صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

داعش در افغانستان، تهدیدی که باید جدی گرفته شود

-

داعش در افغانستان، تهدیدی که باید جدی گرفته شود

داعش در افغانستان باید از بین برده شود، این جمله ایست که امریکایی ها برای شما خواهند گفت. در ماه اپریل گذشته، ارتش امریکا بیان داشت که نزدیک به 700 جنگجوی داعش در افغانستان وجود دارد، سپس آنها بزرگترین بمب موسوم به " مادر همه بمب ها" که یکی از بزرگترین بمب های غیر اتومی است را بر مخفی گاههای این گروه در شرق افغانستان استفاده کرد. سه ماه بعد، ارتش امریکا ادعا کرد که آنها سرکرده داعش شاخه خراسان، بنام ابو سعید را طی یک عملیات هوایی در افغانستان کشتند. در همان زمان، یک سخنگوی پنتاگون گفت که اقدامات امریکا " به گونه موثر برنامه های گروه تروریستی داعش را در افغانستان که در پی توسعه حضور شان هستند را از هم گسخته است".
شش ماه بعد داعش نه تنها تضعیف نشد، بلکه به وضاحت نشان داد که این توانایی را دارد تا حملاتی را در قلب دولت افغانستان راه اندازی کند. روز پنجشنبه، داعش مسوولیت حمله دهشت افگنانه بر یک مرکز فرهنگی در کابل پایتخت افغانستان را به عهده گرفت. در این حمله دست کم 41 تن جان باختند و بیش از 80 تن دیگر زخمی گردید. قربانیان این حمله دهشت افگنانه شامل زنان، کودکان و دانشجویانی اند که به مناسبت سی و هشتمین سال حمله اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان گردهم آمده بودند. یکی از خبرنگاران صدای افغان نیز شامل کشته شدگان این حمله است. داعش طی حملات متعدد در مناطق مختلف جهان شیعیان را مورد هدف قرار داده است.
این در حالیست که گروه نو ظهور داعش حملات مشابه را در هفته های اخیر و در جریان سال جاری در افغانستان راه اندازی کرده است. چنانچه، روز کریسمس، داعش نزدیک یکی از دفاتر امنیت ملی افغانستان حمله ای را انجام داد که بر اثر آن شش تن جان باختند. در 18 دسامبر نیز یگ گروه از مهاجمان مسلح داعش، بالای یک مرکز امنیت ملی در کابل حمله ای را انجام داد اما حمله این گروه بر این مرکز با کشته شدن سه تن ازمهاجمان به پایان رسید. این همه در حالی رخ می دهد که گروه طالبان در سال 2001 میلادی سرنگون گردید و سپس حضور و عملیات نیروهای امریکایی در افغانستان را در قبال داشت، اما این گروه هنوزهم به عنوان مخالفین درجه یک دست به حملات در افغانستان می زنند و هنوزهم بخشهای از افغانستان را زیر کنترول خویش دارند.
بنابراین، در حالی که حملات دهشت افگنانه داعش در افغانستان تکان دهنده است، اما نباید هیچ کدام از آنها شگفت انگیز باشد. پس از این همه، نوع ثبات جیوپولیتیکی، که غرب روی دست گرفته است موضوع نادر در اکثر قریب به اتفاق جهان است. ایالات متحده امریکا به خودی خود پایبند بوده است که ثبات را در ثبات در مناطق با نتایج مختلط حاکم سازد.این کشور، دیکتاتورهایی را در عراق و سایر جاه های دیگر سرنگون کرد، اما قادر نبوده، چنان یک ثبات سیاسی را که برای یک دولت عمل گرا و جامعه مدنی نیاز است روی کار بیاورد.
افغانستان به شکل ویژه، محدودیت های عملکرد امریکا در یک کشور را نشان می دهد. رییس جمهور ترامپ، پس از حمایت از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان همان کاری را کرد که رییس جمهور قبلی امریکا باراک اوباما انجام داده بود، دو برابر شدن نیروها. در حال حاضر، پس از شانزده سال حضور امریکایی ها در افغانستان، حدود 15000 سرباز این کشور در افغانستان موجود هستند.
دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا در ماه اگست زمانی که استراتژی اش را در قبال افغانستان اعلام کرد، گفت:" خروج شتابزده خلأ جدی را به وجود خواهد آورد، که توسط گروه های تروریستی چون داعش و القاعده پر خواهد شد، دقیقا کاری که قبل از یازدهم سپتامبر به وقوع پیوست." وی افزود، امریکا از سیاست جورج بوش که هدف آن پالیسی گسترش دموکراسی به آن طرف آب ها می باشد دیگر پیروی نخاهد کرد. اقای ترامپ گفت:" ما دیگر ملت سازی نخاهیم کرد، بلکه  تروریست ها را خواهیم کشت."
امریکا و شرکای نظامی اش در این تلاش موفق بوده اند. به گفته فرمانده مرکز هوایی امریکا، در ماه اکتوبر، ارتش این کشور 653 بمب، موشک و سایر مهمات که هدف آن گروه داعش، طالبان و القاعده بود را مورد هدف قرار داده است. در حالی که شمار این حملات در عین ماه، یعنی اوکتوبر سال 2016 میلادی به 203 می رسید.
میکایل کوگلمن، معاون مدیر برنامه آسیا در مر کز ویلسون در تویتر خود پس از حمله روز پنج شنبه در کابل گفت، علی رغم حملات بی وقفه هوایی بر این گروه، موجودیت داعش کاملا مایه نگرانی است. وی به قوت گرفتن این گروه در افغانستان اشاره کرد، که سبب می شود از حملات هوایی فرار کنند. برعلاوه ، آنها اعضای ناراضی گروه طالبان پاکستانی و همچنین تندروان داخلی را استخدام می کنند.
ماه گذشته، جنرال جان نیکلسون فرمانده کل نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان، گفت که از ماه مارچ گذشته، عملیات های نیروهای امریکایی در افغانستان باعث از بین رفتن 1600 تن از جنگجویان گروه داعش شده است که این آمار دو برابر رقم گذشته را نشان می دهد که شمار آن به 700 تن می رسید. آقای جنرال اذعان کرد، مشکلاتی در جنگیدن با این گروه وجود دارد، زیرا آنها به قلمروهای شان در شرق افغانستان محدود می شوند واز آنجا حملاتی را در مکان های مثل کابل اجرا می کنند. آقای نیکلسون گفت:" این گروه شبیه یک بالون است، ما کوشش میکنیم که آنها را در همین مکان فشار دهیم و آنها سر از مکان های دیگر در می آورند."
منبع: اتلانتیک

دیدگاه شما