صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گذر از آزمون شهروندان و ورود به آزمون سیاست مداران

-

گذر از آزمون شهروندان و ورود به آزمون سیاست مداران

سر انجام در میان تهدیدها، دلهره ها و نگرانی های سیاسی و امنیتی، روز گذشته روز موعود فرارسید و شهروندان افغانستان با مراجعه به مراکز رای دهی، زعیم و سرنوشت آیندة شان را خود با قلم و انگشت شان تعیین کردند. در این انتخابات هشت نامزد ریاست جمهوری با هم رقابت می کنند، اما از میان این هشت تن، آقایان، داکتر عبدالله عبدالله، اشرف غنی احمدزی و زلمی رسول مطرح تر به نظر می رسند.

   گروه طالبان تلاش های جدی و خونین را به خرج دادند؛ حملات مختلف مسلحانه را در سراسر کشور به خصوص در مناطق که در معرض تهدیدهای امنیتی است، راه اندازی کردند، به رسانه ها پیام فرستاندند که هر کسی که در انتخابات شرکت کند، خون اش به گردن خودش، ما خواهیم کشت و عملیات های انتحاری مختلف را در کابل و شهرهای بزرگ کشور راه اندازی کرده و فجایع کلان انسانی را پدید آوردند. از این رهگذر، رُعب و وحشت خاص در جامعه پدید آمده بود. وضعیت ناشی از ترس و وحشت در این دوسه روز به خوبی در بازارهای کابل به چشم می خورد. اکثریت دکان ها و مراکز بازرگانی مسدود بود، کسبه کاران به ندرت در بازار کار حاضر می شدند و همین طور، همه به گونة وحشت زده بودند. در این صورت پیش بینی که می گردید و تحلیل که صورت می گرفت این بود که، فضای رُعب و وحشت ایجاد شده، میزان مشارکت مردم در رای دهی را به صورت قابل ملاحظه تحت تاثیر قرارداده و کاهش خواهد داد. وقت مردم به این تحلیل و جمع بندی برسند که گروه طالبان قادر است و می تواند در صفوف رای دهی مردم هم مواد انفجاری را انفجار دهد و جان شان در معرض خطر شدید قرار دارد، فکر کنم کمتر کسی باشد که باز به مراکز رای دهی مراجعه کند.

    بنابر این، علی رغم تهدیدهای جدی و شدید که وجود داشت، شهروندان در معرض آزمون جدی و سرنوشت ساز قرار داشتند.

1 . آزمون شهروندان

اگر شهروندان تسلیم تهدیدها و پیام های تهدید کنندة گروه طالبان شده و رای نمی دادند، دیده می شد و درک می گردید که این مردم و جامعه، باز هم حاضر اند حاکمیت سیاه و تاریک گروه طالبان را بپذیرند. این گونه برداشت می شد که این جامعه، بها و ارزشی به دموکراسی و ارزش های سیاسی و انسانی نمی دهد، بلکه با اندک ترین تهدید حاضر ست به همة مطالبات برحق سیاسی و انسانی خویش پشت پا زده و به گوشة عزلت نشیند. در این صورت نمی شد که مردم را در آزمون بزرگ سرنوشت موفق جلوه داد.

     اما اگر تهدیدها و انفجارهای طالبان را نادیده گرفته و با حضور خود در رای دهی حماسه خلق نمایند، بدون تردید می توان گفت که شهروندان از آزمون بزرگ سرنوشت موفق بدر شده اند.

خوش بختانه که شهروندان افغانستان با احساس مسوولیت در برابر سرنوشت کشور و زندگی جمعی با تمام تهدیدهای جدی امنیتی که وجود داشت، حماسة مشارکت را رقم زده و پرشور در میدان حاضر شدند. همة مراکز رای دهی شاهد حضور هزاران شهروندی بود که با تحمل هوای سرد و ریزش باران صف کشیده بودند، تا نوبت شان رسیده و تیم بر سر قدرت بعدی را خود گزینش نمایند. شهروندان به همة آنان که خشونت می کنند، ثبات سیاسی افغانستان را نمی خواهند و تلاش می نمودند از رهگذر تهدید روند انتخابات را مختل نمایند نه گفته و دست رد به سینة همة شان زدند.

  بنابر این شهروندان در آزمون جدی سرنوشت موفق شده و روز گذشته خوب درخشیدند.

2 .آزمون سیاست مداران

  شهروندان مسوولیت سیاسی خود را انجام دادند؛ کارت رای دهی گرفتند، در همایش های انتخاباتی شرکت کرده و با رعایت اصول اخلاقی از نامزد و تیم مشخص حمایت کردند و در نهایت در پای صندوق های رای دهی حضور بهم رسانیده و حماسة مشارکت را رقم زدند. آنان مسوولیت شان را انجام داده و فرایند را به نظام و سیاست مداران واگذار کردند.

  حالا نوبت نهادهای انتخاباتی کمسیون مستقل انتخابات و کمسیون سمع شکایت های انتخاباتی است که با رعایت اصل امانت داری، از آرای مردم به صورت درست حراست کرده و آن گونه که اکثریت مردم افغانستان خواسته اند نتیجة انتخابات را جلوه دهند. در جامعة سنتی افغانستان امکان ندارد که کسی و کسانی دست به تقلب و جعل کاری نزده باشند، اما این کمسیون های انتخاباتی است که با مدیریت و نظارت درست از روند، نگذارند که جعل و تقلب نتیجه را تحت تاثیر قرار داده و سرنوشت مردم را تغییر دهد.

   از جانب دیگر، بر نامزدان ریاست جمهوری و تیم های سیاسی است که همان گونه که در زمان مبارزات انتخاباتی علی رغم موجودیت برخی چالش ها به صورت عموم خوب درخشیدند، در فضای پسا انتخابات نیز خوب بدرخشند. چیزی که مسلم است این است که از میان هشت نامزد که رقابت می کنند، فقط یک تن و یک تیم به قدرت دست می یابند، دیگران نمی توانند به رؤیاهای شان که شاید کسب قدرت باشد دست یابند.

  پس نباید در فضای پسا انتخابات به دنبال خلق تنش ها و بحران های سیاسی تازه باشند. نباید کاری کرد و حرکت سیاسی را انجام داد که برخلاف توقع و انتظار مردم ثبات سیاسی آسیب ببیند، چون زمان که مردم همة تهدیدها را بر جان خریده و با وجود همة پیام های تهدید آمیز طالبان به مراکز رای دهی حضور می یابند، معنایش این است که ثبات سیاسی را می خواهند. البته این نگارش درپی تجویز پذیرش نتیجة تقلب آمیز نبوده و بر نتیجة شفاف و سالم پای می فشارد. اما توقع دارد که نامزدان پلورالیسم سیاسی را مطمح نظر قرار داده و با پذیرش پیروزی و برنده شدن و نیز اجرای برنامه های تیم رقیب، دموکراسی را تمثیل و ثبات سیاسی را ضمانت کنند.  در این صورت است که می توان گفت سیاست مداران، نامزدان و تیم های سیاسی از آزمون بزرگ موفق بدر شده اند.

به هر صورت در انتخابات سرنوشت ساز ریاست جمهوری، شهروندان، نیروهای نظامی و امنیتی و سیاست مداران و نامزدان در آزمون جدی و مهم قرار داشتند. نیروهای امنیتی با وجود برخی چالش ها به صورت عموم از آمون موفق بدر شدند، شهروندان، هم در مرحلة مبارزه های انتخاباتی و هم در روز رای دهی با وجود تمامی تهدیدهای پیش بینی شده به دشمنان کشور نه گفته و حماسه آفریدند، اما آزمون نامزدان و سیاست مداران تازه پس از رای دهی شروع می شود، باید دید که نامزدان و سیاست مداران چگونه می درخشند و امتحان می دهند.

دیدگاه شما