صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

از اُپوزیسیون درون تیمی تا اُپوزیسیون حقیقی

-

از اُپوزیسیون درون تیمی تا اُپوزیسیون حقیقی

از اُپوزيسيون درون تيمي تا اُپوزيسيون حقيقي

روز پنج شنبه پنجم سنبله، جريان سياسي تازة اعلان شد. در اين جريان، چهره هاي عمدتا جهادي حضور دارند. آقايان؛ استاد محمد کريم خليلي، حضرت صبغت الله مجددي، پير سيد احمد گيلاني، قطب الدين هلال، قاضي محمد امين وقاد، احمد ضياء مسعود و سيد حسين انوري، عضويت دارند. با عنايت به اين که فضاي سياسي جديد پسا انتخابات 2014 از نبود جريان هاي سياسي اپوزيسيوني و منتقد رنج مي بَرد، اين امر قابل توجه مي نمايد. اما با نگاه به عضويت اين چهره ها در صف بندي ها و بلوک بندي هاي سياسي انتخاباتي و موقف هاي حکومتي برخي از آنان، اگر خوش بين باشيم، شايد خوش بيني بي جايي باشد. به نظر اين نگارش، اين جريان و ائتلاف سياسي تازه تشکيل شده، به دلايل زير نمي تواند نقش اپوزيسيون حقيقي و منتقد حکومت را بازي نمايد و شايد هم به اين منظور شکل نگرفته است:

1 . همة چهره هاي جهادي که عضويت اين ائتلاف را دارند، از حمايت کنندگان سياسي محمد اشرف غني، نامزد انتخاباتي تيم تحول و تداوم بوده اند و اکنون نيز در اردوگاه سياسي ارگ تعلق دارند. استاد محمد کريم خليلي معمار تيم تحول و تداوم لقب گرفته بود و به راستي ايشان، تمام تلاش شان را کردند، تا محمد اشرف غني به قدرت برسد. صبغت الله مجددي با شيوه و رويکرد ويژه اش وارد بازي هاي انتخاباتي شد. گرچه که با استخاره هاي سياسي اش مسخره نيز شد، اما نقش جدي را در کاهش حساسيت جامعه نسبت به اتهام بي ديني محمد اشرف غني بازي کرد. و همين گونه، سيد حسين انوري، احمد ضياء مسعود و قطب الدين هلال کسان هستند که در دور دوم انتخابات به اردوگاه تيم تحول و تداوم پيوسته و از حاميان و مدافعين اش قرار گرفتند.

اکنون نيز در اين ائتلاف، چهرة سياسي يا جهادي خارج از تيم تحول و تداوم به چشم نمي خورد. از اين رهگذر مي شود گفت که ائتلاف «اپوزيسيوني درون تيمي» است و نمي تواند نقش اپوزيسيون حقيقي را که منتقد همة سياست هاي حکومت باشد، بازي نمايد.

2 . ائتلاف سياسي تازه تشکيل شده، پاي اش در گليم حکومت گير است و نمي تواند خود را از آن جا جدا کرده و منتقد سياست ها و رويکردهاي ارگ شود. نزديک ترين همکار سياسي استاد خليلي کرسي معاونت دوم رياست جمهوري را بردوش دارد و همکار نزديک ديگرش، وزير مشاور در ارگ است، سيد حسين انوري مشاور امنيتي رياست جمهوري است و احمد ضياء مسعود نمايندة فوق العادة رياست جمهوري در امور اصلاحات و حکومت داري خوب است. بنابراين، اين احزاب و چهره هاي سياسي در حکومت شريک اند و خود يا نمايندگان سياسي شان در پست هاي مهم حکومتي کار مي کنند. از اين رهگذر به نظر نمي رسد که بتوانند يا بخواهند که نقش اپوزيسيون حقيقي را بازي کرده و به عنوان منتقد و نظاره گر جدي ظاهر شوند.

3 . نارضايتي از تقسيم قدرت

به نظر مي رسد که بحث مهم در تشکيل اين ائتلاف نارضايتي از تقسيم قدرت است. همة اين چهره ها از آقاي غني حمايت کرده و امکانات مالي کلان را مصرف کرده اند. از اين رو توقع و انتظار داشتند تا در موقع تقسيم قدرت توجه جدي به خواسته هاي آن ها صورت گيرد. اما آن گونه نشد. آقاي غني نتوانست رضايت سياسي همة همکاران اش به ويژه اين چهره ها را جلب کند.

نارضايتي از تقسيم قدرت، در گفته هاي احمد ضياء مسعود به خوبي نمايان بود. او هوايي رياست اجرايي کشور را داشت و براي همين به اردوگاه غني پيوست و تمام انتقادهاي تاجيک تباران افراطي را بر جان خريد. اما به عوض رياست اجرايي به نمايندة رييس جمهور مبدل شده است. کارش فقط ديدار و ملاقات و برگزاري نشست هاي تشريفاتي با مقام هاي اداري وزارت خانه هاست. استاد خليلي وقت به صلاحيت هاي خودش در زمان معاونت رياست جمهوري و اکنون صلاحيت هاي استاد سروردانش معاون دوم مي بيند و به امتيازات سياسي دوران خود و اکنون مي بيند، نمي تواند تحمل کند. خودش بخش هاي مهم از کابينه و وزارت خانه ها را رهبري و مديريت مي کرد، اما اکنون دانش را در مقام مشاور حقوقي رييس جمهور مي بيند. حضرت صبغت الله مجددي در زمان کرزي پسران اش صاحب کرسي و خودش به گونه هاي متفاوت مورد تمجيد قرار مي گرفت. اما اکنون غني آن امتيازها را به او و پسران اش نمي دهد.

به هر حال چهره هاي حاضر در ائتلاف تازه تشکيل، ناراضيان تقسيم قدرت در درون اردوگاه سياسي تحول و تداوم اند. به نظر نمي آيد که اين ائتلاف جامة اپوزيسيون حقيقي و کاملا جدي را بر تن کرده و از فرق سر تا نوک پاي حکومت را نقد کنند.

4 . هدف از تشکيل ائتلاف سياسي جديد، اعمال فشار بر ارگ و وادار کردن به پذيرش خواسته هاي سياسي است. همان طور که در گفته هاي سخنرانان بازتاب پيدا کرد، آن ها مي خواهند در زمينه اي گفت و گوهاي سياسي با گروه طالبان، مبارزه با گروه هاي دهشت افگن و.... حکومت را کمک کنند و در يک کلام نمي خواهند که حکومت را تنها بگذارند.

5 . يک نگراني سياسي مهم را مي شود در چهرة همة رهبران جهادي ديد و خواند. نگراني که آن ها را واداشته تشکيل سياسي تازة را اعلان کنند. آن ها در اين فضاي سياسي پست هاي مهم و حياتي نداشته و فرصت نمي يابند هر از گاهي پيش دوربين رسانه ها ظاهر شوند و با مردم سخن گويند. از اين رهگذر در هراس اند که مبادا حذف شوند و پايگاه اجتماعي و سياسي شان را در گوشه هاي کشور از دست دهند. پس بايد گرد هم آيند و چهارچوب سياسي را خلق کنند که از به حاشيه رفتن سياسي پيشگيري کند.

در پايان بايد گفت که ائتلاف سياسي تازه تشکيل شده، اپوزيسيون درون تيمي است. اين مهره ها ناراضيان تقسيم قدرت در درون اردوگاه سياسي غني اند. هريک احساس مي کند با توجه به زحمت سياسي که کشيده جايگاه چندان ندارد و امتيازهاي بايد براي اش داده نشده است. از اين رو، درپي اعمال فشار بر ارگ به منظور پذيرش خواسته ها و شايد هم پيشگيري از به حاشيه رفتن سياسي شان  هستند.

 

دیدگاه شما