صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آیا پژوهش لازم در مورد نامزد وزیران صورت گرفته است؟

-

آیا پژوهش لازم در مورد نامزد وزیران صورت گرفته است؟

حکومت جدید وحدت ملی، در صد روز نخست کاری اش ـ که دیگر حکومت ها موفق به عمل کردن بر برخی از تعهدهای انتخاباتی اش می گردند ـ حتی نتوانست کابینه و مدیرانِ ارشد سازمان های اداری(وزارت خانه ها) را گزینش کند. گرچند بینش و سطح تحلیل سیاسیِ جامعه رشد کرده و همه می دانستند که دلیل تأخیر و معرفی نکردنِ وزیران جدید، تقسیم قدرت بین دو تیم و اختلاف های سیاسی که احتمالا موجود است، می باشد، اما سران حکومت، علت امر را در گزینش چهره های متخصص، متعهد و کارآمد بیان می کردند. مرتب گفته می شد که شخص رییس جمهور، پژوهش ها و تحقیق های لازمه را در مورد نامزد وزیران انجام می دهد، پس از تحقیق و پژوهش، گفت و گوی یک ساعتة را انجام می دهد و در نهایت به مجلس نمایندگان معرفی می شوند.

سر انجام پس از حدود 107 روز کاری و پس از اعلام نگرانی ها و نارضایتی های اجتماعی، فهرست نامزد وزیران اعلام گردیده و ظاهرا همة نگرانی ها به خوش بینی ها مبدل گشت. مجلس در انتظار ارسال مدارک و اسنادهای تحصیلی نامزدان بود، تا هر چه زودتر و سریع تر، زمینه های معرفی و رای دهی به آن ها فراهم شود.

اما اکنون که یک روز به موعِد معرفی رسمی نامزد وزیران به پارلمان باقی مانده است، نامزد وزریران یکی پیِ دیگر، از سمت های شان کنار می روند و برخی از آن ها هم مشکلاتی دارند که می باید کنار روند. بر اساس وعدة که رییس جمهور به هیئت اداری مجلس داده بود، امروز دوشنبه نامزد وزیران به صورت رسمی، به مجلس معرفی می شدند، اما روز گذشته غلام جیلانی پوپل نامزد وزارت مالیه/دارایی انصراف داد، یعقوب حیدری، نامزد وزارت زراعت و مالداری که از چند روز پیش، اتهام ها در برابرش دیده می شد، نام اش توسط ریاست جمهوری از فهرست حذف شده است، خاطره افغان نامزد وزارت تحصیلات عالی، هنوز سن قانونی وزارت را تکمیل نکرده است و گپ و گفت های وجود دارد که برخی از عالی جنابان مدارک و اسناد تحصیلی معتبر و قابل قبول را نیز ندارند.

ممکن است به زودی برخی افراد به عنوان جایگزین معرفی گردند و یا برخی از نامزدان که حرف و حدیث های جدی در موردشان وجود دارد، معرفی شده و از پارلمان رد گردند. به عوض غلام جیلانی پوپل آقای اکلیل حکیمی سفیر پیشین افغانستان در آمریکا معرفی شده و ممکن است جایگزین آقای حیدری نیز معرفی شود. اما ممکن است این بحث، روند معرفی رسمی را با چالش مواجه کرده و بازهم به تأخیر افتد.

به هر صورت، چنین وضعیتی است. همه چیز نا معلوم و نا مشخص. همه سرگردان و نا امید. امور کاری نا مشخص و هر روز با مشکلات و چالش های جدید رو به رو می شود.

به نظر می رسد که در امر گزینش نامزد وزیران دقت و جدیت لازم صورت نگرفته است. البته در این مورد، شخص آقای غنی را شاید نتوان مورد انتقاد قرار داده و بار ملامتی را بر شانه های اش انداخت. اما زیر دستان و افراد که در ماحول اش فعالیت داشته و همکاران نزدیک و شبانه روزی اش به شمار می شوند، مورد انتقاد جدی بوده و می توان به سادگی ملامت شان کرد. به گونه ای می شود گفت که افراد ماحول و نزدیک به رییس جمهور، با آب روی شان بازی کرده اند. این امر، شخصیت و ابهت علمی و مدیریتی جناب ایشان را ضربة سنگین و غیر قابل جبران خواهد زد.

این قدر از تحقیق و پژوهش، دقت و هشیاری و واکاوی در مورد جنبه های علمی و شخصیتی نامزد وزیران دم زده می شد و از علت های بنیادی و کلیدی تأخیر هم، این امر، به شمار می رفت، اما چرا تحقیق و پژوهش در مورد جنبه های مختلف علمی و شخصیتی نامزد وزیران صورت نگرفته است. وقت یک اداره، کارمند پایین رتبة بست پنجم را مقرر می کند، روزها تحقیق و پژوهش می کند، تا اطلاعات درست و لازمه را از جنبه های مختلف فرد داوطلب بدست آورد. نامه های مختلف را به اداره های مختلف ارسال می کند، تا سوابق و پیشینة او را بداند.

اما اکنون، جهت گزینش افراد در سمت های بلند و کلیدی چون وزارت، اندکی تحقیق و پژوهشی صورت نگرفته است. فرد از سال 2003 بدین طرف تحت تعقیب پولیس بین المللی قرار داشته و به گونه ای مجرم محسوب می شود، اما حتی یک بار هم به انترنت جست و جو نشده است، تا اسم اش را در وب سایت پولیس بین المللی می دیدند. یکی از نامزدان، درست یک روز قبل از معرفی رسمی به پارلمان کنار می رود که بدون تردید چالش های مهم وجود داشته و گرنه دلیل ندارد که عرصه را ترک کند و گزارش های تایید نشدة وجود دارد که سن درج شدة یکی از نامزدان در شناسنامه اش مشکل دارد.

اکنون، افراد که جایگزین نامزدان کنار رفته معرفی شده اند و خواهند شد، چگونه آمادگی های لازمه را گرفته و روی طرح و برنامه های کاری شان فکر کنند. چه نکته های درشتی را برای نمایندگان مجلس بگویند، تا سخن نو، جامع و جالب دیده شده و مورد توجه قرار گیرد.

بنابراین، دیده می شود که قصه و داستان مدیریت، تحقیق و پژوهش و احساس مسوولیت در برابر میهن نزد برخی ها، مفت است. این بحث حکایت گر این است که برخی ها فقط در صدد دست یابی به قدرت هستند و برای این امر، حاضر اند، دست به هرگونه تخلف و رفتارهای بزهکارانه بزنند.

به هر حالت، حیثیت سیاسی حکومت با پرسش جدی در افکار عمومی و جامعه و نیز همکاران بین المللی مواجه شده است؛

در افکار عمومی، وجهة دولت تخریش شده است. شهروندان تصور داشتند که حکومت جدید، رفتارهای منظم، منسجم و هنجارمند را از خود به نمایش گذاشته و این رفتارها را نهادینه خواهد کرد. اما با این وضعیت، صد آفرین به حکومت سیزده سالة جناب کرزی باد. به هر پیمانة که در رده های پایین اداره های حکومتی، بی نظمی و بی سرنوشتی به چشم می آمد، در رده های بالای حکومتی، چنین مسائل قابل تحمل نبود. وی، کابینه اش را سریع تر از حکومت جدید معرفی کرده و هیچ حرف و حدیث جدی در مورد شان گفته نمی شد. پس، تحقیق و پژوهش نادرست در مورد نامزد وزیران و درز اطلاعات جدید و نامیمون، اعتبار و حیثیت حکومت را خدشه دار کرده است.

و اما در سطح بین المللی، چهرة حکومت را نا مطلوب جلوه داده و زمینه های سرمایه گذاری و نیز کمک های مالی بشردوستانه را از بین خواهد برد. وقت جامعة بین المللی چنین بی نظمی و بی سروسامانی را بنگرد، بدون تردید، انگیزة کمک و همکاری زدوده خواهد شد.

در اخیر باید گفت که تحقیق نکردن و پژوهش نادرست در مورد نامزد وزیران و درز اطلاعات متضاد در هنگامه های معرفی رسمی، به هیچ صورت نمی تواند برای شهروندان قابل قبول باشد و رییس جمهوری نیز باید در این مورد تأمل جدی کند.

دیدگاه شما