صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نگاهی به عوامل حملات مکرر گروه طالبان به هلمند و کندوز

-

نگاهی به عوامل حملات مکرر گروه طالبان به هلمند و کندوز

ديروز، گروه طالبان بر ولايت کندوز حمله نمودند و بخش هاي از اين ولايت را تصرف نمودند. در عين حال، اين گروه موفق شدند ولسوالي ناوه ولايت هلمند را نيز تحت کنترل خود در آورد. گروه طالبان در حالي بخش هاي از ولايت کندوز و ولسوالي ناوه ولايت هلمند را تصرف نموده است که نيروهاي بين المللي با حملات هوايي نيروهاي امنيتي کشور را پشتيباني نموده است. چرا بخش هاي از ولايت کندوز و هلمند هميشه در خطر سقوط قرار دارد؟ آيا عامل شکست در استراتژي نيروهاي امنيتي است يا مسئله ديگري در پشت پرده مطرح است؟
يک سال پيش، در ششم ميزان سال گذشته توانست کنترل شهر کندوز را به دست گيرد. نيروهاي امنيتي کشور با پشتيباني نيروهاي بين المللي توانست شهر کندوز را دوباره از کنترل گروه طالبان خارج سازد. در پي آن رياست جمهوري کميسيون حقيقت ياب تشکيل داد. نتيجه کميسيون حقيقت ياب اعلان شد. کميسيون حقيقت ياب هيچ فرد را مسئول شکست نيروهاي امنيتي و سقوط شهر کندوز ندانسته بود. بلکه پيچيدگي در ساختارهاي امنيتي را عامل اصلي سقوط شهر کندوز دانسته بود. در آن زمان تحليل ها اين بود که کميسيون حقيقت ياب بر مسئله سرپوش گذاشته اند و مسئولين امنيتي را فراري داده اند. بعد از آن تصرف شهر کندوز در تابستان سال جاري گروه طالبان يکبار ديگر به اين ولايت حمله نمودند اما با مقاومت نيروهاي امنيتي مواجه شدند و قادر به کنترل اين ولايت نشدند. ديروز اما، بار ديگر اين گروه بر ولايت کندز حمله نمودند اما، اين بار موفق به تصرف بخش هاي از ولايت کندز شده اند.
چندي پيش، گروه طالبان تا چند کيلومتري شهر لشکرگاه پيشروي نمودند. حکومت کابل نيروهاي تازه نفس به اين ولايت فرستاد و نيروهاي بين المللي نيز به اين ولايت نيرو فرستاد. حملات زميني نيروهاي امنيتي کشور و حملات هوايي نيروهاي بين المللي به منظور پشتيباني نيروهاي امنيتي کشور منجر به شکست گروه طالبان شد. گروه طالبان عقب نشيني نمودند. عقب نشيني آن ها اما، به نظر مي رسد که تاکتيکي بوده است تا بتواند خود را سازماندهي نموده و بار ديگر بر ولايت هلمند حمله نمودند. ديروز، گروه طالبان به ولسوالي ناوه ولايت هلمند حمله نموده و اين ولسوالي را تصرف نمودند. چندي پيش که گروه طالبان در چند قدمي شهر لشکرگاه رسيده بود حکومت افغانستان حملات و موفقيت گروه طالبان را با قاچاقچيان مواد مخدر پيوند مي داد. عامل پيش روي اين گروه را حضور قاچاقچيان داخلي و بين المللي مي دانست.
حمله مکرر گروه طالبان بر اين دو ولايت نشان از خلاء ها در صفوف نيروهاي امنيتي کشور نيز مي دهد. حملات اين گروه به صورت مشخص نشان از ضعف رياست عمومي امنيت ملي مي دهد. امنيت ملي کشور بايد از اطلاعات از پلان هاي حمله گروه طالبان را کشف و در اختيار پليس و اردوي ملي کشور قرار دهد تا اين نيروها قبل از قبل آمادگي لازم براي پاسخ گويي حمله گروه طالبان داشته باشد. حتي در صورت ممکن پليس و اردوي ملي قبل از حمله گروه طالبان بر مواضع اين گروه حمله کند تا اين گروه قادر به حمله بر يک ولسوالي يا ولايت نباشد. در همين جا لازم است اين نکته را نيز يادآوري نمايم که مشکل تنها فقدان آگاهي نيروهاي امنيت ملي نيست. در بسياري موارد، امنيت ملي از حمله قريب الوقوع گروه طالبان بر يک ولسوالي و يا يک ولايت خبر داده اند اما، آمادگي اردو و پليس ملي کشور ضعيف بوده اند. اين ناشي از عدم هماهنگي ميان سه قوه نيروهاي امنيتي کشور را نشان مي دهد و يا فقدان هماهنگي ميان مرکز و نيروهاي امنيتي در ميدان جنگ را.
تعقيب و از ريشه کن کردن گروه طالبان در يک ولسوالي و ولايت در استراتژي جنگي نيروهاي امنيتي کشور جاي ندارد. در هيچ ولايت کشور نيروهاي امنيتي گروه طالبان را به صورت کامل پاکسازي ننموده است. نيروهاي امنيتي کشور تنها آن ها را وادار به عقب نشيني مي کند و فراتر از آن عمل نمي کند. همين مسئله باعث مي شود که گروه طالبان دوباره خود را سازماندهي نموده و بار ديگر حمله نمايد. در واقع مهمترين مسئله در حملات مکرر گروه طالبان در هلمند و کندز و بسياري از ولسوالي هاي ديگر ولايات فقدان فاکتور تعقيب و پاکسازي گروه طالبان از يک منطقه مي باشد. تا زماني که فاکتور پاکسازي يک منطقه از گروه طالبان در استراتژي جنگي نيروهاي امنيتي کشور گنجانده نشود ما در آينده شاهد بار بار حمله گروه طالبان خواهيم بود و هر بار هزينه هاي سنگين را متحمل خواهيم شد.
مسئله ديگر رويکرد مقامات سياسي کشور نسبت به جنگ و صلح با گروه طالبان است. جديدا، حکومت وحدت ملي موفق شدند تا با حزب اسلامي به رهبري گلبدين حکمتيار توافقنامه صلح امضا نمايد. امضاي توافقنامه صلح اين اميد را به رهبران حکومت وحدت ملي داده اند که گروه طالبان اين توافقنامه را الگوي رفتاري خود قرار داده و با حکومت وارد گفتگو و مذاکره مي شود. اين روزنه اميد باعث شده است که رهبران سياسي حکومت وحدت ملي انعطاف پذيري بيشتري در مواجه با گروه طالبان از خود نشان دهد. نيروهاي امنيتي کشور در بسياري موارد، اجازه حمله بر مواضع گروه طالبان را ندارد. در واقع، در بسياري موارد، رهبران حکومت وحدت ملي به خاطر پروسه صلح نيروهاي امنيتي کشور را در موضع دفاعي قرار داده اند. اگر چه در اول بهار سال جاري وزارت دفاع ملي کشور اعلان نمود که استراتژي نيروهاي امنيتي کشور از حالت دفاعي به حالت تهاجمي تغيير داده شده اند. اما، کمتر موردي اتفاق افتاده است که نيروهاي امنيتي کشور بر مواضع گروه طالبان حمله نموده و مناطق پر تهديد را از وجود گروه طالبان پاکسازي نموده باشد.
ادامه جنگ به اين صورت، هزينه هاي زيادي را بر مردم و حکومت تحميل مي کند. نيروهاي امنيتي کشور جان خود را از دست مي دهد. حمايت مردم از حکومت و نيروهاي امنيتي کشور کاهش مي يابد. مردم هر روز کشته، آواره و بي خانمان مي شود. ميزان جلب و جذب نيز در صفوف نيروهاي امنيتي کشور کاهش مي يابد. زيرا، اين ايده در ميان مردم شکل مي گيرد که حکومت وحدت ملي در پي سرکوب گروه طالبان نيست بلکه در صدد آن است تا جوانان مردم را به کشتن دهد.
بنابراين، ضروري است که رهبران حکومت وحدت ملي دل به روزنه هاي اميد نبندد و رويکرد خود را در مواجه با گروه طالبان تغيير دهد. نهاد هاي امنيتي کشور نيز هماهنگي خود را بيشتر نموده و پيش از حمله گروه طالبان بر مواضع آن ها حمله نمايد تا اين گروه موجب آوارگي مردم نگردد. در عين حال، ضرورت جدي به وارد نمودن فاکتور پاکسازي در استراتژي جنگي نيروهاي امنيتي کشور بعد از هر حمله گروه طالبان مي باشيم. گروه طالبان بايد مورد تعقيب و پيگرد قرار گيرد و به اين گروه فرصت آن داده نشود تا حمله را بر يک شهر و ولسوالي سازماندهي نموده و اجرا نمايد. در غير آن، جنگ هزينه هاي سنگين را بر نيروهاي امنيتي و مردم وارد مي کند.

دیدگاه شما