صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آیا طالبان سرانجام به گفتگوهای صلح می پیوندند؟

-

آیا طالبان سرانجام به گفتگوهای صلح می پیوندند؟

دیدار برای گفتگوهای صلح میان نمایندگان بلند پایه طالبان و یک نماینده برجسته سیاسی افغان در پاکستان، گمانه زنی ها در مورد احیای گفتگوهای صلح را یک بار دیگر در درازمدت بخاطر پایان بخشیدن به جنگ شانزده ساله افغانستان که سالانه سبب کشته شدن هزاران تن می شود را افزایش داده است. این در حالیست که آرزوهای مشابهی از زمان برگذاری نخستین دور نشست های مستقیم میان دولت افغانستان که غربی ها از آن حمایت می کند و گروه طالبان ایجاد گردیده بود. این نشست ها در سال 2015 در منطقه موری بیرون از اسلام آباد آغاز گردید. اما گفته های فرستاده امریکا در سازمان ملل متحد خانم نیکی هیلی در هفته گذشته، پس از نشست غیر رسمی روز دو شنبه در اسلام آباد، نشان می دهد که گفتگوها بیش از هر زمان دیگر نزدیک و فشرده بوده اند. این موضوع بار دیگر علاقه مندی ها برای از سرگیری پروسه گفتگوهای صلح را که به صورت کامل متوقف شده بود را افزایش داده است.
بیانبه اخیر که از سوی وزارت خارجه روسیه روز چهارشنبه هفته گذشته به نشر رسید در آن این کشور خواستار گفتگوهای مستقیم صلح میان طالبان و دولت افغانستان شده است. این کشور گفته که رابطه اش را با شورشیان نگهداشته می تواند از آنها میزبانی کند. از سوی دیگر، محمد اسماعیل قاسمیار، مشاور ارشد شورای عالی صلح می گوید:" وضعیت اطراف ما در افغانستان در حال توسعه است، به طوری که ما امروز نسبت به دیروز نیاز بیشتری به صلح داریم ."
ارتباطات در سطح پایین حتی زمانی که شورش ها طی سه سال گذشته افزایش پیدا کرد میان دولت افغانستان، گروه های بین المللی شامل سازمان ملل و گروه های نزدیک به طالبان ادامه پیدا کرد. اما به دلیل بی اعتمادی عمیق میان دولت افغانستان و گروه طالبان، هیچ گونه پیشرفتی در گفتگوهای صلاح رونما نشد. از سوی دیگر نداشتن موضوع معین از سوی همسایه های افغانستان به شمول پاکستان، که افغانستان از دیر زمانی این کشور را متهم به پشتیبانی از شورشیان کرده است.
کشور پاکستان اتهامات حمایت و تجهیز گروه طالبان را رد کرده و ادعا دارد که این شورشیان تلفات سنگینی را روی مردمم ملکی این کشور به جا گذاشته و همچنین این کشور مبارزه برضد گروه های تندرو در خاک خویش را انجام داده است. هنوزهم شمار زیادی در افغانستان به این باور اند که پاکستان زیر فشار شدید واشنگتن قرار دارد به جای اینکه وقت را هدر بدهد به آسانی می تواند در گتفگوهای صلح سهم بگیرد.
یک مقام ارشد حکومت افغانستان در کابل می گوید، حدس و گمان ها در مورد گفتگوهای صلح به شکل مرتب در زمستان صورت می گیرد، در حالی که طالبان در برای حملات بهاری شان شروع به سرباز گیری می کنند. وی می گوید:" هیچ کدام از این گفتگو ها به دست یافتن به صلح کمک نخواهد کرد." محمد فیصل ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در مورد اتهامات افغانستان اظهار نظری نکرد که پاکستان ممکن نشست های اخیر را برای کاهش کمک های امریکا انجام داده است. اما وی افزوده که پاکستان خواستار یک راه حل برای جنگ طولانی مدت در افغانستان می باشد. وی گفت:" هدف ما یک افغانستان با ثبات و موفق است و آرزمندیم ازطریق گفتگوها براساس مذاکرات به این هدف برسیم."
شورای امنیت سازمان ملل متحد، گفتگو روی آینده افغانستان را پس دیدار اعضای این شورا از افغانستان در روز جمعه آینده برگذار کند. انتظار می رود آنها همکاری های قوی منطقه ای میان افغانستان و کشورهای همیسایه در آسیای مرکزی را خواستار شوند. این اقدام  در شمار اقداماتی صورت می گیرد که هدف آن ایجاد هماهنگی میان همسایه های افغانستان می باشد. براساس استراتژی جدید دولت ترامپ که در سال گذشته اعلام گردید، امریکا حمایت اش را از نیروهای امنیتی افغانستان افزایش داده است. براساس این استراتژی، به شکل ویژه، حملات هوایی بر طالبان افزایش پیدا کرده تا دسترسی آنها را به پیروزی محدود کند و شورشیان شوند به گفتگوهای صلح روی بیاورند.
نیکی هیلی سفیر امریکا در سازمان ملل گفت:" پالیسی جدید امریکا در افغانستان در حال کار کردن است، ما به گفتگو های صلح با پاکستان نزدیک شده ایم." گروه طالبان که تقریبا روی بیش از یک سوم کشور نفوذ یا کنترول دارند، می گویند که آنها خواستار صلح از طریق گفتگوها می باشند و این گفتگو ها  بستگی به خروج نیروهای بین المللی از افغانستان دارد.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در این هتفه در بیانیه ای گفت:" امارت اسلامی اجندای مشخص برای صلح در افغانستان دارد و این پایان دادن به تهاجم و برقراری یک رژیم اسلامی است." به گفته یک منبع از طالبان و از یک حزب سیاسی افغانستان، نماینده گان از دفتر سیاسی طالبان در قطر برای توسعه گفتگوهای صلح در اسلام آباد با پیر سید احمد گیلانی دیدار کرده اند. یک مقام ارشد طالبان نزدیک مرز افغانستان و پاکستان روز جمعه گفت که بعد از نشست اخیر اسلام اباد که  آنرا جدی ترین گفتگوها، پس از گفتگوهای موری در پاکستان بیان کرد گفت، شورشیان " یک استراتژی جدید صلح را معرفی خواهند کرد"
سخنگوی گروه طالبان اشتراک نماینده این گروه به شکل جداگانه در ترکیه را رد کرد، که گفته می شد در آن نمایندگان طالبان و با نماینده حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار اشتراک ورزیده بودند. حزب اسلامی که در گذشته از متحدین طالبان به شمار می رفت سال گذشته به دولت افغانستان پیوست. با این همه ، حتی اگر مخاطبین فقط در مرحله پیش از مذاکره باشند، جای که هردو طرف تلاش دارند مقدمه گفتگوها را اساس گذاری کنند، هنوز هم موانع قابل توجهی باقی است. این در حالیست که دولت در کابل به شکل عمیقی تقسیم شده است، با افزایش تنش ها میان اقوام رقیب و گروه های سیاسی، راه اندازی گفتگوهای واحد با دشواری های زیاد مواجه می باشد.  از سوی دیگر، طالبان تقسیمات خاص خود را دارند و توانایی ملا هیبت الله آخندزاده رهبراین گروه،  برای اداره شبکه حقانی که متهم به حملات عمده برضد اهداف غیرنظامی در شهرها افغانستان مثل کابل ممکن مورد آزمایش قرار گیرد.
منبع : رویترز

دیدگاه شما