صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

احتمال تکرار فاجعه در ولایت هلمند

-

 احتمال تکرار فاجعه در ولایت هلمند

رسول يار، معاون والي هلمند نامه‏اي سرگشاده به رئيس جمهور نگاشته است و آن را در صفحه فيس بوک خود نشر نموده است. او در اين نامه از رئيس جمهور غني کمک ساخته است و گفته است که در دو روز گذشته درگيري شديد ميان نيرو هاي امنيتي کشور و گروه طالبان در ولسوالي سنگين و گرشک جريان دارد. براساس گزارش ها تا هنوز 90 سرباز نيروهاي امنيتي کشور کشته شده اند. در کنار قرباني شدن نيروهاي امنيتي کشور، ده ها تن غير نظامي نيز کشته شده اند. اين در حالي است که بر اساس گزارش ها، ولسوالي هاي ديشو، باغران و واشير در کنترل کامل گروه طالبان قرار دارد. بي توجهي مرکز به ولايت هلمند احتمال تکرار رويداد کندز را در ولايت هلمند افزايش مي دهد. بنابراين، بايد پرسيد که آيا گروه طالبان موفق به سقوط ولايت هلمند خواهد شد؟ آيا نهاد هاي امنيتي کشور و نخبگان سياسي در رأس قدرت اين فرصت را به گروه طالبان خواهد داد؟

هلمند از ولايات جنوبي و ناامن افغانستان است. اين ولايت مرکز قاچاق بران مواد مخدر و مهمترين پايگاه گروه هاي دهشت افکن است. وجود قاچاق بران داخلي و بين المللي در اين ولايت باعث شده است که اين ولايت مهمترين مکان براي تأمين نيازمندي هاي گروه طالبان و ديگر گروه هاي دهشت افکن قرار گيرد. زيرا، گروه طالبان از فروش مواد مخدر در اين ولايت سود مي برد. به همين خاطر، گروه طالبان در سال هاي گذشته بيشترين سعي و تلاش نمودند تا نفوذ خود را در اين ولايت گسترش دهد. در مقابل اما، جامعه جهاني و حکومت افغانستان نتوانستند گروه طالبان را در اين ولايت ضعيف سازد. بنابراين، ولايت هلمند از اين جهت براي گروه طالبان اهميت استراتژيک دارد.

روند صلح و نزديکي افغانستان و پاکستان اهميت ولايت هلمند را براي گروه طالبان بيشتر کرده است. زيرا، نزديکي افغانستان به پاکستان و فشار هاي بين المللي بر حکومت پاکستان مبني بر کمک و حمايت از روند صلح در افغانستان ممکن موجب کاهش کمک سازمان هاي استخباراتي نظامي پاکستان به گروه طالبان گردد. از اين جهت، گروه طالبان براي ادامه حيات سازمان و گروه خود نيازمند به منابع مالي جديد است. از آنجايي که در شرايط کنوني، کمک هاي بيروني سخت و دشوار شده است به احتمال زياد گروه طالبان به دنبال منابع مالي داخلي است. کشت و قاچاق مواد مخدر مهمترين منبع مالي اين گروه مي تواند باشد. زيرا، اين گروه در دوران حاکميت خود کشت مواد مخدر را مجاز اعلان کرده بود و از کشاورزان عشر دريافت مي کرد. پس از فروپاشي امارت اسلامي گروه طالبان اين گروه در ولسوالي هاي که نفوذ داشته اند از کشاورزان عشر و ذکات دريافت مي کردند. بر اساس گزارش هاي نهاد هاي بين المللي اين گروه سالانه ميليون ها دالر عوايد داشته اند. عوايد ناشي از کشت و قاچاق مواد مخدر بخش از نيازمندي هاي جنگي گروه طالبان را تأمين مي کرده است.

اين مسائل به ما گوشزد مي کند گروه طالبان بر ولسوالي ها ولايت هاي که در آن عوايد داشته باشد، حملات خود را افزايش مي دهد و تا در آينده بتواند نيازمندي هاي خود را از عوايد داخلي به دست آورد. فراموش نکنيم که گروه طالبان اگر چه به دو شاخه تقسيم شده است اما هر دو شاخه استراتژي واحد را براي تصاحب و افزايش عوايد خود دنبال مي کند. در اين مسئله هر دو گروه اشتراک نظر دارند. ممکن است حمله آن ها به شکل جداگانه صورت گيرد اما آنچه اهميت دارد اين است که هر دو گروه به ولسوالي ها و ولايت هاي که کشت و قاچاق مواد مخدر صورت مي گيرد، برنامه هاي براي حمله و گسترش نفوذ خود دارد.

بوروکراسي به معني طنزآميز آن در ساختار حکومت وحدت ملي اما، کمک بزرگي به گروه طالبان مي کند. چنانچه، رسول يار، معاون والي هلمند در نامه سرگشاده خود به رئيس جمهور نگاشته است که اطلاعات از مجراي اداري و رسمي آن طور که بايد به رئيس جمهور نمي رسد. اين کاغذ بازي ها و سانسور شدن گزارش ها در درون ارگ رياست جمهوري موجب مي شود که رئيس جمهور نتواند تصميم درست بر اساس رويداد ها و رخداد ها بگيرد. تصميم يا به تأخير زياد گرفته مي شود و يا اينکه اصل رويداد از طريق سانسور تحريف مي شود و اهميت و ضرورت رويداد تا حدودي از ميان برداشته مي شود.

بنابراين، اهميت ولسوالي ها و ولايت هاي که در آن کشت و قاچاق مواد مخدر يک امر عادي است، براي گروه طالبان اهميت استراتژيک براي تأمين نيازمندي هاي مالي شان دارد. از طرف ديگر، به خاطر فشارهاي کشورهاي همانند ايالات متحده آمريکا و چين بر پاکستان مبني بر حمايت از روند صلح در افغانستان احتمال کاهش کمک هاي پاکستان به گروه طالبان مي رود و همين مسئله گروه طالبان را وادار مي سازد تا به دنبال منابع داخلي باشد. از طرف ديگر، کاغذبازي و برخورد تساهل گرايانه در ارگ رياست جمهوري و سانسور کردن گزارش ها موجب مي شود که گروه طالبان موفق شود که برخي از ولسوالي هاي ولايت هلمند را سقوط دهد و تحت کنترل خود در آورد. بنابراين، بعيد نيست که رويداد ولايت کندز يک بار ديگر در ولايت هلمند تکرار شود و ولايت هلمند به دست گروه طالبان بيافتد.

فراموش کنيم که جنگ در ولايت هلمند در سال هاي گذشته پرهزينه و دشوار بوده است. بنابراين، پس گرفتن ولسوالي هاي از دست رفته نيز سخت و هزينه بردار است. بنابراين، لازم است که از هم اکنون، توجه جدي به ولايت هلمند صورت گيرد. حکومت چند اقدام را در قبال ولايت هلمند مي تواند انجام دهد. قرار دادن تجهيزات بيشتر در اختيار سربازان در ميدان جنگ در ولايت هلمند، فرستادن نيروي جديد و حمايتي و کمکي از جمله اقدامات است که حکومت وحدت ملي مي تواند انجام دهد. در کنار اين مسئله اما، لازم است که از نيرو هاي ناتو نيز استفاده گردد تا با حملات هوايي بر مواضع گروه طالبان ضربه سنگين بر اين گروه وارد نمايد تا اين گروه را تضعيف سازد و نيرو هاي امنيتي کشور به آساني قادر به پاک سازي و شکست گروه طالبان گردد. فراموش نکنيم که مبارزه و جنگ به گروه طالبان در ولايت هلمند در طول سال هاي گذشته سخت و دشوار بوده است بنابراين، بدون حمايت نيرو هاي بين المللي امکان شکست اين گروه دشوار است. بنابراين، حکومت بايد تلاش نمايد تا نيرو هاي بين المللي را متقاعد سازد که بر مواضع اين گروه حمله نمايد.

بنابراين، لازم است که اقدامات اساسي و جدي براي حمايت نيرو هاي امنيتي کشور در ولايت هلمند صورت گيرد. در غير آن احتمال آن وجود دارد که رويداد کندز يک بار ديگر در ولايت هلمند تکرار شود. قبل از آن که دير شود، حکومت وحدت ملي بايد اقدامات مذکور را روي دست گيرد تا هلمند فاجعه انساني در هلمند به وقوع نپيوندد.

دیدگاه شما