صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حادثۀ تلخِ وردک فرصتی برای دشمن

-

حادثۀ تلخِ وردک فرصتی برای دشمن

اصابت سرگلولة هاوان در يکي از منطقه هاي سيد آباد ولايت ميدان وردک، يازده تن از کودکان معصوم را به قتل رسانيد. گرچه در آغاز، گزارش هاي ضد و نقيض داده شده و گفته مي شد که اين کودکان، توسط حملة انتحاري به قتل رسيده اند که در اين صورت کار دشمن خواهد بود، اما به زودي مشخص گرديد که اين حادثه، معلول و محصول سرگلولة هاوان است که اصابت کرده است. تاهنوز برخي از سربازان اردوي ملي به عنوان متهمان بازداشت شده اند و اين نشان مي دهد که سرگلولة هاوان، از سويِ سربازان اردوي ملي پرتاب شده است.

به هرحال اين حادثه نه تنها باشندگان وردک و کسان که به اين جغرافيا تعلق دارند، بلکه خشم همة مردم کشور را بر انگيخته است. کاربران شبکه هاي اجتماعي به صورت گسترده اين حادثه و فاجعه را محکوم کرده و با مردم وردک همدردي نشان داده اند. روز گذشته تظاهرات که در چهارراهي شهيد عبدالحق برگزار شده بود، همة مردم از گروه هاي قومي ـ تباري کشور ديده مي شد و يک شنبه شب شهروندان کابل و عمدتا هزاره ها با روشن کردن شمع ها، در چوک شهيد مزاري، همدردي کرده و حادثه را محکوم کردند. حاضران در پلاکارت هاي شان « من هزارة پشتون هستم» نوشته و با خود حمل مي کردند. چندي قبل، در تظاهرات بيستم عقرب، جهت محکوم کردن عاملان قتل هفت نفر گروگان، همة مردم کشور در تظاهرات شرکت کرده و همدردي نشان دادند و حتي در ولايت هاي قندهار و ننگرهار تظاهرات برگزار کرده و آن حادثه را محکوم کرده اند. بنابراين، اين همدردي ها و هم صدايي ها باعث تحکيم روحية وحدت ملي و جمعي شده و خواهد شد.

بحث که مسلم و قطعي است، برنامه هاي دشمن است. سر گلولة هاوان توسط نيروهاي اردوي ملي پرتاب شده و عاملان اين فاجعه به يک معنا حکومت است. دشمن بدون ترديد از اين حادثه و فاجعه و فضايِ احساساتي در جامعه، به سود خود و به زيان حکومت استفاده خواهد کرد. دشمن حادثة دردناک وردک را به عنوان يک فرصت جدي براي اش مي پندارد و بدون ترديد که درپي استفاده خواهد بود.

مي دانيم که تبليغات دشمن در برابر حکومت و فضاي سياسي چيست. «در اين سرزمين کافران يا نيروهاي خارجي حضور داشته و کشور را اشغال کرده اند، حکومت دست نشانده بوده و به فرمان خارجي ها به ويژه آمريکايي ها رفتار مي کند، حکومت غير ديني و اسلامي بوده و اکنون نظام ديني که شريعت اسلامي را اجرايي کند، حاکم نيست» و ده ها بحث ديگر. دشمن در طول سيزده سال با شعار دادن اين ها و آذان دادن به گوش همة مردم به ويژه منطقه هاي روستايي در قلب ها و دل ها محبت، در قريه ها و خانه ها جا، و پايگاه اجتماعي براي خود کسب کرده است. اين يک واقعيت است که نمي توان از آن چشم پوشي کرد. تروريست ها در برخي منطقه هاي روستايي که ميزان آگاهي هاي ديني ـ مذهبي و سياسي مردم پايين است، جا براي شان باز کرده و از حمايت اجتماعي برخوردار اند. نيروهاي نظامي خارجي مستقر در کشور در سال هاي گذشته به صورت مستند به نمايندگان مجلس نشان داده و ثابت کرده بودند که در برخي از منطقه هاي کشور مردم به تروريست ها پناه مي دهند و حمايت مي کنند.

به نظر مي رسد که اکنون اين حادثه را به عنوان يکي از شواهد ادعاها و شعارهايِ شان مطرح کرده و به صورت جدي بهره برداري نمايند. حرف هاي خطرناک و تکان دهندة از زبان عزاداران و کسان که فرزندان شان را در اين حادثه از دست داده اند، شنيده مي شود. از يک منظر به کسان که داغ دارند و کودکان خردسال شان را از دست داده اند، بايد حق داد. زيرا که احساساتي هستند، اما حرف هاي که مطرح مي شود خيلي خطرناک مي نمايد. يکي از داغ داران گفته که حکومت سربازان مجرم را بايد در محضر عام محاکمه کند. اما حکومت سربازان را به کيفر نمي رساند. زيرا که نظام اسلامي حاکم نبوده و شريعت اجرايي نمي گردد. اين سخن حکايت گر اين است که تبليغات تروريست ها به چه عمق و پيمانه در لايه هاي جامعه اثر کرده است. روز گذشته برخي از کسان که به عنوان بزرگان و نمايندگان مردم وردک سخن مي زدند، دو خواستة جدي دارند؛ يکي تصفية قول اردوي مستقر در منطقه و دوم ساخت يک مدرسة ديني است. بحث تصفية قول اردوي سربازان، کمک جدي براي دشمن خواهد بود. زيرا از اين رهگذر آن ها ميدان را براي خود خالي ديده و اين گونه مي توانند راحت تر و بدون دغدغه به هدف هاي خود دست يابند. پرسش ديگر باقي است. در صورت که حکومت کنترل جدي بر مدرسه هاي ديني ندارد، ساخت مدرسة ديني به نفع خواهد بود؟. اين در حال است که سازمان هاي پژوهشي اعلام مي کنند که در مدرسه هاي ديني افراطي گرايي ديني ترويج مي شود.

به هر صورت، حادثه تلخ و دردناک وردک، فرصت مناسبِ جهت بهره برداري براي دشمن است. شعارهايِ را که آن ها در ميان مردم سر مي دادند و آذان را که به گوش مردم مي دادند، اکنون به صورت عملي به مردم نشان خواهند داد.

اگر بحث ماموران نفوذي دشمن را جدي بگيريم، ممکن است اين حادثه برنامه ريزي دشمن جهت تخريب وجهة اردوي ملي باشد. اردوي ملي و پوليس ملي روز به روز ميان مردم محبوب تر مي گشت و اعتماد بيشتر مردم را کسب مي کرد. از اين رو ممکن است برنامه استخباراتي دشمن باشد.

به هرحال حکومت با دنبال کردن جدي مسئله و مجازات نمودن سربازان عامل اين حادثه نگذارد که روند تبديل به يک فرصت براي دشمن گردد.

اما مجازات عاملان همة حادثه هاي جنايي و تروريستي به موضوع جدي تبديل شده است. حکومت از يک سو تروريست ها را از زندان ها رها مي کند و از اين رهگذر مي خواهد دل گروه طالبان را بدست بياورد و از سويي قدرت مندان با پول و رابطه کسان را که بايد در کنج زندان بخوابند آزادانه مي گردند.

اميدواري وجود دارد که محاکمة عاملان اين حادثه مانند محاکمة عاملان حادثة جلريز و قندز نشود.

دیدگاه شما