که مثل مردان مکان های زیادی برای رفتن ندارند، بنابراین آنها این فرصت را داشته باشند تا خویشتن را راحت احساس کرده و بر خود تمرکز کنند.» البته خانم ممتاز تصمیم دارد در اواخر سال جاری، مرکز یوگا برای مردان را نیز راه اندازی کند. فخریه ممتاز مرکز یوگای خود را در اواخر سال 2017 راه اندازی کرد. این استدیو برای 5 ماه باز بوده است و حالا خانم ممتاز می گوید که روزانه میزبان 50 بانو می باشد. این مرکز در داخل ممتازهاست مرکزی که از سوی شوهر خانم ممتاز در شهر کابل راه اندازی گردیده است.
در عین زمان، این مرکز به یک مکان اجتماعی برای زنان بدل شده که می توانند با یک دیگر دید و بازدید داشته باشند. این مرکز حفاظت شده است و فضای آرام را برای بانوان مهیا ساخته است. به غیر از کلاس های یوگا، کلاس های زومبا، ووشو و کاراته نیز وجود دارد که همه توسط مربیان زن افغان آموزش داده می شوند. خانم ممتاز می گوید:» همچنان ما یک رستورانت داریم که هنوز زیر کار است، و مواد غذایی سالم را در اختیار مشتریان قرار خواهد داد. وی اضافه می کند، گرچه هنوز به طور کامل عملکردی نداشته، با آنهم چای های دمنوش گیاهی را برای مشتریان ارایه می دهد». مرکز یوگا همچنان یک بخش برای سرگرمی کودکان دارد و زمانی که خانم ها کودکان شان را با خود می آورند آنها از این فضا استفاده می کنند.
خانم ممتاز می افزاید:» آموزگاران متخصص با کودکان کار می کنند و به آنها یوگا و فعالیت های دیگر را تدریس می کنند که شامل دروس انگلیسی نیز می شود.» این خدمات به یک مرکز مراقبت روزانه تمام عیار در حال توسعه و داشتن 15 کودک در حال حاضر بوده و آنها با هزینه یک هزار افغانی در یک ماه ثبت نام شده اند. هزینه یوگا نیز به گونه جزیی نگهداشته شده تا زنان را بیشتر تشویق کند که ثبت نام نمایند. بانو ممتاز تشریح می کند:» فیس داخله برای هر فرد 500 افغانی است و فیس ماهانه 1000هزار افغانی برای هر شخص می باشد. با این فیس شما می تواند به همه فعالیت ها و منابع این مرکز برای مدت دو ساعت همه روزه بین6  صبح تا 6 شام دسترسی داشته باشید.» راه اندازی این مرکز یوگا برای بانوان فراتر از بخش سود آوری آن می باشد. خانم ممتاز می گوید:» وقت می بینم خانم ها بعد از یک برنامه خود را راحت و آرام احساس می کنند این موضوع مرا خوشحال می سازد.» به عقیده خانم ممتاز، یوگا برایش این فرصت را داده است که به گونه مثبت رشد نماید و این دلیل شده است که وی می خواهد آنرا برای سایر بانوان نیز پیشکش کند. بانو ممتاز می گوید:» من می توانم یک چنین مرکزی را برای بانوان افغان ایجاد کنم، انهم برای کسانی که قربانی منازعات جاری اند و این از اهمیت ویژه ای برخوردار است.»

دیدگاه شما