صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حفظ ميراث هاي فرهنگي به شكل دهي صلح كمك مي كند

-

حفظ ميراث هاي فرهنگي به شكل دهي صلح كمك مي كند

به دعوت رييس جمهور فرانسه و وليعهد امارات متحده عربي، نشست بين المللي در هماهنگي با سازمان جهاني يونسکو به تاريخ دوم و سوم ماه دسامبر روي موضوع محافظت از ميراث هاي تاريخي کشورهاي درگير جنگ که در معرض خطر قرار دارند برگزار گرديد. افغانستان در اين نشست به دو دليل جايگاه ويژه اي داشت؛ نخست به دليل داشتن ميراث هاي باستاني ارزشمند و دوم بخاطر حملات مکرر که بالاي اين ميراث ها در دهه هاي اخير صورت گرفته و آنها را به شدت در معرض خطر قرار داده است.
تخريبات اخير آثار باستاني توسط گروه هاي تروريستي در سوريه، عراق و مالي اهميت محافظت از ميراث هاي تاريخي را به جهانيان، تک تک کشورها و بالاتر از همه براي بشريت گوشزد ميکند. چنانچه يک ملت با آگهي از داشته هاي تاريخي خويش شکل گرفته و متحد شده است، بنا اين به معني مطالعه ميراث به يادگار مانده نسل هاي است که از هزاران سال بدينسو تا کنون زيسته اند و در کنار ميراث هاي تاريخي مستندات تصويري نيز از آنها به يادگار مانده است. بحث حفاظت از ميراث هاي بجا مانده تاريخي تنها به نخبگان جامعه ارتباط ندارد، بلکه پاسداري از ميراث تاريخي ملي به فرد فرد شهروندان يک جامعه حتي به فقير ترين عضو آن نيز ربط مي گيرد، زيرا ميراث هاي تاريخي شکل دهنده هويت، آينده فرهنگي و حتي در بسيار موارد سبب استقرار صلح ميان اجزاي يک ملت شده است.
با اين حال، سال هاي طولاني اشغال، جنگ هاي داخلي و تروريسم در افغانستان آسيب هاي جبران ناپذيري را متوجه ميراث هاي تاريخي کشور کرده است. در اين ميان به گونه مثال مي توان از غارت گنجينه هاي تاريخي موزيم ملي کابل، تخريب بوداي باميان، ارگ هرات و شمار ديگر از آبدات تاريخي در بخش هاي ديگر کشور چه از دوره هاي قبل از اسلام و چه دوره اسلامي نام برد که در مواردي براساس جهالت نابود شده و به يغما رفتند.
در اين ميان اقدامات و تلاش هاي استثنايي و شجاعانه اي براي حفظ و مرمت ميراث هاي باستاني نيز صورت گرفته است. به گونه مثال شريک ساختن تجربيات در قسمت حفظ و نگهداشت اين ميراث ها که بسيار ارزشمند مي باشد و همان ارزش بازسازي ميراث هاي تاريخي را داشته اند که شکل نمونه مي توان از هماهنگي با بنياد آقاخان در راستاي مرمت و بازسازي آبدات تاريخي نام گرفت. همچنان اقدام اخير در قسمت بازسازي قصر دارالامان که يکي از بناهاي تاريخي کشور مي باشد و بازسازي آن زير نظر وزارت شهر سازي آغاز گرديده است نام برد.
اين نکته را نباد فراموش کرد که امروزه تخريب آثار باستاني همانند گذشته نتيجه جنگ ها نيست، به گونه مثال جنگ هاي را که افغانستان با بريتانيا در قرن 19 ميلادي و همچنان برضد شوروي در قرن 20 ميلادي تجربه کرد و سبب گرديد به آثار تاريخي اين کشور آسيب هاي زيادي وارد گردد. در حال حاضر اين گروه هاي تروريستي است که ميراث هاي فرهنگي را تهديد مي کنند. آنها مي خواهند با تخريب آثار باستاني، تاريخ بشريت را نابود کنند و به اهداف آخر زماني خود برسند و همچنان يک تاريخ تحريف شده را بجاي بگذارند. اين گروه ها اما تنها ميراث هاي باستاني را تخريب نمي کنند: آنها در همدستي با شبکه هاي مافيايي ديگر دسته به قاچاق آثار تاريخي از طريق کشورهاي همسايه مي زنند که در نتيجه اين آثار از بازارهاي هنري بين المللي سر بيرون مي آورند، اين گروه ها اين گنجينه هاي تاريخي را مي فروشند تا از اين طريق عمليات هاي تروريستي خويش را حمايت مالي کنند. اين رويکرد شبيه عملي است که اين گروه ها در ساحات تحت کنترول شان در مورد منابع طبيعي انجام مي دهند.
در کنفرانس ابوظبي نمايندگان کشورهاي مختلف به تاريخ دوم و سوم ماه دسامبر از سراسر جهان گرد هم آمدند، آنها تلاش کردند چشم انداز مشترکي را در مورد اينکه چگونه مي توان از تخريب ميراث هاي تاريخي جلوگيري کرد را با يک ديگر شريک ساختند. چشم اندازي که حاوي راهکاري مبني بر مراقبت از ميراث هاي تاريخي در زمان صلح، و اينکه چگونه در زمان جنگ و بي ثباتي به مراقبت از اين آثار بپردازند و در آينده نيز از آنها محافظت کنند را در بر مي گرفت. علاوه براين در اين نشست اين نمايندگان چشم اندازي هاي را جستجو کردند که چگونگي محافظت و بازسازي از ساحات تاريخي را به بررسي مي گيرد. چنانچه اين روش در آينده نيز ادامه پيدا کند که برگزاري گفتمان ها در اين مورد را نيز در بر داشته باشند. در نتيجه، اين گفتگو ها بايد همکاري بخش هاي خصوصي و بسيج افکار و ديدگاه هاي عمومي  را در قبال داشته باشند.
دو پيشنهاد روي ميز قرار داشت
نخست ايجاد يک بنياد مالي بين المللي که بتواند همبستگي و انسجام جهاني را در راستاي نجات و حفاظت از آثار و مناطق که در معرض خطر قرار دارند و همچنين احيايي اين آبدات در صورتي که در گذشته خساره ديده باشند مساعد نمايد. همچنان بنياد متذکره مي تواند به افراد مسلکي از بهر مرمت دوباره ميراث هاي تاريخي آموزش دهد و سبب بسيج بخش هاي خصوصي و عامه گردد.
از سوي ديگر به وجود آوردن يک شبکه بين المللي از کشورها که بتوانند اماکن امن را براي محافظت از گنجينه هاي در معرض خطر فراهم سازند: هدف از ايجاد اين شبکه، آماده گي هاي پيشگيرانه، تنظيم و انتقال آثار به کشورهاي امن مي باشد. قدم بعدي فراهم کردن شرايط براي نگهداي و سر انجام بازگشت اين آثار به کشورهاي اصلي خواهد بود. بدين منظور کشور فرانسه در شهر ليون در شمال اين کشور و در نمايندگي موزيم لوور مکان مطمين را براي نگهداري از اين آثار پيشنهاد نمود. 
هيات باستان شناسي فرانسه (DAFA ) در حال حاضر با دولت افغانستان روي برنامه اي مبني بر ترسيم نقشه ديجيتالي از ساحات باستاني افغانستان کار مي کند که اين اقدام با ابتکار رييس جمهور افغانستان محمد اشرف غني روي دست گرفته شده است. اين نقشه ديجيتالي از ساحات باستاني افغانستان در نوع خود بي نظير بوده و در حفاظت از ساحات متذکره سهم ارزنده اي را خواهد داشت.
فرانسه آرزومند است در هماهنگي نزديک با همکاران افغان خود براي موفقيت اين برنامه و فراتر از اين موضوع محافظت از ميراث تاريخي هزار ساله و معاصر افغانستان کار نماييد. در پايان حمايت و پشتيباني مردم و نخبگان افغانستان در اين راستا يک امر مهم و بنيادي پنداشته مي شود، زيرا ميراث تاريخي به يادگار مانده مربوط مردم افغانستان مي شود، همچنين اين مربوط به سيستم آموزشي افغانستان است تا مردم را از اهميت و ارزش اين موضوع آگاه ساخته و آنرا براي نسل هاي جديد انتقال دهد.

دیدگاه شما