صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جرایم جنایی تهدیدی برای امنیت اجتماعی

-

جرایم جنایی تهدیدی برای امنیت اجتماعی

مسئولان وزارت امور داخله گفته است که پوليس در جريان 15 روز اخير، توانسته است به تعداد 162 نفر از مجرمان جنايي را از نقاط مختلف شهر کابل، بازداشت کند. در خبرنامه ي که ديروز از سوي دفتر مطبوعاتي وزارت امور داخله منتشر شد، آمده است که بازداشت اين افراد از سوي پوليس شهر کابل از تاريخ 23عقرب  تا 7 ماه قوس صورت گرفته است.
اين مجرمان به جرم اعمالي چون قتل، اختطاف، اقدام به تجاوز جنسي، سرقت مسلحانه، مواد مخدر، مشروبات الکلي و ساير موارد جرايم جنايي، از سوي پوليس کابل بازداشت شده اند، پيش از اين نيز عبدالرحمن رحيمي فرمانده پوليس کابل گفته بود که پوليس روزانه از 8 تا 10 نفر مجرم را بازداشت مي کند که آمار آن در هر ماه حدود 270 نفر مي شود.
قصه ي قتل هاي مسلحانه، اختطاف، تجاوز جنسي، سرقت، کلاهبرداري و سرقت هاي خياباني چيزي تازه ي براي ساکنين کابل و بسياري از شهروندان افغانستان نيست. بسياري از ما روزانه با چنين حوادثي مواجه مي شويم. وقتي در شهر شلوغ کابل در ميان ازدحام جمعيت راه مي رويم، حتما نگران جيب و وسايل همراه مان هستيم. قصه هاي زيادي را از دوستان و فاميل خود شنيده ايم که چنين اتفاق هاي براي شان رخ داده است.
علاوه بر آن، اين روزها که بازار شبکه هاي اجتماعي داغ است، شهروندان تمام اتفاقات و رويدادها را در حساب هاي کاربري شان در اين شبکه ها بازتاب مي دهند. بسياري از ما از اينگونه ها قصه ها را در شبکه هاي اجتماعي خوانده ايم. روز دو شنبه يک خانم در حساب تويتر خود از قول يکي از همکارانش نوشت که در سر سرک يک پسر جوان بالاي مغز يک دختر مکتبي سه تا فير کرد و فرار کرد. چند ساعت بعد يکي از خبرگزاري هاي کابل اين خبر را از قول رييس مبارزه با جرايم جنايي کابل نوشت که گفته بود قاتل بازداشت شده است و دليل قتل هم خشونت هاي خانوادگي عنوان کرده بود. اينگونه رويدادها  هر روزه در گوشه و کنار شهر اتفاق مي افتد، بسياري از آنها به دليل ماهيت پيچيده ي شان بازتاب داده نمي شود و پنهان مي ماند.
جرايم جنايي در کنار ساير نا امني ها، يکي از مشکلات جدي است که شهروندان کابل با آن روبرو هستند. اينگونه جرايم گشت و گذار شبانه در شهر را محدود کرده است و حتي روزها نيز مردم با آرامش در جاده ها، سرک هاي فرعي و کوچه ها گشت و گذار نمي توانند. با افزايش اينگونه جرايم در شهر کابل، امنيت و آرامش شهروندان بيشتر از پيش برهم مي خورد و زندگي و گشت و گذار در شهر براي آنها دشوار و همراه با تشويش و نگراني مي شود.
جرايم جنايي از مشکلات هرجامعه ي انساني است و انسان ها همواره در آروزي روزي بوده اند که بتوانند شهرها و محل زندگي شان را عاري از جرم و جنايت کنند و در مدينه ي فاضله ي شان بسر ببرند. اما تحقق چنين آرزوي به يک امر محال مي ماند. حد اقل کاري که انسان ها مي توانند اين است که براي کاهش جرايم جنايي و افزايش آرامش و امنيت اجتماعي تلاش ورزند و ميزان جرم و جرايم را به حد اقل برسانند.  جرايم جنايي در کشورهاي توسعه يافته به دليل کنترول شديد و استفاده از فن آوري هاي پيشرفته براي تامين امنيت و شناسايي باندهاي مافيايي، کاهش چشمگيري دارد، اما در کشورهاي جهان سومي و توسعه نيافته، با وجود گروه هاي قدرتمند مافيايي و ضعف در نهادهاي امنيتي، کاهش جرايم سخت و دشوار است.
در کابل نه تنها جرايم جنايي هر روزه کاهش نمي يابد، بلکه اينگونه جرايم در اين اواخر افزايش يافته است و تهديدهاي بيشتري را براي باشندگان کابل خلق کرده است. چندي پيش پوليس کابل به بي بي سي گفته بود که در شش ماه گذشته بر اثر جرايم جنايي 100 نفر کشته و 300 نفر زخمي شده است.
جرايم جنايي يک پديده ضد اجتماعي است که باعث اختلال در نظم و امنيت جامعه مي گردد، اين گونه جرايم با اهداف و انگيزه هاي خاصي صورت مي گيرد. هرچند هنوز انگيزه هاي اصلي افزايش جرايم جنايي در کابل مشخص نيست و روشن نشده است، اما عوامل اينگونه جرايم خيلي هم پيچيده و مبهم نيست. باندهاي مافيايي، فقر، بيکاري، اعتياد و خصومت هاي خانوادگي از دلايل اصلي بروز جرايم جنايي مي تواند به شمار رود.
گروه هاي تروريستي و مافياي مواد مخدر، از عوامل اصلي برهم زننده امنيت عمومي کشور و مسئول بسياري از حملات انتحاري و انفجارها مي باشند، اما از سوي ديگر بسياري از جرايم جنايي نيز بصورت سازمان يافته انجام مي شوند، گروه هاي مافيايي يکي از دلايل اصلي اختطاف شهروندان خارجي و شهروندان افغانستان خوانده مي شود. موجوديت چنين گروه هاي در شهر کابل باعث مي شود که مبارزه با جرايم جنايي نيز سخت و دشوار گردد و پوليس موفق نگردد که ميزان جرايم را کاهش دهد.
از سوي ديگر فقر شديد و نبود زمينه کار و اشتغال بسياري از شهروندان کشور را رنج مي دهد، افزايش بي سابقه ي بيکاري باعث شده است که بسياري از جوانان بيکار بمانند و بسياري از خانواده در تامين مخارج اوليه ي شان با مشکل مواجه شوند. فقر اقتصادي يکي از انگيزه هاي اصلي ارتکاب جرايم جنايي در هر جامعه ي است و اين امر مي تواند در شهر کابل و در افغانستان نيز مصداق داشته باشد. بسياري  ازسرقت ها و اختطاف ها، با انگيزه هاي مالي و اقتصادي انجام مي شود. علاوه بر اين، فقر و بيکاري باعث مي شود که گروه هاي مافياي به آساني بتوانند در بين جوانان نفوذ کنند و سربازگيري نمايند. آنها با استفاده از اين جوانان مي توانند اطلاعات جمع آوري کنند، اهداف شان را پيدا کنند و بسياري از جرايم کوچک را توسط آنها انجام دهند.
جرايم جنايي بصورت مستقيم امنيت اجتماعي را مورد تهديد قرار مي دهد، امنيت اجتماعي آرامش و آسودگي خاطري است که جامعه و نظام سياسي براي شهروندان و اعضاي يک جامعه فراهم مي کند. اما جرايم جنايي عملا اين آرامش و آسودگي خاطر را از شهروندان مي گيرد و نگراني، تشويش و عدم مصؤنيت را جايگزين آن مي کند. وقتي يک شهروند در خانه اش با آرامش خاطر نتواند بخوابد و احساس کند که هر لحظه امکان دارد خانه اش و حريم شخصي اش از سوي افراد مسلح هدف قرارگيرد و داراي هايش به سرقت برود، امنيت اجتماعي به هيچ وجه وجود ندارد.
با وجود افزايش جرايم جنايي در کابل، امنيت اجتماعي از اين شهر رخت بربسته است و اکنون بسياري از خانواده ها شبها با ترس و نگراني مي خوابند. بسياري از کساني که توانمندي اقتصادي دارند، در اطراف خانه هاي شخصي شان دوربين هاي امنيتي نصب کرده اند و ديوارهاي شان را سيم خار دار کشيده اند، تا شايد بتوانند امنيت خانه و خانواده شان را تامين کنند. اما اکثريت شهروندان کشور توانمندي اقتصادي اينگونه کارها را ندارند.

مبارزه با جرايم جنگي در کابل بايد به يکي از اولويت هاي پوليس کابل تبديل شود. افزايش اينگونه جرايم نه تنها امنيت فزيکي شهروندان کشور را با خطر مواجه مي سازد، بلکه امنيت رواني ساکنين کابل را از بين مي برد و باعث مي شوند آنها همواره با تشويش و اضطراب زندگي کنند. از سوي ديگر بايد با مجرمين برخورد جدي صورت گيرد و مجازات شوند و از چنگال قانون رها نشوند. موجوديت فساد در ادارات مبارزه با جرايم جنايي باعث شده است که بسياري از مجرمان قبل از اينکه مجازات شوند، با پرداخت رشوه، آزاد شوند.

دیدگاه شما