صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

موتور محرکه پنتاگون در کابل؛ به دنبال موفقیت پایدار می باشیم

-

موتور محرکه پنتاگون در کابل؛ به دنبال موفقیت پایدار می باشیم

اشتون کارتر وزیر دفاع جدید ایالات متحده آمریکا به کابل آمده است. او گفته است که به دنبال موفقیت پایدار در افغانستان است. برای همین منظور، نخستین سفر خود را به افغانستان نموده است تا چگونگی دست یابی به موفقیت پایدار و راه های آن به افغانستان آمده است. اشتون کارتر، پیش از این گفته بود که در مورد برنامه خروج نیرو های آمریکایی از افغانستان بازنگری خواهد کرد. سفر اشتون کارتر اما، از چند جنبه مهم و قابل تأمل است. در ذیل تلاش می کنم این مسئله مورد بررسی قرار دهم.

لئون پانه تا، اشتون کارتر را موتور محرکه پنتاگون خوانده شده بود. با این حال، با معرفی شدن او در سنای آمریکا این نگرانی وجود داشت که او اشراف کامل بر مسائل خاورمیانه ندارد. به نظر می رسد که سفر او به افغانستان با توجه به انتقادات که متوجه او بوده است، صورت گرفته است. او آمده است تا مسائل افغانستان را از نزدیک مورد مداقه قرار دهد و خلاء های موجود را پر نماید.‏ این سفر او می تواند نتایج مثبت برای افغانستان در پی داشته باشد. اما نتایج مثبت سفر بستگی تام به درک برخی نکته ها و لحاظ نمودن آن در برخورد با اشتون کارتر دارد.

اشتون کارتر نسبت به وزیران دفاع پیشین آمریکا رویکرد متفاوت نسبت به امور دفاعی و نظامی دارد. او یکی از مخالفان جدی کاهش بودجه دفاعی و نظامی آمریکا از سوی باراک اوباما بود. او همچنین از مخالفان خارج شدن کامل نیروهای آمریکایی از عراق بود. این نشان می دهد که اشتون کارتر رویکرد استراتژیک تر نسبت به همتایان پیش از خود دارد. صحبت های او در مورد افغانستان نشان می دهد که اشتون کاتر، نگاه استراتژیک به مسئله افغانستان نیز دارد. او به دنبال این مسئله است که ایالات متحده آمریکا تجربه مشابه عراق را در افغانستان تجربه نکند. برای همین، گفته بود که برنامه خروج کامل نیرو های آمریکایی از افغانستان را مورد بازنگری قرار می دهد. در کنار این مسائل، اشتون در مسئله افغانستان با جمهوری خواهان نزدیک تر است. او همانند جمهوری خواهان گروه های تندرو و افراطی را جدی می گیرد. همچنان این گروه ها را تهدیدی علیه منافع ملی آمریکا و جهان می داند. از این جهت، پنتاگون پروسه صلح و مبارزه با تروریسم در افغانستان را جدی خواهد گرفت. نخبگان سیاسی افغانستان با توجه به همین واقعیت می تواند از حضور او در افغانستان سود جسته و خروج نیرو های آمریکایی از افغانستان را به تعویق بیاندازد.

اشتون کارتر در عین حال، در مبارزه با تروریسم بر نقش پاکستان و افزایش همکاری افغانستان و پاکستان تاکید دارد. این رویکرد اشتون کارتر در مبارزه با تروریسم در افغانستان حامی و پشتیبانی سیاست خارجی اشرف غنی در قبال پاکستان است. اشرف غنی احمدزی، رئیس جمهوری می تواند از این نگاه اشتون در تقویت روابط خود با پاکستان سود جوید. با توجه به تاکید اشتون بر نقش پاکستان در مبارزه با تروریسم در افغانستان، نخبگان سیاسی افغانستان نیز می تواند از این مسئله به سود افغانستان استفاده نماید و تلاش نماید که ایالات متحده آمریکا پاکستان را بیشتر تشویق نماید تا بر طالبان فشار آورد که با دولت افغانستان به صورت رو در رو گفتگو نماید.

به هر صورت، رویکرد اشتون کمک جدی و اساسی در پروسه صلح و مبارزه با تروریسم است. اما، همه چیز بستگی عام و تمام با توانایی نخبگان سیاسی در تصویر سازی از افغانستان در ذهن اشتون دارد. اشتون اگر چه، سال ها در درون پنتاگون کار کرده است و با ساختار پنتاگون آشنایی کامل دارد ولی او کمتر در مورد خاورمیانه و افغانستان می داند. او در افغانستان آمده است تا از نزدیک اوضاع و احوال را بررسی کند. از این جهت، نخبگان سیاسی ما می تواند ذهن اشتون تصویری از افغانستان ارائه نماید که بتواند تا اندازه کمک به پروسه صلح و مبارزه با دهشت افکنی باشد.

متاسفانه در سال گذشته، نیرو های امنیتی افغانستان تلفات سنگین داشته اند. با توجه به آمار رسمی که از نهاد های امنیتی کشور منتشر شده است، نشان می دهد که در حدود 5000 هزار نفر تلفات داشته است. این رقم نسبت به سال های قبل افزایش چشم گیر را نشان می دهد. تلفات ملکی نیز افزایش 22 در صدی داشته است. این آمار و ارقام تصویر دقیق از وضعیت نیرو های امنیتی و مردم افغانستان را به تصویر می کشد. آمار گویایی آن است که افغانستان همچنان نیازمند حضور پرقدرت نیرو های آمریکایی در افغانستان است. بدون کمک و حضور نیرو های آمریکایی در افغانستان، نیرو های کشور تلفات بیشتر خواهد داد. این مسئله، تاثیری مثبت بر روحیه دشمن می گذارد. در مقابل اما، تاثیر این آمار و ارقام و افزایش تلفات برای مردم افغانستان و نیرو های امنیتی و نهاد های امنیتی سخت و دشوار تمام می شود. لذا، اشتون کارتر و نخبگان سیاسی و نظامی ما باید با واقعیت بدون پرده مواجه گردد و با توجه به این مسائل تصمیم گیری نماید.

از آنجایی که داعش در افغانستان نفوذ نموده است احتمال آن می رود که خروج کامل نیرو های آمریکایی باعث شود که تجربه عراق دوباره تکرار شود. جلوگیری از تجربه تلخ عراق نیازمند آن است که اشتون کارتر واقعیت ها و فاکت های عینی جامعه افغانستان، میزان نفوذ گروه داعش، میزان توانایی گروه های افراطی همانند طالبان را در تصمیم گیری و بازنگری خود در خروج نیرو های آمریکایی لحاظ نماید. در حال حاضر، مسئله گروه های بنیادگرا همانند داعش، طالبان و ... از مهمترین مسائل فراروی پنتاگون می باشد. مسئله هسته ای ایران، کره شمالی تا اندازه به مسئله دیپلماتیک تبدیل شده است. لذاست که پنتاگون با تاکید بر حضور در افغانستان می تواند اشراف بر گروه های تندرو در منطقه داشته باشد و نگذارد که یک بار دیگر، افغانستان لانه تروریسم و گروه های افراطی تبدیل شود. موفقیت پایدار تنها با کمک های مالی ممکن نیست. موفقیت پایدار نیازمند حضور طولانی مدت است. تا زمانی که گروه های تند رو همانند گروه طالبان ریشه کن نشود، سخت است که بگویم که آمریکا در افغانستان به موفقیت پایدار دست یافته است.

در پایان باید متذکر شد که اشتون اگر چه رویکرد نزدیک به جمهوری خواهان در قبال افغانستان دارد. ولی سفر او به افغانستان می تواند نتایج مثبت در پی داشته باشد. به شرط آن که نخبگان سیاسی افغانستان چالش های افراطیت و بنیادگرایی را جدی پنداشته و به او بفهماند که بدون حضور آمریکایی ها امکان پیروزی در برابر آنها کاهش می یابد و آمریکا به موفقیت پایدار دست نمی یابد. در عین حال، نخبگان سیاسی ما از حضور موتور محرکه پنتاگون می تواند در بهبود روابط خود با پاکستان استفاده نماید و پروسه صلح را تقویت بخشد. زیرا، او در مبارزه با تروریسم تاکید بر همکاری دوجانبه افغانستان و پاکستان دارد.

دیدگاه شما