صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۳ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پاکستان و همکاری در روند صلح افغانستان

-

پاکستان و همکاری در روند صلح افغانستان

وزير امور خارجه ايالات متحده آمريکا با مشاور روابط خارجي نخست وزير پاکستان ديدار نموده است و گفته است که همکاري پاکستان براي تأمين صلح در افغانستان مهم است. جان کري، وزير خارجه ايالات متحده آمريکا گفته است: «ما از حکومت پاکستان براي رويکردش در کار عمليسازي برنامة اقدام ملي و ريشهکن کردن تواناييهاي گروههاي شورشي در کار سربازگيري، تمويل و برانگيختن خشونت، ستايش ميکنيم.» پاکستان در هفته هاي اخير حملات خود را بر مواضع گروه هاي شورشي در داخل خاک پاکستان آغاز نموده است. در عين حال، بعد از نشست چهار جانبه اين کشور از گروه هاي شورشي و مسلح افغانستان خواسته است نماينده هاي با صلاحيت خود را معرفي و به محل گفتگوي مستقيم با حکومت افغانستان بفرستد.  گروه طالبان تا هنوز واکنش از خود نشان نداده است.
ديدار جان کري با مشاور روابط خارجي نخست وزير پاکستان در واقع امري در براي تشويق بيشتر پاکستان براي سهم گرفتن در روند صلح افغانستان است. در ظاهر امر، ممکن است چنين به نظر برسد که اقدامات پاکستان مبني بر حمله بر مواضع گروه هاي شورشي در داخل خاک پاکستان امري در راستاي آوردن صلح در افغانستان محسوب شود. اما براساس گفته هاي احمد رشيد، روزنامه نگار پاکستاني حکومت پاکستان مواضع گروه هاي شورشي و مسلح افغانستان را هدف قرار نداده است بلکه تنها گروه هاي را مورد حمله قرار داده است که امنيت پاکستان را تهديد مي کند. از اين جهت، حملات نيروهاي نظامي پاکستان عليه گروه هاي شورشي کمک به روند صلح افغانستان نمي کند.
حملات پاکستان بر مواضع گروه هاي شورشي در خاک اين کشور منجر به تشديد جنگ در افغانستان شده است. زيرا، تعداد زيادي از اعضاي گروه هاي شورشي پاکستان به خاک افغانستان آمده است و از سوي گروه هاي شورشي افغانستان مورد استقبال قرار گرفته است. شورشيان پاکستان در جنوب شرق افغانستان جا داده شده است و در ساحه نفوذ گروه طالبان ساکن شده است. وزارت دفاع ملي و رياست عمومي امنيت ملي بار ها گفته است که در ميدان جنگ و در صفوف گروه طالبان جنگجويان پاکستاني نيز حضور دارد. در جنگ ولايت بغلان ميان نيروهاي امنيتي و گروه طالبان جنرال مراد از حضور جنگجويان پاکستاني سخن به ميان آورد. اين جنگجويان در واقع شورشيان فراري پاکستان است که بر اثر حملات نيروهاي نظامي پاکستان خاک اين کشور را ترک نموده است و در افغانستان دوشادوش گروه طالبان عليه نيروهاي امنيتي افغانستان مي جنگد. بنابراين، اقدامات داخلي پاکستان عليه شورشيان تا هنوز هيچ کمکي به روند گفتگوي صلح در افغانستان ننموده است.‏ تا هنوز هيچ يک از اعضاي بلند پايه گروه طالبان دستگير نشده است.
چهار دور گفتگوي چهار جانبه ميان افغانستان، پاکستان، ايالات متحده آمريکا و چين برگزار شد اما گروه طالبان حملات مرگبار خود را در فصل سرد زمستان عليه نيروهاي امنيتي افغانستان ادامه دادند.‏ به ديگر سخن، در زمانه‏اي که گفتگوي چهار جانبه جريان داشت آن ها حملات خود را در مناطق مختلف کشور شدت بخشيدند. در زمستان کنوني، به ولايت هلمند حمله مرگبار نمودند. براي چند هفته نيروهاي امنيتي افغانستان را در محاصره قرار دادند. حملات اين گروه در ولايت بغلان تلفات سنگين وارد نمودند. حضور پرقدرت آن ها موجب جنگ يکماهه شد. کابل، پايتخت کشور در حدود يکماه در تاريکي به سر برد.
اين در حالي است که بر اساس گزارش ها، مواد تدارکاتي گروه طالبان از خاک پاکستان آورده مي شود. طالبان بخش زيادي از مواد مورد نياز خود را کشور هاي ديگر همانند کشور هاي حوزه خليج فارس تهييه مي کند و بخش شان را از خاک پاکستان خريداري کرده و وارد پاکستان مي کند. وارد شدن تدارکات گروه طالبان از خاک پاکستان نقش برجسته در تداوم جنگ در افغانستان داشته است. در واقع، جنگ بدون امکانات ممکن نيست. پاکستان ممکن مواد غذايي، اسلحه و پوشاک در اختيار گروه طالبان قرار ندهد. اما اجازه دادن به گروه طالبان براي وارد کردن تسليحات، مواد غذايي و پوشاک از خاک اين کشور در واقع کمک به اين گروه براي ادامه جنگ و ويراني افغانستان است. بنابراين، مهمترين اقدامات حکومت پاکستان براي کمک به روند صلح اجازه ندادن به اين گروه براي وارد کردن اجناس خريداري شده اين گروه از خاک اين کشور است. به ديگر سخن، زماني که تدارکات گروه طالبان از خاک کشور پاکستان قطع گردد اين گروه خود به خود به روند صلح مي پيوندد. زيرا، ديگر امکان جنگ براي آن ها باقي نمي ماند. با دست خالي نمي تواند بجنگد.‏
گروه طالبان از کشت و قاچاق مواد مخدر به کشور هاي بيرون سود مي برد. در واقع، کشت و قاچاق مواد مخدر به اين گروه کمک مي کند تا نيازهاي جنگي خود را خريداري نمايد. بخش زيادي از مواد مخدر از افغانستان به پاکستان مي رود. در واقع، پاکستان کشور ترانزيک براي گروه طالبان مي باشد. پاکستان تشديد برنامه هاي مبارزه با مواد مخدر و قاچاق آن مي تواند کمک بزرگي به روند صلح نمايد. با اين حال، پاکستان تنها گزينه براي گروه طالبان براي فروش مواد مخدر نيست. در سال هاي اخير کشور هاي آسيايي ميانه نيز بازار گروه طالبان براي فروش و قاچاق مواد مخدر شده است. گروه طالبان با همکاري جنبش اسلامي ازبکستان ترياک را به کشور هاي آسيايي ميانه انتقال مي دهد و از آن ها به کشور هاي مختلف توزيع مي کند.‏ بنابراين، پاکستان و تمام کشور هاي هممسايه افغانستان با تشديد برنامه هاي مبارزه با مواد مخدر مي تواند به روند صلح افغانستان کمک نمايد. اين در حالي است که اين مسئله در روند دست يابي به صلح هم در سطح داخلي و هم در سطح منطقه‏اي مغفول مانده است.‏
ما براي کاهش سطح خشونت و وادار نمودن گروه طالبان و ديگر گروه هاي شورشي به صلح نيازمند به کاهش فساد در سطح ادارات و نهاد هاي امنيتي کشور مي باشيم. تا امکان مبارزه با کشت و مواد مخدر ممکن گردد. در مرحله ديگر، نيازمند هماهنگي در ميان کشور هاي منطقه مي باشيم. مبارزه هماهنگ شده و مشترک کشور هاي همسايه عليه کشت و قاچاق مواد مخدر امکان رسيدن به صلح را ممکن مي گرداند.
در پايان اين نوشتار بايد گفت که آمريکا و چين تلاش مي ورزد تا پاکستان و افغانستان را تشويق نمايد که با همديگر نزديک گردد و نزديکي آن ها منجر به دست يابي به صلح گردد. با اين حال، اقدامات پاکستان هيچ کمکي به روند صلح ننموده است. اقدامات داخلي آن ها منجر به متواري شدن شورشيان پاکستان به خاک افغانستان شده است و صفوف گروه طالبان را تقويت نموده است. در عين حال، پاکستان لانه هاي شورشي گروه طالبان را مورد حمله قرار نداده است. در عين حال، گروه طالبان موارد تدارکاتي خود را از خاک پاکستان به داخل افغانستان مي آورد. پاکستان در اين زمينه هيچ اقدامي نکرده است. لازم است که تدارکات گروه طالبان از خاک پاکستان قطع گردد. مبارزه مشترک عليه کشت و قاچاق مواد مخدر صورت گيرد.

دیدگاه شما