صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ادامه کمک‎های جامعه جهانی و فقدان مدیریت کمک‎ها

-

ادامه کمک‎های جامعه جهانی و فقدان مدیریت کمک‎ها

در نشست سال 2012 رهبران کشورهاي عضو ناتو تصميم گرفتند که به نيروهاي امنيتي افغانستان کمک مالي نمايد. به اين هدف که اين کشور حداقل تا سال 2024 مسئوليت تأمين مالي نيروهايش را به عهده بگيرد. همچنين در آن نشست توافق کردند که افغانستان تا سال 2015 حداقل 500 ميليون دالر آمريکايي نيازمندي نيروهاي امنيتي اش را از عايدات داخلي اش بپردازد. سال 2015، حکومت افغانستان قادر به پرداخت 500 ميليون دالر به نيروهاي امنيتي نبوده است. حکومت نه تنها قادر به پرداخت مبلغ مذکور نبوده است بلکه قادر به تأمين امنيت کشور نيز نمي باشد. بدتر شدن اوضاع امنيتي و زمزمه هاي سقوط حکومت وحدت ملي ايالات متحده آمريکا را بر آن داشته است تا به نيروهاي امنيتي خود مسئوليت و صلاحيت بازگشت به ميدان جنگ و سرکوب گروه طالبان را بدهد.
در نشست وارسا که در 8 جولاي ميان رهبران کشورهاي عضو ناتو برگزار خواهد شد ايالات متحده آمريکا تلاش خواهد کرد تا کشورهاي عضو ناتو را متقاعد سازد که کمک هايش را به افغانستان ادامه دهد. افغانستان 15 ميليارد دالر تا سال 2020 نيازمند است تا تعداد نيروهاي امنيتي اش را حفظ کند. با اين حال، به نظر نمي رسد که شرايط خاص براي پرداخت کمک ها براي افغانستان ارائه گردد. در پانزده سال گذشته، ميليارد ها دالر به افغانستان کمک شد. گزارش هاي زيادي از سرقت رفتن و هدر رفتن کمک ها منتشر شده است با اين همه، تا هنوز کمک ها بر مبناي معيار و استندرد و ارائه پيش شرط ارائه نمي شود. بلکه کمک ها بر مبناي اعتماد کشورها به رهبر حکومت وحدت ملي صورت مي گيرد.
در سال گذشته، اين اميدواري وجود داشت که افغانستان با استخراج معادن در آينده قادر خواهد بود تا مسئوليت تأمين مالي نيروهاي امنيتي افغانستان را تا سال 2024 به عهده گيرد. اما گزارش هاي وجود دارد که افغانستان قادر به کنترل معادن خود نيست. چه رسد به اينکه از آن استخراج در و نهايت به خودکفايي برسد. اکنون گروه هاي مخالف مسلح دولت بيش از حکومت افغانستان از معادن افغانستان سود مي برد. با اين حال، تنها گروه طالبان نيست که به صورت غير قانوني از معادن افغانستان استخراج مي کند بلکه گروه هاي مافيايي در درون و خارج از حکومت نيز از معادن کشور سود مي برد. اين در حالي است که حکومت مرکزي توانايي و ظرفيت مديريت اوضاع را ندارد و نمي تواند دست گروه طالبان و گروه هاي مافيايي را از استخراج معادن کشور کوتاه نمايد.
با وجود کمک هاي زياد، تا هنوز ظرفيت مديريت کمک ها و سرمايه هاي داخلي در حکومت افغانستان شکل نگرفته است. حتي اين کشور قادر نشده است تا خود از ليست فاسد ترين کشورها بيرون بکشد. براساس گزارش سازمان شفافيت بين الملل اين کشور سومين کشور فاسد شناخته شده است. تنها مسئله ظرفيت حکومت افغانستان در مديريت کمک ها و سرمايه هاي داخلي مطرح نيست بلکه مسئله اراده نخبگان سياسي در مديريت کمک ها و سرمايه هاي داخلي نيز مطرح است. شخص رئيس جمهور غني در شش ثور سال جاري خطاب به گروه طالبان بيان داشت که ما اراده براي کشتن شما نداشتيم. با وجود اظهارات بي سابقه بلندپايه ترين مقام حکومت افغانستان اکنون نيز اما و اگرهاي در مورد اراده برخورد قاطع نخبگان سياسي با گروه طالبان و مديريت کمک ها و سرمايه هاي داخلي وجود دارد.
سران کشورهاي عضو ناتو در حالي تصميم به ادامه حضور و کمک به افغانستان خواهد گرفت که نظارت جدي بر عملکرد نيروهاي امنيتي کشور وجود ندارد. فساد در نهاد هاي امنيتي بيداد مي کند. براساس گزارش ها سربازان ارواح تعداد شان به بيش از هزار نفر مي رسد. در واقع، تعدادي زيادي از سربازان کشور که دست از خدمت و انجام وظيفه کشيده اند، کشته شده اند و يا به گروه طالبان پيوسته اند همچنان از نهاد هاي امنيتي کشور معاش دريافت مي کند و يا مقامات در نهاد هاي امنيتي کشور معاش آن ها را به جيب مي زند. با وجود آنکه ماه ها در مورد سربازان ارواح گزارش منتشر شده است اما حکومت افغانستان قادر به ارائه آمار دقيق و درست در اين مورد نبوده است.
با همه اين ها کشورهاي عضو ناتو مجبور به ادامه کمک ها به افغانستان است. زيرا، افغانستان همچنان مي تواند به پناهگاه امن براي گروه هاي تروريستي تبديل شود و از اين کشور امنيت ملي کشورهاي عضو ناتو را تهديد نمايد. اما آنچه اهميت دارد اين است که ما داريم فرصت هاي بنيادي را از دست مي دهيم. مسئله اصلي اين است که کمک ها براي ابد ادامه نخواهد داشت. يک روزي کشورهاي کمک کننده کمک هاي خود را به افغانستان قطع مي کند. اگر حکومت قادر به مديريت اوضاع کشور نشود در آن صورت ما به نقطه صفر بر مي گرديم و يکبار ديگر، درگير منازعات خونين داخلي خواهيم شد.
رئيس جمهور قبلي افغانستان قادر به استفاده از فرصت ها نبود. در واقع، دوران حامد کرزي، رئيس جمهوري پيشين افغانستان دوران طلايي براي افغانستان محسوب مي شد. زيرا، ميليارد ها دالر کمک جامعه جهاني به افغانستان سرازير شده بود. اين کشور مي تواند تحول بنيادي در عرصه هاي مختلف به وجود آورد. اکنون که کمک هاي جامعه جهاني کم شده است و هر سال کمتر مي شود و در آينده نزديک احتمال خروج کامل نيروهاي بين المللي از افغانستان مي رود ما همچنان فرصت آن را داريم تا از فرصت ها براي کشيدن کشور از منجلاب دهشت و تاريکي استفاده نمايم.
جامعه جهاني با توجه به اقدامات روزهاي نخست رئيس جمهور غني در راستاي مبارزه با فساد بر او اعتماد دارد. در واقع، جامعه جهاني از کار کردن با رئيس جمهور غني راحت تر از رئيس جمهور کرزي است. اين مهم يک ظرفيت را ايجاد نموده است تا رئيس جمهور غني بتواند کمک هاي بيشتر جامعه جهاني را جذب نمايد. با اين حال، اگر او همانند حامد کرزي نتواند از کمک ها به صورت درست استفاده نمايد ما براي هميشه فرصت هاي طلايي را از دست خواهيم داد. با اين وجود، رئيس جمهور غني در وضعيت دشواري قرار دارد. در يک طرف فساد گسترده دستگاه حکومت او را فلج نموده است و در طرف ديگر، گروه طالبان و گروه هاي مافيايي حوزه عمل او را محدود نموده است. با اين حال، اولويت بندي و حرکت بر مبناي برنامه و سياست عقلاني مي تواند او را کمک نمايد تا کشور را از وضعيت کنوني بيرون بکشد. با وجود اينکه تصوري از پايان جنگ در افغانستان وجود ندارد اما، رئيس جمهور غني فرصت تقويت حکومتداري خوب و مبارزه با فساد و تقويت نيروهاي امنيتي براي سرکوب گروه طالبان را دارد.
بنابراين، کمک ها و حضور نيروهاي بين المللي در افغانستان ادامه خواهد داشت با اين حال، کمک ها دائمي نخواهد بود. ما روزي از کمک هاي بين المللي محروم خواهيم شد. اکنون اگر کاري نکنيم فردا دير خواهد شد. با وجود اينکه فرصت هاي زيادي را در پانزده سال گذشته از دست داده ايم با اين حال، همچنان فرصت آوردن تغييرات را داريم.

دیدگاه شما