صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اعلام کابینه، یکی از هفت خوان حکومت وحدت ملی

-

اعلام کابینه، یکی از هفت خوان حکومت وحدت ملی

اعلام کابینه جدید بیش از آنچه انتظار می رفت طولانی گردید. هم اکنون وزارتخانه‏‌های کشور، بدون وزیرو به شکل سرپرست اداره می‏شوند. به همین جهت وضعیت اداره کشور به گونه تاسف باری در حال رکود و وقفه قرار گرفته است. کارهای مختلف مراجعین به وزارتخانه‏‌ها و ادارات انجام نشده و مراجعه کنندگان در سرگردانی کامل ازاین اداره به آن اداره بسربرده و یا چشم به انتظار پایان ناپذیر نتیجه مراجعه خود هستند. گزارش‏‌هایی هم وجود دارد که سرپرست های فعلی وزارت خانه ها و ادارات دولتی، خصوصا در بنادرکشور فرصت را غنیمت شمرده و برای در آوردن پول هرچه بیشتر لحظه‏‌ای را ازدست نمی‏دهند. شایان ذکر است که این یک طرف قضیه در ادارات حکومتی است، طرف دیگر قضیه آنست که هیچگونه بودجه ای برای انجام و پیش برد اموربرای وزارت خانه ها وجود ندارد. معاش کارمندان ماه هاست که به تعویق افتاده است. حتا گزارش های وجود دارد که به دلیل نبود معاش نان چاشت مامورین برخی ادارات هم قطع گردیده است.

از جانب دیگر در یک نگاه کلانتر، همه پروژه‏‌های انکشافی در کشور بخاطر معلوم نبودن برنامه بعدی و نبود بودجه متوقف گردیده است. زیرا وزارتخانه‏‌هایی که بدون وزیراصلی و به صورت سرپرست اداره می‏شوند قانوناً حق ندارند که پروژه‏‌های طولانی‏‌مدت و کلان را با کشورها و موسسات مختلف ملی و بین‏‌المللی قرارداد ببندند. درادامه چنین شرایطی توقف سرمایه‏‌گذاری و عدم ایجاد پروژه‏‌های انکشافی وضعیت اقتصادی کشور را بیش از پیش بدتر و وخیم‏‌تر ساخته و خواهد ساخت. هم اکنون رکودشدیدی برفعالیت های اجتماعی و اقتصادی درکشور حاکم است. هیچ کس باورمندنیست که درفاصله امروز و فردا چه چیزی اتفاق خواهد افتاد. چنین شرایطی که بیکاری مفرطی را بدنبال داشته است در شرایط سخت زمستان و سردی هوا که هزینه های زندگی مردم دوبرابرمی گردد سخت طاقت فرسا وغیرقابل تحمل می نماید.

اما، درمقابل همه این نگرانی ها و واقعیت های تلخ جامعه وسیاست؛ مسئولان حکومت وحدت ملی بدون شدت بخشیدن به کوشش های شان برای تعیین کابینه جدید هم چنان به مردم وعده می دهند که درآینده نزدیک وزیران جدید معرفی خواهندشد! هم چنین تاکید دارند که هیچگونه اختلافی میان تیم های تشکیل دهنده حکومت وحدت ملی وجود ندارد. مسئولان حکومت وحدت ملی و سخنگویان تیم های این حکومت درباره علت تاخیر در اعلام کابینه جدید مدعی هستند که این تاخیر بابت دقت بیشتر و اصل شایسته سالاری برای گزینیش وزیران جدید می باشد نه اختلاف میان تیم های تشکیل دهنده حکومت وحدت ملی و رهبران آنها. به نظرمی رسد که توجیه یاد شده زیاد قابل قبول نبوده و نمی تواند بسادگی افکارعمومی را قانع سازد. بسیاری از آگاهان امور و تحلیلگران سیاسی بدین باورهستند که رییس جمهور و رییس اجرایى در مورد معرفى نامزدوزیران به پارلمان به توافق نهایی نرسیده اند.

آنان برای معرفی افراد و چگونگی ساختار حکومت و صلاحیت های رئیس جمهور و رئیس اجرائیه و وزراء هنوز احتمالا به توافق نهایی نرسیده اند. کشمکش و امتیاز خواهی در این باره به شدت جریان دارد. عده ای بدین گمان هستند که هر دو مقام حکومت وحدت ملی در مورد نامزدوزیران مورد نظر هم دیگر ملاحظات جدی دارند. علاوه بر این هر مقام  موفق نشده اند تا درمورد چهره های مشترک درکابینه به توافق برسند.

این درشرایطی است که بنابه دلایل مطرح شده خواست جدی مردم از زعامت حکومت وحدت ملی و به‏‌ویژه رئیس‏‌جمهور و رئیس اجرائیه دولت وحدت ملی این است با توجه به وضعیت کشور و شرایط خاص اقتصادی، سیاسی و امنیتی جامعه و منافع علیای کشور هرچه زودتر کابینه جدید معرفی گردیده و به کار خود آغاز کند. 

واقعیت امر آنست که تشکیل حکومت وحدت ملی تمثیل یک نمایشنامه ای را بخود پیدا نموده است که هفت خوان پرپیچ وخم مشابه آنچه که درشاهنامه فردوسی مطرح گردیده است ، را پشت سربگذارد. به معنای دیگر تشکیل حکومت وحدت ملی یا اعلام کابینه یکی از هفت خوان یاد شده بشمارمی آید. زیرا برفرض هم که مسئولان حکومت وحدت ملی موفق شوند که پس ازنود روز لیست کابینه را تنظیم و اعلام نمایند و ازپارلمان کشور هم رای اعتماد بدست آوردند تازه بازهم درآغاز ماجرا قرارخواهیم داشت وای بسا که مشکلات جدید بسی سخت تر و نگران کننده ترازقبل باشد! نگرانی کنونی این است که اگر رییس جمهورو رییس اجرایى از بن بست معرفى نامزد وزیران نتوانند با موفقیت عبور نمایند بدیل آن چه خواهد بود؟ هیچ کسى نمى تواند بدیلى براى آن تصور کند. با درنظرداشت رویدادها و تناقضاتی که در ساختار حکومت وحدت ملی مشاهده می شود؛ ازسوی دیگر روحیه همکاری وهمگرایی میان اعضای تشکیل دهنده حکومت وحدت ملی به شدت ضعیف می باشد؛ با اعلام کابینه جدید بازهم انتظار برده نمی شود که چالش و مشکلات موجود حل گردد! به معنای دیگر چالش ها و مشکلاتی که فراروی حکومت وحدت ملی بعدازتشکیل کابینه وجود دارد جدی تر و پرشمارترازآنست که بتوان خود را به چیزی دل خوش داشت.

اعلام کابینه فقط عبور از یک خوان ، از هفت خوان مشکلات وناسازگاری هاست. مسئله صلاحیت ها، پاسخگویی وزرا به رئیس جمهوریا رئیس اجرائیه، انتخابات پارلمانی پیش روی، اصلاح نظام انتخاباتی یا قانون انتخابات کشور، تامین امنیت و چگونگی مقابله با مخالفین مسلح بنام طالب یا تروریست یا مخالف سیاسی و.... همه وهمه چالش ها ودشواری هایی است که حکومت وحدت ملی را با تمام قوتش به مبارزه می طلبد. حال پرسش این است که آیا حکومت وحدت ملی با این ناسازگاری که درساختارآن مشاهده می شود توان مقابله با این چالش ها را خواهد داشت؟ طرح پرسش های ازاین دست کم‌کم به چالش های جدی وقابل تامل تبدیل می‌شود. بدون شک درآغاز استقبال از تشکیل حکومت وحدت ملی، حد‌اقل انتظاراتی را بیان می‌کرد که به آدرس رهبران دو تیم رقیب انتخاباتی راجع می‌شد. اما اینک با اعلام حکومت وحدت ملی میزان انتظارها دربرابرمسئولیت های قانونی حکومتگران به شدت افزایش یافته است.

هرگز تصور نمى رفت که رهبران حکومت وحدت ملى با آن همه تجربه سیاسى و ادارى، در معرفى چند نامزدوزیر، به بن بست برسند و سرنوشت کل حکومت وحدت ملى را با ابهام مواجه سازند. نه تنها چنان انتظاری نمی رفت بلکه انتظار آن بود که رهبران حکومت وحدت ملى، با تجارب و احساس مسئولیتی که از خود نشان می دهند قطعا گزارش هاى دقیقى در مورد وضعیت و مشکلات اقتصادى، امنیتى و ادارى کشور دارند و در مقابل طرح ها و برنامه هایی نیز برای رفع مشکلات و بهبودبخشیدن به وضعیت یاد شده روی دست خواهند داشت. درحالی که متاسفانه تمام این انتظارها تاکنون دقیق ازآب درنیامد بلکه وضعیت تاسفبار جاری سبب گردید که اعتماد مردم نسبت به حکومت وحدت ملى صدمه دیده و کاهش یابد. به همین هنوز اندک فرصتی که باقی مانده است مسئولان حکومت وحدت ملى باید هرچه زودتر، به بن بست اعلام کابینه جدید پایان دهند.

دیدگاه شما