صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مشکلات نیروهای امنیتی؛ از مداخله قشر سیاسی تا فقدان اراده سیاسی

-

مشکلات نیروهای امنیتی؛  از مداخله قشر سیاسی تا فقدان اراده سیاسی

پيام ويدئويي رئيس جمهور غني که چند روز قبل از تلويزيون ملي به نشر رسيد حاوي مطالب مهمي است که بايد مورد توجه قرار بگيرد. او در اين پيام خود به مشکلات امنيتي در ولايات مختلف اشاره کرد. او گفت: «بخش عمده مشکلاتي که در دو سال گذشته در قندوز، هلمند، ارزگان و ساير نواحي کشور اتفاق افتاده است، ناتواني سربازان و افسران در مقابله با دشمن نبوده بلکه سپردن وظايف مهم به کساني بوده است که از شايستگي مسلکي برخوردار نبوده اند». رئيس جمهور غني عامل آن را مداخلات قشر سياسي کشور در نهادهاي امنيتي و ترفيع افسران ارتش و پليس بدون دستاورد ملموس خواند: «فشار آوردن بر مسئولين براي تعيين افراد نالايق در مناصب نظامي، از علل عمده تلفات نظاني و ملکي بوده است... پس از اين بايد ترفيعات افسران ارتش و پليس براساس دستاوردهاي محسوس مسلکي صورت بگيرد. اصلاحات در بدنه اي نظام به جايي نمي رسد مگر اين که در ارگان هاي مهم اصلاحات صورت نگيرد». او در ادامه صحبت هاي خود از قشر سياسي کشور خواست تا به خاطر اين وطن و شرايط سرنوشت ساز آن، در روند اصلاحات همکار شوند و نگذارند که با اوليوت دادن به منافع جناحي و گروهي اين فرصت مهم تاريخي از دست اين ملت برود و نيز همکاري کنند که دخالت هاي سياسي در امور نهادهاي دفاعي و امنيتي خصوصا پليس ملي کاملا متوقف گردد تا اين نهاد ها از هر رنگ و بوي سياسي، سمتي، حزبي و قومي پاک مانده و از هر نظر نهاد هاي کاملا ملي و مسکلي باقي بمانند.
درک رئيس جمهور در نهاد هاي امنيتي واقع بينانه است. واقعيت امر همين است که قشر سياسي کشور در نهاد هاي امنيتي کشور مداخله مي کند و حتي در ترفيع افراد سهم عمده دارد. در کنفرانس بن که ميان گروه هاي سياسي بر روي شکل دهي يک حکومت جديد توافق شد و قدرت تقسيم گرديد رهبران جهادي سلطه خود را بر نهادهاي امنيتي کشور حفظ نمودند. بعد ها که اساس و بنياد پليس و ارتش ملي گذاشته شد رهبران جهادي افراد خود را وارد بدنه پليس و ارتش ملي نمودند تا از اين طريق بتواند نفوذ خود را در اين ادارات حفظ نمايد. حفظ نفوذ و گسترش آن ضرورت به ترفيع افراد بود. از اين جهت، رهبران قومي و جهادي برخي از افرادش را با فشار و زور به ترفيع دادند بدون اينکه دستاورد ملموس داشته باشد. اکنون همين افراد رهبري نيروهاي امنيتي کشور را در ميدان جنگ به عهده دارد. مسلکي نبودن اين افراد سبب شده است که نيروهاي امنيتي کشور موضع دفاعي بگيرد و نتواند در برابر حملات يک گروه شورشي مقاومت نمايد. نمونه هاي زيادي وجود دارد که افراد رهبران قومي و جهادي بدون انجام وظيفه در نواحي پرخطر و بدون رفتن به ميدان جنگ ترفيع يافته اند و اکنون هيچ درک و فهم از جنگ، استراتژي و تاکتيک ‎‎هاي جنگي ندارد. اين سخن رئيس جمهور اما، بخش از مسئله است. به ديگر سخن، مشکلات امنيتي در نواحي مختلف کشور تنها منوط به اين مسئله نيست. ضعف حکومت در رساندن تدارکات به موقع، فقدان اراده سياسي رهبران حکومت وحدت ملي در سرکوب گروه طالبان و فقدان نظارت بر چگونگي مصرف تسليحات و تجهيزات از ديگر مشکلات است که منجر به گسترش دامنه ناامني در کشور شده است.
نيروهاي امنيتي کشور ظرفيت و توانايي بالاي در جنگ با دشمن دارد. اگر بخش از توانايي مربوط به درک و آگاهي و مسلکي بودن نيروهاي امنيتي کشور مي شود بخش ديگر آن مربوط به تجهيزات و امکانات آن مي شود. نيروهاي امنيتي کشور چندين بار و در چندين نواحي از جمله هلمند، بغلان و ... از سوي نيروهاي دشمن محاصره شده اند و تسليحات کافي براي سرکوب و پس رندان نيروي دشمن در اختيار نداشته اند. محاصره شدن آن ها به گوش مسئولين و مقامات رسيده اند اما، کسي به مشکلات شان گوش نداده اند. تا هنوز چندين مورد، چنين گزارش شده اند. در سرخ کوتل نيروهاي امنيتي محاصره شد و تسليحات شان تمام شد و نيرو و تسليحات براي شان نرسيد در نهايت توسط گروه طالبان کشته شدند. در ارزگان و هلمند نيز چنين اتفاق افتاد. رئيس جمهور غني به اين بخش از مشکلات اشاره نکرد. شرکت هاي که مسئوليت رساندن تدارکات به ميدان جنگ را دارند کوتاهي مي کند. به همان ميزان که لازم است که در ترفيعات افسران ارتش و پليس ملي و از بين بردن مداخلات قشر سياسي در نهاد هاي امنيتي توجه شود به همان ميزان ضرور و جدي است که رساندن تدارکات به نيروهاي امنيتي در ميدان جنگ نيز توجه صورت گيرد. در عين حال، لازم است که هماهنگي ميان مقامات و نيروهاي مرکز و نيروهاي امنيتي در ميدان جنگ افزايش يابد تا در آينده نيروهاي امنيتي کشور با فقدان تجهيزات مواجه نشود و صداي شان در مرکز شنيده شود و پاسخ معقول داده شود.
مشکل ديگر تعلل رهبران سياسي در سرکوب دشمن است. تا اينجاي کار، رهبران سياسي در سرکوب گروه طالبان تعلل نموده است و به نيروهاي امنيتي کشور اجازه سرکوب را نداده است. زماني که کارد به استخوان رسيد و يک شهر سقوط کرد و هزاران خانواده آواره شد رهبران حکومت وحدت ملي نيروي جديد مي فرستد و اجازه سرکوب گروه طالبان را مي دهد. اين مسئله نيز باعث کشته شدن افراد نظامي و ملکي شده است. اگر بخش از مسئله به مداخله قشر سياسي در نهادهاي امنيتي مي شود بخش ديگر مسئله مربوط به شخص رئيس جمهور غني مي شود. بنابراين، لازم است که رئيس جمهور غني در اين مورد نيز تأمل نمايد و بپذيرد که بخش از مشکل به رويکرد او در قبال گروه طالبان است.
مسئله مهم ديگر فروش تجهيزات و تسليحات ارتش و پليس ملي به بازار است. اکنون مرمي هاي اسلحه هاي ارتش و پليس ملي در بازار سياه اسلحه به وفور يافت مي شود. نيروهاي امنيتي در يک منطقه بر دشمن فير مي کند اما، در گزارش خود دو و سه برابر از تعداد مرمي که فير نموده است، ثبت مي کند. بعدا آن ها با افرادي که در تماس است مرمي هاي اضافي خود را مي فروشد. اين مسئله در آينده ممکن است تبديل به يک معضل گردد. از اين جهت، لازم و ضروري است که نظارت جدي در اين زمينه صورت گيرد. در صورت که نيروهاي امنيتي کشور مرمي را به فروش نرساند در آن صورت با کمبود مرمي در ميدان جنگ نيز مواجه نمي گردد.
بنابراين، رئيس جمهور تنها بر يک بخش از مشکلات در نهاد هاي امنيتي کشور اشاره نمود اما، مشکلات ديگري نيز هست که باعث شده است نيروهاي امنيتي کشور در برابر گروه هاي شورشي با مشکل مواجه شود و جان شان از دست دهد. بخش از اين مشکلات مربوط به رهبري حکومت وحدت ملي مي شود و بخش ديگر شان به شرکت هاي که مسئوليت رساندن تجهيزات و امکانات را دارد و بخش شان به مسئولين و نهاد هاي که نظارت کافي بر نيروهاي امنيتي کشور ندارد. رئيس جمهور غني بايد به تمام اين مشکلات توجه نمايد و براي رفع آن اقدامات را روي دست گيرد.

دیدگاه شما