صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دلایل توقف در بازشماری آراء و ضرورت توافق دوطرف در عبور از وضعیت کنونی

-

دلایل توقف در بازشماری آراء و ضرورت توافق دوطرف در عبور از وضعیت کنونی

سومین دور انتخابات ریاست جمهوری با مشارکت گسترده مردم برگزار شد. با وجود مشارکت گسترده مردم انتخابات اما در دور اول برنده نداشت. انتخابات به لحاظ قانونی به دور دوم رفت. دور دوم قبل از اینکه نتیجه از سوی کمیسیون مستقل انتخابات اعلان شود، یکی از تیم های انتخاباتی از پروسه کناره گیری کرد و انتخابات عملا به سوی بن بست کشیده شد. با گفتگو ها و مذاکرات زیاد و آمد و رفت دیپلمات های خارجی دو تیم انتخاباتی توافق کردند که آراء دور دوم انتخابات ریاست جمهوری بازشماری گردد. بازشماری آراء با حضور ناظرین دو تیم انتخاباتی و ناظرین بین المللی شروع شد اما، تا هنوز چندین بار متوقف شده است. ادامه بازشماری آراء به شکل کنونی مشکل را حل نمی کند. دو تیم انتخاباتی در اول بر سر چگونگی بازشماری آراء توافق می کردند و بعد از آن بازشماری آراء را شروع می کردند. حال هیچ گونه مکانیسم برای بازشماری آراء وجود ندارد. به هر صورت این نوشتار در صدد تحلیل روند بازشماری آراء و تاثیر آن بر زندگی روزمره مردم است.

یکی از دلایل جدی متوقف شدن بار بار بازشماری آراء عدم فرمول تعریف شده مورد توافق دوطرف است. دو تیم انتخاباتی تنها توافق کردند که آراء دور دوم انتخابات دوباره بازشماری شود اما هیچ گونه سندی وجود ندارد که دو تیم انتخاباتی توافق تخنیکی نیز در مورد بازشماری آراء کرده باشد.منظور از فرمول معیاری است که بتواند آراء پاک از آراء ناپاک را جدا نماید. در بازشماری کنونی تمام آراء بدون فرمول بازشماری می شود. ممکن تنها برخی آراء به خاطر مصلحت سنجی ها باطل اعلان شود. باطل شدن اعلان شدن برخی صندوق ها نه به خاطر وجود فرمول مشخص و مورد توافق دوطرف است بلکه باطل شدن بیشتر ریشه در مصلحت ها و زد و بند های قبیله ای و قومی دارد.وقتی فرمول و معیار مشخص برای جدا سازی رأی پاک از رأی ناپاک وجود نداشته باشد، بدون شک، هر دو تیم در مواردی خواهان توقف بازشماری آراء می شود. به باور نگارنده این یکی جدی ترین مشکلات در روند بازشماری آراء می باشد.

دومین دلیل متوقف شدن روند بازشماری آراء بر می گردد به منافع فردی رهبران دو تیم. باور نگارنده براین است که رهبری تیم انتخاباتی که خواهان توقف در روند بازشماری آراء می گردد بیشتر در فکر منافع شخصی خود و بیشتر در فکر دست یابی به قدرت سیاسی است تا در فکر مردم و منافع علیایی کشور.زیرا، مردم از طولانی شدن روند انتخابات خسته شده اند و خواهان حل شدن مسئله انتخابات است. زیرا انتخابات و طولانی شدن آن منجر به تاثیر منفی بر روند زندگی عادی مردم شده است. به همین خاطر، رهبر تیم انتخاباتی که از روند بازشماری انتخابات دوری می کند و بازشماری را متوقف می کند، بیشتر در صدد بهینه سازی منافع شخصی خود است. سخن گفتن در مورد منافع مردم و منافع علیایی کشور یک دروغ است. آن ها هیچ باورمندی به منافع مردم و منافع علیایی کشور ندارد.نه رکود اقتصادی را فهم می کند و نه افزایش ناامنی و رشد گروه های تندرو برای شان مهم است. بنابراین یکی از مهمترین دلایل اولویت منافع شخصی رهبران تیم های انتخاباتی بر منافع مردم و منافع علیایی کشور می باشد.

دلیل دیگر برای توقف در بازشماری آراء توهم تیم های انتخاباتی است. هر یک از تیم های انتخاباتی بر این توهم عمل می کند که دولت و جامعه جهانی در صدد آن است تا یک تیم خاص به پیروزی برسد. همین توهم باعث شده است که تیم های انتخاباتی دست به هر کاری غیر اخلاقی برای ضربه زدن به تیم رقیب زند.باور نویسنده بر این است که این سه از مهمترین و اساسی ترین دلایل توقف در بازشماری آراء می باشد.

انتخابات تاثیر منفی زیادی بر زندگی عادی مردم گذاشت. بخش زیادی از سرمایه از کشور خارج شد و میزان سرمایه گذاری در بیش از یک دهه به پایین ترین میزان رسید. بیکاری سیر صعودی پیدا کرد. مواد خوراکه افزایش یافت. مواد سوختی و ... نیز قیمت شد. همه این ها به خاطر انتخابات است. اما طولانی شدن روند بازشماری آراء نیز تاثیرات خود را بر زندگی عادی مردم گذاشته است.‏ بخش از سرمایه های که از کشور خارج شده بود در بانک های خارجی جابجا شده بود و سرمایه گذاران متنظر نتیجه انتخابات بودند تا سرمایه های خود را دوباره به افغانستان باز گرداند. اما طولانی شدن روند انتخابات باعث شده است که خیلی از سرمایه داران و تجاران در کشور های دیگر سرمایه گذاری نماید و امید خود را از افغانستان از دست بدهد.بنابراین طولانی شدن روند انتخابات منجر به خارج شدن سرمایه زیاد از کشور شده است. خارج شدن ارز از کشور تاثیر منفی بر رشد اقتصادی می گذارد. بازگرداندن روند اقتصاد به روند طبیعی شان هم هزینه زیاد و هم مدت زمان زیاد می خواهد.

طولانی شدن روند بازشماری آراء و افزایش میزان بیکاری باعث شد که اکثر مردم دست به مصرف سرمایه های ذخیره شده شان بپردازد. به جرئت می توان گفت که اکثر مردم افغانستان در شرایط کنونی از پول ذخیره خود استفاده می کند. زمانی که پول های ذخیره شده تمام شود، آن زمان کنترل و مدیریت مردم سخت خواهد شد.به نظر می رسد که تیم های انتخاباتی با آگاهی به این مسئله در صدد آن است تا روند بازشماری آراء را طولانی تر نماید تا تاثیر منفی آن بر اقتصاد افغانستان و اقتصاد خانواده سبب کشاندن مردم به خیابان ها شود و آن زمان ماهی دلخواهی خود را صید نماید.

به هر صورت، طولانی ساختن بازشماری آراء نه به نفع مردم افغانستان است و نه به نفع کشور. هیچ کشور حتی رهبران دو تیم انتخاباتی از طولانی کردن روند انتخابات سود نمی برد.تاثیر مخرب آن بر اقتصاد افغانستان ممکن در آینده دامن رهبران دو تیم انتخاباتی نیز بگیرد.‏ در شرایط کنونی هر گونه توافق که منجر به عبور از وضعیت کنونی گردد بهتر و سودمندتر از طولانی شدن بیش از حد روند انتخابات است.تیم بازنده باید پست اجرایی را بپذیرد و از ادامه روند بازشماری آراء دست بکشد. زیرا، در هر صورت تیم که از سوی کمیسیون مستقل انتخابات برنده اعلان شده بود، برنده است. زیرا در روند بازشماری آراء هیچ گونه فرمول و معیاری برای جدا کردن آراء پاک از ناپاک وجود ندارد.بنابراین بازشماری آراء تاثیری بر نتیجه انتخابات نمی گذارد. بنابراین بهتر است تیم های انتخاباتی به خاطر منافع مردم و منافع کشور دست از سرکشی ها و خودسری ها بکشد.

در پایان باید این نکته را نیز متذکر شوم که طولانی شدن روند انتخابات باعث می شود که رفتار های خلاف قانون اساسی صورت گیرد. بنا بر قانون اساسی مراسم تحلیف رئیس جمهور بعدی باید برگزار می شد و قدرت از رئیس جمهور قبلی گرفته می شد. توافق دو طرف می تواند از رفتار های خلاف قانون اساسی جلوگیری کند.

دیدگاه شما