صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امنیت انتخابات؛ آزمون جدی و تثبیت هویت به نیروهای نظامی و امنیتی

-

امنیت انتخابات؛  آزمون جدی و تثبیت هویت به نیروهای نظامی و امنیتی

فرايند انتخابات در همة جوامع سياسي، نيازمند تامين امنيت است. انتقال مواد انتخاباتي، مبارزات آزادنة نامزدان و تيم هاي سياسي و شرکت شهروندان در روز راي دهي، نيازمند اين است که امنيت به صورت کامل تامين باشد.

   کشورهاي جهان سومي به طور عمومي دستخوش بي ثباتي هاي ويران گر اند، اما افغانستان نسبت به همه نا امن تر است. پس از سقوط جمهوري شاهانة داوود خان، علي رغم تلاش هاي جدي که از سوي نيروهاي سياسي داخلي و سازمان هاي بين المللي صورت گرفته است، هنوز تامين ثبات سياسي در افغانستان به مثابه يک رؤيا مي نمايد.

    در فضاي افغانستان پساطالبان با اين که هزاران سرباز داخلي و خارجي به منظور مبارزه با طالبان وجود دارد و دارند شبانه روزي برعليه آنان مي رزمند، اما هنوز قادر نشده اند تا تهديد جدي چون تروريسم را مهار کنند. از اين رهگذر هيچ شهر و ولايت به شمول کابل پايتخت سياسي کشور مصئون از حملات طالبان نيست و هر از گاهي رويدادهاي خونين خلق مي گردد.

     نا امني تمامي عرصه هاي ديگر را تحت تاثير قرار داده است. معارف، صحت، بازسازي زيربناها و حکومت داري، همه و همه از نا امني تاثير پذيرفته اند. يکي از مولفه هاي سياسي و اجتماعي که از نا امني تاثير مي پذيرد، انتخابات است. در فضاي نا امن کنوني در برخي از مناطق راي گيري برگزار نمي گردد، نامزدان در ساحات نا امن نمي توانند جهت کمپاين در ميان مردم حضور يابند و اعضاي ستادهاي انتخاباتي نامزدان جان هاي شان با تهديد جدي مواجه بوده و تا به حال چندين تن متاسفانه به قتل رسيده اند. و هنوز مشخص نيست که در روز راي دهي چه رويدادهاي رخ خواهد داد.

   بنابر اين، امنيت يکي از نيازمندي ها و پيش نيازهاي جدي فرايند انتخابات است که در فضاي امن مي تواند برگزار گردد. گرچند تهديدهاي جدي تا به حال وجود داشته و خون هاي برخي ها ريخته شدند، اما به هر صورت مبارزات انتخاباتي نامزدان برگزار گرديده و در حال پايان پايان يافتن است. ولي بايد منظر نشست و ديد که روز راي دهي چگونه رقم خواهد خورد.

1 . شدت حملات و تهديدهاي جدي امنيتي

   در اين اواخر ميزان حملات طالبان بر نهادهاي حکومتي به خصوص نهادهاي که به انتخابات مرتبط است بيشتر گرديده و هر روز حادثه مي آفرينند. گاهي به گردهم آيي هاي کمپايني حمله مي کنند، گاهي به نامزدان و گاهي هم به دفاتر کمسيون مستقل انتخابات.

بدون ترديد، شدت حملات طالبان نمايان گر اين است که آن گروه در پي برهم زدن انتخابات است و نمي خواهد که راي دهي به صورت مطلوب برگزار گردد. از اين رهگذر، تا مي توانند با حملات تخريبي شان رعب و وحشت را در ميان مردم ايجاد مي کنند، تا بخش هاي قابل ملاحظة از مردم را از شرکت در راي دهي بازدارند. اما طوري که ديده مي شود، مردم متوجه شده اند که طالبان دشمن همه است و علي رغم تهديدهاي جدي که در همة ولايت ها و حتي کابل وجود دارد، جهت شرکت در روز راي دهي اعلام آمادگي مي کنند.

2 . پايان سال 2014 و انتقال کامل مسووليت هاي امنيتي

مسووليت هاي امنيتي به صورت تدريجي از نيروهاي نظامي خارجي به نيروهاي نظامي داخلي، به پايان رسيده و قرار است در پايان سال جاري ميلادي نيروهاي نظامي خارجي کشور را ترک کرده و نيروهاي نظامي داخلي مسووليت هاي امنيتي کشور رابه صورت کامل به دست گيرند. در اين مورد تبصره ها؛ خوش بيني ها و نگراني هاي جدي مطرح مي گرديد و مي گردد. برخي خوش بين اند و فکر مي کنند که نيروهاي ارتش کشور به اين پيمانه توانمند گرديده اند که مي توانند مسووليت هاي امنيتي کشور را به دوش گرفته و خود به تنهايي دفاع کنند، اما برخي نگران اند و فکر مي کنند که نيروهاي نظامي و امنيتي کشور به آن پيمانة توانمند نشده اند که بتوانند به اين زودي ها به تنهايي مسووليت کامل امنيتي کشور را به دوش گيرند.

    به هر حال، با خوش بيني ها و نگراني هاي که وجود داشت، در نهايت تصميم بر اين شده است که تا پايان سال جاري ميلادي نيروهاي نظامي خارجي از کشور خارج و نيروهاي نظامي داخلي مسووليت هاي امنيتي را به دوش گيرند.

3 . امنيت انتخابات؛ آزمون جدي و تثبيت هويت

  با توجه به خوش بيني ها و نگراني هاي که از انتقالکامل مسووليت هاي امنيتي از نيروهاي خارجي به نيروهاي داخلي وجود داشت، به نظر مي رسد که هم زمان شدن سال 2014 و برگزاري انتخابات رياست جمهوري، آزمون بزرگ و جدي براي نيروهاي نظامي و امنيتي کشور است. اين وضعيت براي نيروهاي نظامي و امنيتي کشور فرصت خوبي است، تا توانايي هاي شان را به رخ همه کشيده و به آناني که نسبت به توانايي هاي شان بي باور بوده و از بابت خروج نيروهاي خارجي نگران اند، ثابت نمايند که ما به آن پيمانه توانمند شده ايم که مي توانيم امنيت کشور را تامين نموده و در برابر شورش گران و آناني که درپي بي ثباتي افغانستان اند برزميم. بنابر اين اگر نيروهاي امنيتي و نظامي قادر شدند که امنيت روند انتخابات به خصوص روز موعود را تامين کرده و از تهديدهاي دشمن جلوگيري نمايند، بدون شک که توانسته اند از آزمون بزرگ موفق بدر شده و خود را به پيشگاه مردم افغانستان به عنوان نيروهاي توانا، مدير، پر قدرت و مهار کننده تثبيت کرده اند.

   گرچند در عرصة تامين امنيت نامزدان و تيم هاي کمپاين هاي انتخاباتي کاستي هاي جدي وجود داشته و در برخي از ولايت هاي نسبتا امن کشور بعضي از کمپاين گران کشته شدند، اما به صورت کلي مبارزات انتخاباتي در فضاي امن برگزار گرديد و نامزدان اگر نتوانستند در تمامي ولايت ها و مناطق کشور سفر کنند، دست کم توانستند در ولايت ها و شهرهاي مهم و پر جمعيت مانند مزار شريف، هرات، قندهار، باميان و.... سفر کرده و در ميان جمعيت هاي چند هزار نفري سخنراني کنند.   به هر صورت امنيت انتخابات بزرگترين آزمون براي نيروهاي نظامي و امنيتي افغانستان است. مرحلة مبارزات انتخاباتي و انتقال مواد انتخاباتي علي رغم کاستي هاي که وجود داشت در حال پايان يافتن است، اما حساس ترين و بنيادي ترين مرحله که روز راي دهي است هنوز باقي مانده است. بايد ديد که نيروهاي امنيتي افغانستان از اين آزمون، که تک تک مردم به آنان نمره خواهد داد، چگونه بدر مي شوند؟

دیدگاه شما