صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تاثیرات حملات تروریستی بر اقتصاد شکننده افغانستان

-

 تاثیرات حملات تروریستی بر اقتصاد شکننده افغانستان

آگاهان هشدار می دهند که حملات تروریستی اخیر در کشور علاقه مندی به کسب و کار را به شدت تعضیف کرده است. در ماه جنوری گذشته، در جریان هشت روز بیش از 140 تن در حملات مختلف تروریستی کشته و زخمی شدند. شورشیان در سه نقطه مختلف از جمله یک هوتل بین المللی در کابل  که بازرگانان از آن استفاده می کردند و یک موسسه خیریه کودکان را در شهر جلال آباد مورد حمله قرار دادند.
بنابراین، نگرانی ها در مورد وضعیت امنیتی جدی شده است، شمار زیادی از مردم ملکی در مرکز کشور، علی رغم خطرات زیاد موجود به دفاتر شان برای کار مراجعه می کنند. سید مسعود، استاد دانشگاه کابل به این باور است که بمبگذاری های اخیر بخشی از یک استراتژی عمدی بود که بخش اقتصادی کشور را مورد هدف قرار داد تا اعتماد مردم را تضعیف کند.
وی می گوید:» طالبان با حمله بر هوتل بین المللی انتر کانتیننتال، به اعتماد که مردم ما نسبت به نیروهای امنیتی داشتند صدمه زده و میلیون ها دالر نیز به اقتصاد ما ضربه وارد گردید.» از سوی دیگر خان جان الکوزی معاون اتاق های تجارت و صنایع افغانستان می افزاید که حمله بر هوتل انتر کانتیننتال سبب لغو چندین کنفرانس خصوصی در مورد تجارت در بخش بین المللی گردید.
وی گفت:» حمله کننده گان با حملات شان در کابل، موفق به وارد کردن ضربه شدیدی به سکتور سرمایه گذاری در افغانستان شده اند.» موج  حملات دهشت افگنانه اخیر، در 20 ماه جنوری آغاز شد، زمانی مردان مسلح طالب بر هوتل بین المللی انتر کانتیننتال در مرکز کابل حمله کردند. در این حمله 21 فرد ملکی جان باخته که در میان آنها 14 فرد خارجی شامل بود، همچنین 17 تن دیگر نیز در این حمله زخمی شدند. این حمله که 17 ساعت طول کشید، صدمه بزرگی به یک شرکت هواپیمایی داخلی وارد کرد، زیرا شماری از کارکنان کلیدی این شرکت در این هوتل اقامت داشتند.
مقام های شرکت هوایی کام ایر می گویند که حمله کنندگان معلومات قبلی در مورد مکان اقامت کارمندان این اداره داشتند، زیرا آنها همان اتاق های کارمندان شانرا در همان مرحله نخست مورد حمله قرار دادند. در این حمله 9 تن از کارمندان این شرکت هوایی که شامل 5 تن از خلبانان می شود کشته شدند که در نتیجه ده ها پرواز این شرکت لغو گردید. یک روز پس از حمله بر هوتل انتر کانتیننتال در کابل، شورشیان مسلح موسسه خیریه حمایت از اطفال در شهر جلال آباد مرکز ولایت ننگرهار را مورد حمله قرار دادند.
همچنان به تاریخ 27 جنوری یک  فرد انتحاری امبولانس مملو از مواد منفجره اش را در کابل انفجار داد که به اثر آن 105 تن کشته و 210 تن دیگر زخمی شدند. دو روز بعد، شورشیان اکادمی نظامی در غرب کابل را مورد حمله قرار دادند، در این حمله 8 سرباز کشته و 13 تن دیگر زخمی شد. مسوولیت این حمله را نیز داعش برعهده گرفت. آقای مسعود به این باور است که یک استراتژی قوی پشت حملات متعدد تروریستی در کابل قرار دارد. وی می گوید، کشتن مردمان ملکی و هدف قرار دادن هوتلی که بازرگانان خارجی از آن استفاده می کنند به طور مشخص خلبانان، بیانگر این موضوع است که اقتصاد افغانستان را متزلزل سازند و سبب دلسردی نیروهای بلقوه سرمایه گذار دراین کشور شوند.
وی می گوید که این حمله پیام روشنی را برای مسافران بین المللی فرستاد که این شهر امن نیست، در همین حال کشته شدن خلبانان کام ایر، قابلیت این شرکت را که اجناس مهم را از هند به افغانستان وارد می کرد را فلج کرده است. استاد مسعود می گوید:» بیشترین تلاش های طالبان روی متوقف کردن پروازها و نا امن کردن شبکه مواصلاتی کشور می بوده اند. شورشیان با حملات شان توانایی کشور را در راستای تجارت تضعیف می کنند.»
رییس جمهور غنی از دیر زمانی به این سو، تاکید دارد که افغانستان را به یک همکار کلیدی اروپا و آسیا بدل خواهد کرد. وی استدلال کرده است که شبکه جدید باید در ادامه جاده ابریشم برای تامین مسیرهای حیاتی راه اندازی شود، شهرهای کابل، هرات و کندهار نقش مهمی را در این عرصه بازی خواهند کرد. راه اندازی تجارت بین المللی نه تنها موفقیت اقتصادی افغانستان را نشان خواهد داد بلکه وابستگی افغانستان به واردات پاکستان را نیز کاهش می دهد.
رییس جمهور غنی در دیدار اخیرش از دهلی، از بازرگانان خواست تا تلاش های شان را روز توسعه تجارت متمرکز سازند، وی به مخاطبین یادآور شد که افغانستان ازنگاه تاریخی نیز موثریت بزرگ مرکز تجارتی را داشته است. وی گفت:» ما در قلب شبکه قرار داشته ایم: یک محور، مکان دیدارها، تمدن، ادیان، فرهنگ و برعلاوه ارتش ها و بازرگانان و ایران.»
هواپیماهای کارگو، در پرواز هایی از هردو فرودگاه کابل و کندهار به دهلی جدید، ممبی و امریتسر داروها و اقلام آرایشی همچنین میوه خشک و گیاهان را انتقال داده است. از زمان آغاز به کار دهلیز هوایی در ماه جنوری سال گذشته، تولیدات افغانستان به ارزش 105 میلیون دالر که شامل 1800 تن میوه می شود به هند فروخته شده است. مقام های دولت افغانستان ابراز امیدواری کرده اند که آنها نسبت به افزایش میزان تجارت بین المللی خوشبین اند. اما این خوشبینی ها پس از حملات تروریستی اخیر با شک و تردید های فراوانی روبرو می باشند. فرید پیکار، معاون رییس در شرکت کام ایر می گوید که بخش زیادی از نگرانی های آنها را ادامه نا امنی ها در کابل تشکیل می دهد. پنج فروند از هواپیمایی این شرکت، از مجموع 10 فروند هواپیمای آن به دلیل کشته شدن خلبان هایش در هوتل انتر کانتیننتال از کار بازمانده اند، این موضوع به وضاحت موثریت دهلیز هوایی را بیان می کند.
از ماه اوکتوبر سال 2017 میلادی، شرکت هوایی کام ایر هر هفته 100 تن از تولیدات کشور را به دهلی جدید انتقال داده است. وی افزود، موضوع دیگر این است که شرکت ممکن در حال حاضر برای بازپرداخت وام های گرفته شده برای تامین مالی خرید هواپیماهای خود تلاش کند. شرکت صافی که از نگاه بزرگی باری در افغانستان در رده دوم قرار داشت، به دلیل عدم پرداخت بدیهی هایش در ماه سپتامبر 2016 فعالیت هایش را متوقف کرده است. پیکار گفت:» ما هنوز بیشتر از وام های قرض گرفته شده از بانک های داخلی را پرداخت نکرده ایم. «
احمد حارث نایب، مدیر بازاریابی در هوتل انتر کانتیننتال می گوید، آسیب های فیزیکی که به هوتل وارد گردیده قابل تعمیر است، اما باز گرداندن اعتماد مبنی بر اینکه این هوتل قابلیت حفاظت از مهمانانش بخصوص مهمانان خارجی را دارد خیلی دشوار می باشد. داشتن امنیت از بزرگترین دارایی های این هوتل به حساب می رفت، اما در حال حاضر این دارایی صدمه جدی دیده است. آقای نایب می گوید:» ما باید اعتماد را که نسبت به ما وجود داشت را دوباره به دست آوریم و این زمانبر خواهد بود.»

منبع : Eurasiareview

دیدگاه شما