صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آیا ترامپ بدون همکاری پاکستان می تواند جنگ افغانستان را ببرد؟

-

 آیا ترامپ بدون همکاری پاکستان می تواند جنگ افغانستان را ببرد؟

روابط میان امریکا و پاکستان در گذشته با فراز و نشیب هایی همراه بوده است، اما این کشورها براساس ضرورت توانسته اند آنرا به نحوی مدیریت کنند. پاکستان آرزوی به دست آوردن کمک های مالی و تجهیزات نظامی امریکا را داشت و امریکا نیز خواستار همکار منطقه ای در نبرد برضد تروریسم و داشتن راهی به داخل افغانستان همچنین زیر نظر داشتن تسلیحات هسته ای پاکستان. اما اخیرا، رییس جمهور ترامپ در تویتر خویش از پاکستان انتقاد کرد آنهم در حال که امریکا بیش از هر زمان دیگر به متحدانش نیاز دارد، صدها میلیون دالر کمک های امنیتی نظامی اش به پاکستان را به حالت تعلیق در آورد.
در حال حاضر، رییس جمهور ترامپ به شکل عمیقی در موضوعات افغانستان دخیل شده است، او شمار سربازان امریکایی در افغانستان را افزایش داده و تعداد آنها را از 11000 هزار سربازه به 15000 تن افزایش می دهد، همچنان حملات هوایی و عملیات ها برای ریشه کن کردن گروه داعش و توقف دادن پیشرفت های طالبان را نیز سرعت بخشیده است. تامین نیروی در حال رشد جنگ، نیازمند همکاری ها از سوی پاکستان است، زیرا این کشور بر راه های مواصلاتی که از طریق آن تجهیزات و تدارکات نیروهای ائتلاف به افغانستان صورت می گیرد اشراف داشته و در گذشته این مسیرها را به روی ائتلاف به رهبری امریکا به دلیل تنش های که ایجاد گردیده بود بست. این در حالیست که راه های بدیل به افغانستان از طریق آسیای مرکزی می گذرد که به مراتب پر هزینه تر بوده و نیازمند تعامل با کشور قدرتمند منطقه ای چون روسیه است.
شمیلا چودری، سفیر قبلی پاکستان در شورای امنیت، در زمان ریاست جمهوری اوباما می گوید:» اگر رییس جمهور ترامپ بخواهد شمار سربازانش در افغانستان را افزایش دهد، من مطمین نیستم که بر سر این موضوعات با پاکستان مشترکا به پیش برود.» به گفته وی» آنها به مسیرهای که از پاکستان می گذرد نیازمند خواهند شد.» مقام های امریکایی اذعان می کنند، افزایش سربازان در افغانستان بدون فشار آوردن بر طالبان که آنها را مجبور سازد به روند گفتگو های صلح با دولت افغانستان بپیوندند موفق نخواهد شد. شماری از کارشناسان به این باور اند، ارتش قوی پاکستان که از یک دهه به اینسو به رهبران طالبان در این کشور پناه گاه های امن فراهم کرده می تواند این گروه را تشویق به گفتگوهای صلح کند.
ارتش پاکستان از دیر زمانی به این سو با گروه های ستیزه جو ارتباط دارد، که شامل گروه طالبان و شبکه حقانی می شود. این گروه ها در خدمت منافع استراتژیک این کشور قرار داشته اند. هردو گروه، در گذشته نیروهای امریکایی و متحدین اش در افغانستان را مورد حمله قرار داده، اما امریکا اغلب به گذشته می نگرد زیرا در جریان 15 سال، این کشور 33 میلیارد دالر را به پاکستان کمک کرده است. پس از چندین سلسه تویت ها، رییس جمهور ترامپ در رابطه به کمک های این کشور به پاکستان آنچه را از سوی این کشور اجرا شده «دروغ و فریب» پاکستان دانست و گفته است که کمک های امریکا برای پاکستان برای «هیچ « بوده است. وزارت خارجه امریکا نیز اعلام کرد، این کشور کمک های نظامی اش به پاکستان را تا زمانی که این کشور اقدامات جدی را برضد گروه های شورشی روی دست نگیرد به حالت تعلیق در خواهد آورد. با اعلام تعلیق کمک ها، مقام های دولت ترامپ جزییاتی در این مورد انتشار ندادند. آنها میزان کمک هایی را که از وضعیت تعلیق متاثر شده است را نیز بیان نکردند، همچنان هنوز این موضوع روشن نیست که کدام تجهیزات نظامی  براساس سیاست جدید متوقف خواهد شد.
از طرف دیگر، مقام های وزارت خارجه امریکا این موضوع را انکار کردند که آنها برای توجیه تویت های ترامپ پرداختند اطلاعیه نشر کرده اند. ریکس تیلرسون وزیر امور خارجه، جیمز متیس وزیر دفاع و جنرال جوزیف وتیل رییس فرمانده مرکزی امریکا که برعملیات نظامی امریکا در افغانستان و عراق نظارت دارد همه نگرانی هایشان را در جریان سفر شان درماه اخیر بیان داشتند. یک مقام ارشد وزارت امور خارجه امریکا که نخواست نامی از وی برده شود گفت:» گفتگوها در حال اجرا هستند، نها تنها در داخل ادارات امریکا، بلکه در واقع با پاکستان نیز جریان دارد، این گفتگو ها در جریان سال های گذشته و بویژه در ماه های اخیر ادامه داشته است.»
مقام های امریکایی می گویند دولت امریکا همچنان نگرانی هایش را در مورد امنیت برنامه تسلیحات هسته ای پاکستان بیان کرده است، از سوی دیگر گروه های ستیزه جو مخالف هند مانند لشکر طیبه و جیش محمد برای رشد و سرمایه گذاری در پاکستان آازدی دارند. موضوع کمک 10 میلیون دالر به پاکستان نیز مطرح می باشد.
پاکستان این تصمیم را نا ممکن می داند، اما می گوید:»مصمم اند برای حفاظت از زندگی شهروندان شان و ثبات بیشتر در منطقه نیاز دارد همه تلاش هایشان را به خرج دهند، ادامه دهد.» بیانیه وزارت امور خارجه از نقش پاکستان در مبارزه با القاعده و ستیزه جویان در مناطق قبیله ای این کشور هم مرز به افغانستان خبر داد.  غیرنظامیان پاکستانی در مقابل بزرگترین جنگ در برابر تروریسم قرار دارند و از سال 2001 ده ها هزار نفر در خشونت های افراطی کشته شده اند. اما ارتش پاکستان گفته است که تصمیم ترامپ پیامد هایی در پی خواهد داشت. آصف غفور، سخنگوی ارتش پاکستان به صدای امریکا گفت:» تعلیق کمک های نظامی امریکا بر مبارزه پاکستان برضد تروریسم تاثیر نخواهد گذاشت، اما مطمنا روی همکاری های امنیتی امریکا- پاکستان در مورد صلح منطقه ای تاثیر خواهد گذاشت.»
امریکا در گذشته تلاش کرد کمک هایش را به پاکستان کاهش دهد و یا شرایطی را بر پاکستان وضع کند. در سال 2016 در زمان ریاست جمهوری اوباما این کشور 300 میلیون دالر کمک اش به پاکستان را به دلیل ناتوانی این کشور در مقابل طالبان را متوقف کرد. پاکستان شدیدترین اقدام خود در مقابل نیروهای ناتو در افغانستان را در سال 2011 میلادی نشان داد، زمانی که نیروهای ناتو به اشتباه ده ها سرباز پاکستانی را مورد حمله هوایی قرار داد این کشور برای چندین ماه مسیر مواصلاتی ناتو از خاک پاکستان را مسدود کرد اما پس از عذر خواهی رسمی امریکا این کشور دست از مسدود کردن مسیر برداشت. علیرغم لفاظی های اخیر، تحلیلگران به این باور اند که احتمالا پاکستان تعلیق کمک های نظامی را به عنوان یک تاکتیک مذاکره ای مشاهده می کنند و نه به عنوان ابزاری برای پایان دادن به همکاری ها.
چودری می گوید:» هیچ کس نمی تواند گفتگو ها را برای همیشه متوقف کند، پاکستان تسلیحات هسته ای در اختیار دارد. شما نمی توانید این کشور را از تصمیم گیری ها کنار بگذارید، در این صورت چگونه به چالش های منطقه ای پایان می دهید، در حالی که آنها بخشی از منازعه اند.» در جریان بیش از یک سال که ترامپ به قدرت رسیده، تویت های اخیر وی از جمله موضوعات بحث برانگیز در رابطه میان دو کشور بدل شده است. در ماه نوامبر سال 2016، ترامپ طی تماس با نواز شریف نخست وزیر وقت پاکستان از کارکرد های این کشور در راستای مبارزه برضد تروریسم ستایش کرد و گفت که این کشور» کار بزرگی کرده که در همه جا قابل دید می باشد». اما در ماه اگست گذشته وی به زودی سیاست اش را تغییر داد و از رقیب سرسخت پاکستان هند در خواست کرد، نقش پر رنگ تری را نسبت به موضوعات افغانستان در پیش گیرد.
زمانی که نیروهای پاکستانی در ماه اکتوبر، یک خانم امریکایی و فامیلش را از دست شبکه حقانی نجات دادند، ترامپ اظهار کرد پاکستان « بار دیگر به احترام گذاشتن به امریکا آغاز کرده است». در عین حال، عایشه صدیق، تحلیلگر مسایل امنیتی در پاکستان می گوید، ادامه استفاده نیروهای ناتو از زمین و مسیر هوایی پاکستان موضوع بحث و گفتگو های آینده میان مقام های دو کشور خواهد بود و این مقام ها از مسدود شدن کمک ها هراس ندارند. صدیق می گوید:» فکر نمی کنم تهدید ترامپ زیاد جدی باشد.» از سوی دیگر پاکستان نیز به دلیل کاهش روابط اش با امریکا سرگیجه شده است، زیرا روابط این کشور با چین رو به انکشاف می باشد، چین پروژه های زیربنایی به ارزش 62 میلیارد دالر را در این کشور روی دست دارد. مقام های وزارت خارجه امریکا می گویند که آنها « هیچ مشکلی با رابطه پاکستان و چین ندارند.» اما می گویند آنچه موضوع مهم را تشکیل میدهد وخیم شدن روابط ما با پاکستان است که باید آنها متوجه این موضوع باشند.

دیدگاه شما