صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پیامدهای عضویت افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل

-

پیامدهای عضویت افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل

افغانستان از نگاه جغرافیایی، در مرکز آسیا واقع شده و حالت چهارراه را در بین مناطق بزرگ این قاره دارد. این کشور، که 650000 کیلومتر مربع مساحت دارد، از شمال در فاصله تقریبا 2384 کیلومتری پامیر قرار داشته و در شرق تا دهانه ذوالفقار امتداد دارد، در شمال با کشورهای تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان هم مرز است، در غرب به امتداد 900 کیلومتر از دهانه ذوالفقار تا سیاه کوه با ایران، در جنوب و شرق در مرزی به طول 2240 کیلومتر با پاکستان و در فاصله شمال شرق در فاصله 73 تا 93 کیلومتر با کشور چین همسایه است. افغانستان با این موقعیت جغرافیایی، حایز اهمیت راهبردی ویژه ای است، بدين ترتيب این موقعیت راهبردی  افغانستان توجه و مداخله بعضی از کشورها را از گذشته تا به حال به همراه داشته است، چندین دهه است مردم افغانستان در جنگ های خانمان سوز داخلی و مداخله های استخباراتی کشورهای منطقه ی و فرا منطقه ای می سوزد. سال هاست اطفال ما در میان دود و باروت متولد و با خشونت بزرگ می شوند و قد کشیدند. در فضای این چنینی طبیعی است چالش ها و سختی های زندگی بر شانه های مردم سنگینی کند و به راهی سوق شان دهد که نمی خواهند. چرخ روزگار بر مردمان ما طوری چرخیده است که هر لحظه اش مرگ و حتی بدتر از آن است. با وجود امنیت نسبی و دولت با قدرت متوسط مرکزی در 17 سال گذشته، همه روزه و در گوشه و کنار کشور شاهد نقض حق مردم هستیم.
در چند سال گذشته، در میان خبرهای اسفبار و غم انگیز، به ندرت خبرهای خوش آیند را می شنیدیم و بهانه ی می شد برای لبخند و فراموش کردن زخم های ناسور بر پیکر این ملت بیچاره. با این وجود و به باور من، در مسیر درستی قرار داریم و امیدوار به رسیدن در ساحل در شرایط که گروه های تروریستی هر روز در این سرزمین فاجعه می آفریند ومردمان این سرزمین را در غم و  اندوه فرو می برند و تلاش می کند حکومت وحدت ملی را در عرصه داخلی و خارجی با چالش های جدی مواجه سازندْ، عضویت افغانستان در شورایی حقوق بشر سازمان ملل متحد  دست آورد بزرگ برای مردم وحکومت افغانستان است.. برای کشور که حق و حقوق مردمانش سالیان متمادی از سوی زورمندان نادیده گرفته شده است و برای ملت که همه روزه شاهد نقض موردهای حقوق بشری اند، چه خبری بهتر از این در عرصه جهانی می تواند باشد؟
عضویت افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل مزایایی بی شماری برای حکومت و مردم ما دارد که در این نوشته بدان به صورت مختصر اشاره می کنم.
حقوق بشر و شواری جهانی حقوق بشر چیست؟
حقوق جمع حق است. بشر یعنی انسان. پس حقوق بشر یعنی حقوق انسان ها. حق می تواند حق مالکیت، حق کار، حق تحصیل، حق بیان، حق ازدواج و ... باشد. اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز روی این  موارد تاکید دارد تا حق کسی نقض نشود؛ در واقع، حقوق بشر اساسی ترین، ابتدایی ترین و مهم ترین حقوقی است که هر انسان به صورت ذاتی، فطری و به صرف انسان بودن از آن بهره مند میشود.
در واقع میتوان گفت در صورت که جامعه جهانی در فضای صلح، با یک زبان مشترک اخلاقی، گفتگو و مباحثه کنند، این زبان مشترک اخلاقی، در واقع، حقوق بشر نامیده میشود.
با توجه به فعالیت کمیسیون حقوق بشر در افغانستان شاید سوالی نزد خوانندگان گرام پیدا شود شورای جهانی حقوق بشر چیست و چرا تازه به عضویت این شورا درآمده ایم؟
شورای جهانی حقوق بشر سازمان ملل متحد یا United Nations Human Rights Council یکی از نهادهای این سازمان بوده که وظیفه آن گزارش از  موارد نقض حقوق بشر در جهان میباشد. این شورا هم زمان با انحلال کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد  در سال 2006 میلادی ایجاد شدهاست. سازمان ملل ایجاد این شورا را به جای کمیسیون حقوق بشر در 15 ماه مارچ 2006 میلادی تصویب کرد.
شورای جهانی حقوق بشر 47عضو دارد. عضویت در این نهاد جهانی برای تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد آزاد است؛ اما باید رای اکثریت اعضای را به دست بیاورد تا بتواند عضو این نهاد معتبر شود. بحث عضویت افغانستان در شورای جهانی حقوق  بشر سال گذشته در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل از سوی استاد دانش معاون رئیس جمهور افغانستان مطرح شد و امسال کشور ما افغانستان با 130 رای موافق توانست عضویت این شورا را به دست بیاورد.
التبه گرفتن رای مثبت مبنی بر عضویت افغانستان در این شورا، بیانگر این است که وضعیت حقوق بشری در افغانستان نسبت به سال های گذشته بهبود چشم گیری داشته است.
توزیع کرسیها در شورای جهانی حقوق بشر بر اساس حضور جغرافیایی، برابر است. بر این اساس 13 کرسی برای قاره آفریقا در نظر گرفته شده است، 13 کرسی برای قاره آسیا، 6 کرسی برای اروپای شرقی، 8 کرسی برای  آمریکای لاتین و کارائیب و 8 کرسی برای اروپای غربی و سایر کشوره تعیین شده است.
قبال ذکر است شرط عضویت در شورای جهانی حقوق بشر محدود به دو دوره پی هم برای سه سال است.
چرا عضویت در این شورا برای افغانستان مهم است؟ و دارای چه مزایایی می باشد؟
با ایجاد این شورا و لغو کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل، صلاحیت ها و ساحه کاری شورای جهانی حقوق بشر بیشتر شد. اعضای این شورا به وسیله مجمع عمومی سازمان ملل انتخاب می شود و از حقانیت و شفافیت بیشتر برخوردار می باشد. شورا مذکور جهان شمول است و بهتر می تواند مسایل مربوط به حقوق بشر را انعکاس دهد. در صورت لزوم و مهم بودن موردی، با رای اکثریت جلسه فوق العاده و ویژه تشکیل می دهد و به گونه جدی بدان رسیدگی می کنند. در واقع جلوگیری از نقض حقوق بشر جز اختیارات این شورا است و دارای صلاحیت بالایی نیز هستند.
شورای جهانی حقوق بشر سازمان ملل متحد هر ساله سه جلسه طی 10 هفته برگزار می کنند و مسایل حقوق بشری در جهان را مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به اینکه بررسی نقض حقوق بشر در کشورهای عضو اولیت های اصلی این شوراست، عضویت افغانستان در این نهادجهانی می تواند کمک بزرگی در از بین بردن این معضله در کشور کند.
افغانستان با عضویت در این شورا، بیشتر از گذشته زیر ذره بین این شوراست. پس موردهای که باعث نقض حقوق بشر می شود از سوی این شوار بررسی می گردد و من خوش بین هستم راه حلی مناسب نیز برایش پیدا خواهد شد.
ما در افغانستان شاهد نقض حقوق بشر در موردهای فراوان بودیم و هستیم. به طور مثال، حق آزادی بیان، حق تحصیل، حق ازدواج، حق  زندگی و ... در کشورما نقض شده است. دختران به زور به شوهرداده می شوند، به راحتی جان انسانهای بی گناه گرفته می شود، میلیون ها کودک به خصوص دختران از حق تعلیم و تحصیل محروم اند.
حالا عضویت افغانستان در این شورا می تواند از چالش های موجود حقوق بشری بکاهد. زیرا چالش های حقوق بشری در افغانستان در محراق جهانی قرار می گیرد و از سوی دیگر حکومت افغانستان مجبور و مکلف به عملی کردن تعهدهای شان در قبال جامعه جهانی و به خصوص شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد می باشد.

دیدگاه شما