صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افزون طلبی نمایندگان، ننگ تاریخی برپیشانی پارلمان کشور

-

افزون طلبی نمایندگان، ننگ تاریخی برپیشانی پارلمان کشور

چندی قبل مجلس نمایندگان طرحی را به تصویب رساندند که امتیازات ویژه ای را برای اعضای مجلس نمایندگان بصورت مادام العمرقایل می گردید. براساس تصویب این طرح اعضای شورای ملی پس از دوره وکالت از 25 درصد معاش، دو محافظ و سایر حقوق سیاسی از جمله برخورداری از پاسپورت های سیاسی و خدمت از سوی حکومت برخوردار می شوند. گفته می شود که این طرح از سوی کمیسیون مصوونیت و حقوق مجلس نمایندگان ترتیب گردیده و سپس به مجلس عمومی ارائه شد. بربنیاد گزارش های دریافتی از مجموع 125 تن از اعضای حاضر در مجلس، 117 عضو به طرح یادشده رأی موافق دادند.

براساس قانون معاشات کارمندان عالیرتبۀ دولت، برای اعضای شورای ملی ماهانه 195 هزار افغانی پرداخت می شود. تصویب این طرح از سوی اعضای مجلس نمایندگان واکنش های بسیار شدیدی را بر انگیخت. افزون بر نقد وانتقادی که صاحب نظران سیاسی و حقوقی بر نادرست بودن و ناموجه بودن این طرح بیان داشته اند، در بسیاری از ولایات نیز مردم واکنش های تند و انتقاد آمیزی در برابر این طرح نشان داده و خواهان لغو و بطلان آن گردیدند. انتقادگران این قانون را سوءاستفاده نمایندگان از موقف نمایندگی و پایین آوردن شان مجلس نمایندگان دانستند. آنان تصویب این قانون را محکوم کرده و آن را در راستای امیال و خواسته‌های غیرقانونی اعضای مجلس نمایندگان تلقی نمودند.

تصویب این طرح در شرایطی صورت گرفت که از یک سوی کشور و جامعه در شرایط بحرانی و سرنوشت ساز قرار دارد. فقر و بیکاری، فساد اداری و عدم حاکمیت قانون، ناامنی و نگرانی از بی ثباتی سیاسی در کشور بیداد نموده و چرخه بسیاری از فعالیت ها را کند یا متوقف ساخته است. از جانب دیگر مردم انتظار قاطع و جدی دارند که مسئولان کشور از جمله نمایندگان آنان در پارلمان راهکارهای لازم و تدابیر فوری را برای پایان بخشیدن به وضعیت تاسفبار یاد شده روی دست گیرند.

از همه مهم تر این که قانون اساسی وظایف و صلاحیت های قانونی نمایندگان را بصراحت و شفافیت بیان داشته است، اما متاسفانه اعضای مجلس نمایندگان در چندین سال فعالیت و حضور خویش کمترین دست آورد و تلاش را در جهت انجام وظایف قانونی خویش بهمراه داشته اند. چنانچه از طریق رسانه های دیداری شاهد هستیم بسیاری از اوقات صحن علنی مجلس نمایندگان از حضور اکثریت اعضا خالی بوده و آن عده ای هم که حضور دارند در حال خواب و چرت زدن هستند! همینطور تصویب قوانین ضروری درباره مسایل فوری حکومت و کشور هم چنان باکندی ودلمردگی پیشرفته و هرگز بصورت جدی دنبال نمی گردد.

بنابراین در حالی که مردم در شرایط امنیتی و اقتصادی وخیمی به سر می برند و کشور نیز دچار کشمکش های انتخاباتی و تنش‏های داخلی قرار دارد، نمایندگان مردم بجای چاره جویی در این راستا، طرحی را به تصویب رسانده اند که مطابق با آن، به نمایندگان حتا پس از دوران وکالت و به فرض ناکامی دوباره شان به عنوان نماینده مردم، امتیازات و مصئونیت های ویژه ای می دهد که با هیچ منطقی سازگار نبوده و قابل توجیه نمی باشد. متاسفانه باید گفت که این اقدام اعضای مجلس نمایندگان جز روحیه انحصار طلبی، افزون خواهی و جدایی شان از مردم را به صورت آشکار افشا می سازد.

تصویب این طرح از سوی اعضای مجلس نمایندگان نشان داد که آنان از کم ترین احساس و وجدان انسانی تهی بوده وفاقد دانش و درک اجتماعی وسیاسی هستند. زیرا در مرحله نخست با توجه به شرایطی که از کشور ذکر گردید ایجاب نمی کرد که مجلس نمایندگان روی چنین طرحی مکث نموده و وقت مردم را ضایع سازد، دوم این که از لحاظ اخلاق انسانی نیز اعضای مجلس نمایندگان بخود می آمدند و تکانه ای می دادند که در چینن شرایطی باکدام وجدان در کنار سفره خالی و روزگار سیاه مردم که هیچ تضمینی برای فردای شان سراغ ندارند، آنان سفره های رنگین پهن نموده و برای خانواده خود تضمین های فراقانونی و فرا اخلاقی تقاضا می نمایند؛ و در نهایت اینکه فقط با یک حساب سرانگشتی مسئله تهیه و فراهم ساختن وجه مالی این امتیازات را ارزیابی نموده اند که از کدام بودجه چنین هزینه ای گزاف تامین گردد؟ کشور و حکومتی که اساس و بنیاد بودجه عادی وانکشافی آن بر حمایت وکمک های خارجی استوار چطوری قادر خواهد بود که یک بودجه ویژه را برای تامین خواهش های نمایندگان اختصاص دهد؟

به معنای دیگر در حالی که کشور ضروری ترین بودجه کنونی خود را ندارد و برای تامین حقوق کارمندان ضروری دولت دست به سوی خارجی ها دراز می کند، پرداخت بودجه چنان گزاف پس از دوران وکالت، طرحی است که هیچ توجیهی جز فلج کردن اقتصاد کشور و برهم زدن نظم عمومی ندارد. تصور کنید این قانون برای چند دوره اعضای غیرنماینده پارلمان عملی شود، آنگاه چه بودجه هنگفتی از این رهگذر بدون هیچ بازدهی و ضرورتی به هدر ضایع می شود.

نکته تاسف آورتر این است که تصویب این قانون، یعنی اختصاص دادن امتیازات ویژه برای آن عده از نمایندگان بی کفایت شکم چران و بی مسئولیت که وجدان انسانی و حقوق مردم را بی شرمانه زیرپای نموده اند، اعتبار و حیثیت خانه ملت و یا پارلمان کشور را برای همیشه در ذهن جامعه و جهانیان مخدوش ولکه دار گردانیده است. آنان با تصویب این قانون ننگ همیشگی و دایمی را بر پیشانی پارلمان کشور حک کرده اند، بگونه ای که هم اکنون و هم در فردا هیچ  انسان با وجدانی بخود اجازه نمی دهد که برای چنان موقف و جایگاهی خود را نامزد نموده و یا بدان منتسب سازد.

چنانچه هم اکنون از شرم حتا آن عده از نمایندگانی که به این طرح ننگین وشرم آور رای موافق داده اند در بیرون از پارلمان رای موافق خود را کتمان می نمایند! این در حالی است که مردم به خوبی می دانند که اعضای نهاد پارلمان طی این چند سال به جای استیفای حقوق آنان، تمام وقت مصروف چاپیدن و قاپیدن حقوق ملت نموده و هیچ توجهی به نیازها و شعارهای دوران کمپاین ندارند. تصویب این طرح ننگین و شرم آور سبب گردید که متاسفانه آن عده از نمایندگان واقعی مردم که با اراده و عمل کمک به مردم به پارلمان راه یافته اند، نیز بد نام شوند.

تصویب این ننگنامه پیش از آن که عده معدودی را در این عمل مورد توجه قرار دهد، نهاد پارلمان زیر سوال رفته و دوامش مورد پرسش های جدی مردم واقع شده است. ادامه این سلب اعتماد و نفرت به عدم باورمندی به ساختار دموکراتیک و نظام سیاسی سرایت خواهد کرد. واقعیت امر آنست کسانی دست به تدوین و طرحی چنین شرم آور زده اند که خود از بی اعتمادی مردم نسبت به عملکرد سوء و بی کفایتی شان در دوران نمایندگی به خوبی واقف اند و می دانند که دیگر هرگز مردم آنان را شایسته نمایندگی نمی دانند؛ به همین دلیل می خواهند دست به اقدامی بزنند که مصئونیت مالی و سیاسی مادام العمر خود و خانواده خود را فراهم سازند.

اما اینک انتظار می رود که این طرح شوم و شرم آور بوسیله دیگر نمایندگان هرچه سریعتر خنثا و باطل اعلام گردد و یا بوسیله مشرانوجرگه جلو تصویب نهایی آن گرفته شود و در نهایت با تلاش وافشاگری جدی جلو توشیح آن از سوی رئیس جمهور گرفته شود؛ در غیر این صورت این لکه ننگ برای همیشه بر پیشانی مجلس نمایندگان خواهد ماند و نفرین ابدی مردم را با خود همراه خواهد داشت.

دیدگاه شما