صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

زعفران؛امید،اشتغال و ثروت رو به رشد در افغانستان

-

 زعفران؛امید،اشتغال و ثروت رو به رشد در افغانستان

صنعت زعفران کشور با امار وارقام چشم گیر و امیدوار کننده ی روبروست؛ تولید احتمالی بیش از هشت تن زعفران در سال جاری، افزایش میزان زمین های تحت کشت، افزایش چشم گیر صادرات و ارتقایی کیفت و گسترش بازار زعفران افغانستان از طریق راه اندازی لابراتوارهای کنترول کیفت،برچسپ گذاری و بسته بندیهای نسبتا معیاری و... بخشی از خبرهای خوش که اخیرا از سوی منابع مسول اعلان شده است.
افغانستان چهارمین کشور تولید کننده و سومین صادر کننده زعفران درجهان است و با توجه به برنامه های ملی ،درسالهای پیش رو، میزان تولید زعفران به تدریج افزایش یافته و به چهارده تن و سپس 70-100 تن در سال خواهد رسید.
بازار زعفران در جهان نیز رو به گسترش است و پیشبنی می شود که- با توجه به رویکرد استفاده دارویی از این گیاه- سهم مالی آن در بازار جهانی به زودی، به میلیاردها دالر برسد. افغانستان از لحاظ اقلیمی، برای کشت زعفران فوق العاده است و زعفران افغانستان، به همین دلیل، در چندسال اخیر- به شکل پیاپی- جایگاه نخست طعم و کیفت را در سطح جهانی از آن خود ساخته است.
کشت و تولید زعفران در افغانستان
زعفران یکی از گیاهانی است که بااقلیم خشک به راحتی سازگار است و محصول خوبی می دهد و ازانجایکه افغانستان نیز همواره با خشکسالی های مکرر دست به گریبان می باشد، کشت این گیاه در کنارسایر محصولات، اهمیت فوق العاده دارد؛ زیرا می تواند آن بخش از اراضی که برای کشت سایر محصولات قابل استفاده نیست، برای کشت زعفران استفاده کرد.
به همین دلیل، کشت زعفران مخصوصا در دوسال اخیر با استقبال کم نظیر مردم ما مواجه شده است؛ طبق امارها و ارقام ارایه شده منابع مسول، درحال حاضر در 31ولایت افغانستان زعفران کشت می شود. درسال 1396 نزدیک به 500تن پیاز زعفران به دهاقین توزیع شده است که انتظار می رود با این مقدار نزدیک به چهارهزارهکتار زمین تحت کشت پیاز زعفران قرار گرفته باشد.
سابقه کشت زعفران در افغانستان به بیش از 2000 سال پیش می رسد ولی کشت این گیاه به منظور تجارت وتولید انبوه به یک و نیم دهه قبل بر می گردد.
طبق پلان ملی زعفران،که در سال 1395 توسط شورای عالی اقتصادی به تصویب رسید، در چهار سال آینده میزان تولید زعفران در کشور به بیش از چهارده تن خواهد رسید. رشد 71% زعفران درسال 1395 نشان میدهد که تلاشهای جدی حکومت و استقبال گسترده مردم،به زودی منجر به تحقق برنامه های ملی در این بخش خواهد شد.برآورد می شود که به شکل کل، افغانستان سالانه ظرفیت تولید بیش از صد تن زعفران را دارد.
تجارت و صادرات زعفران در افغانستان
افغانستان چهارمین کشور تولید کننده و سومین کشور صادر کننده زعفران در جهان است؛ درسال گذشته، نزدیک به بیست میلیون دالرازصادرات زعفران نصیب افغانستان شد که این مقدار طی سال جاری به بیش از بیست و دو میلیون خواهد رسید.
کشورهای چین، هند، امارات متحده، عربستان سعودی واروپا و... از جمله بازارهای زعفران کشور است و تفاهمنامه و توافقنامه های با این کشورها از سوی حکومت منعقدشده است. برای افزایش صادرات زعفران و تصاحب بازارهای بیشتر، تلاشهای وسیعی جهت راه اندازی بارکد، نهایی شدن نشان ملی استندرد زعفران، کنترول کیفت، افزایش ارتقایی سطح بسته بندیها جریان دارد. در سال جاری توافقاتی نیز با مراکز اکادمیک داخلی و خارجی به منظور علمی کردن کاشت، برداشت و صادرات زعفران صورت گرفته است و نیز یک لابراتوار مجهز کنترول کیفت در هرات بهره برداری شده است.
زعفران؛ تجارت و اشتغال
درحال حاضر نزدیک به ده هزار نفر در بخشهای مختلف پروسس زعفران اشتغال دارند و اما با افزایش میزان کشت، تولید و تجارت آن، تخمین می شود که این سکتور قادر به ایجاد اشتغال پایدار برای بیش از سی هزار نفر باشد. مهمترین نقطه اهمیت کشت و تجارت زعفران این است که بیشتر سود آن مستقیما به دهاقین می رسد. درواقع، نزدیک به هشتاد تا هشتاد و پنج درصد سود زعفران به دهاقین می رسد و باقیمانده در بخش تجارت آن و این امر باعث سرعت فقر زدایی دردهات افغانستان می گردد.
از طرف دیگر، زعفران یک گیاهی است که مصروف درمانی بسیاروسیع دارد؛ یکی از موارد مصروف زعفران خاصیت ضد افسردگی آن است و این امر، می تواند نشانگرآن باشد که با مصرف هرنفر یگ گرم، تنهادرداخل کشورمی توان یک بازار با قابلیت جذب سی تن رامساعد ساخت. مصروف سی تنی درداخل کشور، علاوه بر اشتغال وافزایش میزان صحتمندی، منجربه خلق بازار کلان و اشتغال زایی بیشتر می گردد.
چشم انداز و برنامه های ملی اینده برای زعفران
طبق برنامه ملی پنج ساله زعفران، قرار است در بخش ها و ابعاد مختلف مربوط به زعفران در کشور، فعالیت های چند بخشی و موثر انجام شود:
1- گسترش کاشت و برداشت: درحال حاضر،گزارش شده است که بین 3500 تا 4000 هزارهکتار زمین تحت کشت زعفران قراردارد و تلاشهای وسیعی برای افزایش این میزان درسالهای پیش رو جریان دارد؛ به گونه که افغانستان بتواند طی چهار سال آینده تاچهارده تن زعفران تولید کند.
2- ارتقایی کیفیت:تلاشهای وسیعی برای توزیع ایزو، تهیه نشان استندرد ملی، تجهیز و راه اندازی مراکز بیشتر کنترول کیفت، به روز شد بسته بندیها، بارکد گذاری و... جریان دارد و به زودی این مسایل محقق خواهد شد.
3- بازاریابی و بازارسازی: برای عقد توافقنامه های بیشتربه منظور تصاحب بازارهای جدید، حل مشکلات بازارهای کنونی، بازارسازی در داخل کشور و... برنامه های وسیعی روی دست می باشد که به تدریج اجرایی خواهند شد.
4- علمی کردن پروسس: قرار دادهای به منظورعملی کردن فرایند، کاشت، برداشت، بسته بندی و صادر کردن زعفران جریان دارد. علاوه بر مراکز علمی- تحقیقی داخلی از جمله در هرات، کابل، بلخ و... چند مرکز تحقیقی بین المللی از جمله دانشگاه میلان ایتالیا، دانشگاه جامو و کشمیر هند و... نیز اخیر حمایت و همکاری خود را در این مورد ابراز کرده اند.
این فرایند، کمک می کند که ما بتوانیم میزان بازدهی و بهره خود را از 3.5 کیلیو گرام در یک هکتار، به 5کیلو گرام در یک هکتار برسانیم و درموارد دیگر نیز، موثریت و مثمریت مراحل مختلف را افزایش دهیم.

دیدگاه شما