صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پایان ماموریت جنگی ناتو و دوام جنگ درافغانستان

-

پایان ماموریت جنگی ناتو و دوام جنگ درافغانستان

پس از سیزده سال ماموریت جنگی نیروهای ناتو به رهبری ایالات متحده امریکا در کشور، در دومین روزهفته جاری رسما به پایان رسید.  این موضوع طی مراسمی رسمی در پایگاه مرکزی آیساف در کابل که شماری از مقام های افغان و خارجی در آن شرکت داشتند ازسوی ناتو اعلام گردید. اما مقام های مربوط به ناتو در این مراسم اعلام کردند که با پایان ماموریت رسمی ناتو در افغانستان، فصل تازه روابط میان کابل و بروکسل آغاز خواهد شد. جان کمپل، فرمانده عمومی نیروهای ناتو در کشور گفت: در سیزده سال گذشته در کنار نیروهای امنیتی افغان ایستاده بودیم و با آغاز ماموریت جدید نیز خواهیم ایستاد. وی در این مراسم تاکید نمود که دیگر فرصتی وجود ندارد تا افغانستان به پناهگاه امن تروریستان مبدل شود. البته پیش از این رئیس جمهور امریکا بارک اوبامانیز درپیامی به مناسبت سال نو میلادی اظهارداشته بود تا چند روز دیگر، ماموریت جنگی ما در افغانستان پایان خواهد یافت. درازترین جنگ ما یک پایان مسؤولانه خواهد داشت. در ادامه وی نیز تاکید ورزید که افغانستان دیگر منبع حملات تروریستی نخواهد بود. با پایان یافتن ماموریت جنگی ناتو در کشور، مسوولیت کامل امنیتی کشور بصورت رسمی و کامل به عهده  سیصدوپنجاه هزار سرباز و نیروهای امنیتی داخلی واگذار گردید .

قابل یادآوری است که نیروهای ناتو به رهبری امریکا در سال ۲۰۰۱ میلادی برای نابودی تروریزم و القاعده به افغانستان آمدند و از آن زمان تا کنون دراین نبرد نزدیک به سه هزار و هشتصدوچهل وپنج سرباز ناتو در کشور جان خود را از دست داده اند. هم چنین کشور های عضو ناتو در جریان ماموریت جنگی شان در افغانستان بیش از یک تریلیون دالر را در بخش های مختلف به خصوص تجهیز وتمویل نیروهای امنیتی کشور به مصرف رسانیده اند.

نکته دیگر این که با پایان رسمی زمان ماموریت جنگی ناتو، گفته می شود که بر اساس توافقات انجام شده اخیر دولت افغانستان با امریکا و ناتو و پیمان امنیتی که در این رابطه به امضا رسیده است، از اول جنوری سال ۲۰۱۵ میلادی ماموریت جدید ناتو در کشور آغاز خواهد شد. این ماموریت جدید شامل نقش حمایت، آموزش و تجهیز نیروهای امنیتی کشور از سوی اعضای ناتو خوانده شده است. به همین جهت ناتو اعلام داشته است که نزدیک به ۱۲ هزار و ۵۰۰ سرباز این سازمان در افغانستان باقی خواهد ماند، اما این نیروهای باقی مانده به گونه مستقیم در عملیات های نظامی نقش نخواهند داشت .

با پایان یافتن ماموریت رسمی و نظامی نیروهای ناتودرکشور،اکنون این پرسش مطرح می گردد که آیا این حضور سیزده ساله با تلفات وهزینه های سنگین موفقیت آمیزبوده است؟ اگر پاسخ مثبت است دست آوردهای ملموس این حضورچه خواهدبود؟ آیا با خروج نیروهای ناتو وضعیت امنیتی و جنگی در کشور دوباره به نقطه نخست برنخواهدگشت؟ چه تضمین هایی درباره برگشت ناپذیری اوضاع بسوی گذشته وجود دارد؟ و....

در این ارتباط رئیس جمهور آمریکا بارک اوباما مدعی گردیده است که عملیات نظامی آمریکا در افغانستان موجب نابودی رهبری مرکزی القاعده شده است . وی با اعلام رسمی پایان جنگ 13 ساله درافغانستان گفته است عملیات نظامی آمریکا در افغانستان موجب نابودی رهبری مرکزی القاعده شده و این جنگ به عنوان نقطه عطفی برای آمریکا خواهد بود .

درداخل کشورنیز این رویداد بازتاب های گوناگونی داشته است. مقام های رسمی از رئیس جمهورتا نمایندگان مردم درمجلس سنا و مجلس نمایندگان ازخروج نیروهای خارجی بطورمحتاطانه استقبال کرده اند. بطور مثال شماری از اعضای مجلس سنا کشور از پایان ماموریت جنگی سیزده ساله نیروهای ناتو در افغانستان استقبال کردند. یک تن ازاعضای مجلس سنا در این ارتباط بیان داشت از پایان ماموریت جنگی نیروهای ناتو که قربانی های زیادی در افغانستان دادند استقبال می کنم هرچند در ماموریت جنگی سیزده ساله نیروهای خارجی آنچه که خواست مردم افغانستان بود به آن نرسیده اند اما از آن استقابل می کنم.  

اما درباره موفقیت آمیز بودن این ماموریت سیزده ساله نیروهای خارجی درکشور تقریبا می توان گفت که اکثر دیدگاه های کارشناسان وآگاهان امورمنفی بوده ودراین مورد اتفاق نظردارند. آنان بدین باورهستند که نیرو های ناتو در حالی ماموریت جنگی شان را در افغانستان پایان سانیده اند که مخالفان مسلح دولت حملات خود را در کابل وشماری از ولایت های کشور شدت داده اند.  تحلیلی کارشناسان براین است که هرچند نیروهای ناتو به منظور مبارزه با تروریزم درسال 2001 وارد کشور شدند این نیروها اهدافی را که برای حضور خود در افغانستان تعیین کرده بودند، به‌دست نیاوردند. درتشریح موضوع آنان معتقدند که هرچند نیروهای نظامی بین‌المللی در زمان حضورشان در افغانستان بارسنگینی را بردوش کشیدند، اما به‌دلیل نابلدی‌شان با جغرافیای جنگ و حمایت دوامدار برخی از کشورهای همسایه از گروه‌های تروریستی، نتوانستند به اهداف خود دست یابند.

دراین رابطه یک تن ازکارشناسان نظامی بدین باوراست که حضور نیروهای بین‌المللی طی نزدیک به چهارده سال اخیر، منجر به نابودی دشمن نشد بلکه امروز ابتکار اصلی جنگ به‌دست مخالفان مسلح دولت است. او می‌ افزاید از نقطه نظر نظامی، امروز ابتکار جنگ به‌دست دشمن افتاده است. ما تا حالا ابتکار جنگ را به‌دست خود نگرفته‌ایم تا ما دشمن را تعقیب کرده باشیم؛ بلکه اول دشمن حمله می‌کند و بعد ما به جنگ علیه‌شان می‌رویم. در حالی‌که این ابتکار باید به‌دست ما می‌بود.  این آگاه نظامی درارتباط به آینده وضعیت نظامی و سیاسی بدین باوراست که توانایی‌های نیروهای امنیتی در پیش‌برد مسوولیت‌های نظامی بدون حضور نیروهای بین‌المللی در کشور شک و تردید وجود دارد زیرا که دولت افغانستان در شرایطی قرار ندارد که بتواند مخالفان مسلح خود را به‌صورت کامل از بین ببرد.

البته این تنها مقامات وآگاهان داخلی نیست که نسبت به آینده شرایط امنیتی و سرکوب تروریست تان ازسوی نیروهای داخلی دچارتردیدشده و نگرانی خود را ابرازمی دارند. چندی قبل جان مک کین یکی از سناتوران بانفوذ امریکایی همزمان با سفر به کابل در مورد وخیم تر شدن اوضاع افغانستان پس از خروج نیروهای خارجی از این کشور هشدار داده بود. وی در این مورد طی گفت و گو با رسانه های خارجی اعلام داشت که در صورت خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و پایان ماموریت جنگی نیروهای بین المللی از این کشور، جنگ شدت پیدا خواهد کرد. جان مکین با مقایسه وضعیت امنیتی افغانستان و عراق درهنگام خروج نیروهای خارجی تاکید ورزیده است که عراق نیز در آستانه خروج نیروهای امریکایی از این کشور با چنین وضعیتی روبرو بود و گفته که ممکن است افغانستان نیز به سرنوشت عراق دچار شود.
بنابراین نیروهای ناتو هنگامی به ماموریت نظامی خود در افغانستان پایان بخشیده اند که جنگ در افغانستان از سوی تروریست ها هم چنان باشدت جریان دارد. البته باقی گذاشتن شماری ازنیروهای بین المللی غرض همکاری و مساعدت با نیروهای داخلی می تواند خبرخوش و نقطه امیدوار کننده ای تلقی شود. زیرا اگر نیروهای خارجی برطبق آنچه گفته اند و درپیمان امنیتی نیز برآن تاکید گردیده است ، در زمینه تقویت و آموزش نیروهای امنیتی کشور عمل نمایند امیدها برای توانمندی نیروهای داخلی درمقابله با تروریست ها و تامین امنیت در کشور افزایش خواهد یافت.

دیدگاه شما