صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تشدید کمپاین های انتخاباتی کاندیدان ریاست جمهوری

-

تشدید کمپاین های انتخاباتی کاندیدان ریاست جمهوری

تبلیغات انتخاباتی بنابر تقویم انتخابات تا دو روز دیگر تمام می شود. در روز های اخیر تبلیغات کاندیدان ریاست جمهوری تشدید شده است. کاندیدان مهم ریاست جمهوری در ولایات مهم و دارای رأی سفر نموده است و از مردم خواسته است تا به تیم شان رأی بدهند. سفر کاندیدان ریاست جمهوری به ولایات دور افتاده بیانگر این است که قدرت در سطح جامعه پراکنده است و کاندیدان ریاست جمهوری برای گرفتن آن به ولایات مختلف سفر می کند.

از میان کاندیدان ریاست جمهوری اما، سه کاندید تا حدودی زیادی فعال تر شده است. اشرف غنی احمد زی، عبدالله عبدالله و زلمی رسول از کاندیدانی است که در روز های اخیر در ولایات های مختلف سفر نموده است و از مردم خواسته است که در پای صندوق های رأی بروند و به تیم شان رأی بدهند. اشرف غنی احمد زی به قندهار، بامیان، جاغوری، بدخشان، هرات، فاریاب، پکتیا، قندوز، تخار سفر نموده است و بنا است در دو روز آینده به ولایات باقی مانده نیز سفر نماید. عبدالله عبدالله کاندید دیگر انتخابات ریاست جمهوری در ولایات مزار شریف، بغلان، ننگرهار، قندهار، بامیان، پنچشیر، بدخشان، هرات سفر نموده است. زلمی رسول کاندید دیگر انتخابات ریاست جمهوری نیز در برخی ولایات افغانستان سفر نموده است. از این سه کاندید در اکثر ولایات افغانستان استقبال شده است.‏ به طور نمونه این سه کاندید به صورت بسیار خوب در ولایت قندهار استقبال شده است. به هر صورت سفر این ها به ولایات و استقبال مردم از آن ها چند مسئله را می رساند.‏

اول؛ در طول تاریخ افغانستان قدرت در یک جا متمرکز بوده است و هیچ یک از حاکمان افغانستان توجهی به مردم نداشتند. اما تغییر نظام سیاسی باعث شده است که قدرت دیگر متمرکز نباشد و نخبگان سیاسی برای گرفتن قدرت نیازمند آن باشد تا دل و رضایت مردم را جلب نماید.به عبارت دیگر، حاکمیت تغییر نموده است و حاکمیت از آن مردم دانسته می شود. مردم صاحبان اصلی قدرت دانسته می شود به همین خاطر کاندیدان ریاست جمهوری مشقت ها و رنج ها و خطر های زیادی را متقبل می شود و در ولایات مختلف سفر می کند. ادامه این وضعیت باعث پاسخگو ساختن حاکمان سیاسی می شود. در آن صورت وضعیت افغانستان بدون شک تغییر خواهد کرد و افغانستان به سوی ترقی و پیشرفت گام برخواهد داشت.

دوم؛ استقبال گسترده مردم از کاندیدان ریاست جمهوری بیانگر این است که مردم خواهان ادامه نظام کنونی و قانون اساسی است. نظام کنونی اگر چه عمر کوتاهی دارد. مردم اما در سایه همین نظام توانسته است آزادی داشته باشد و عقاید و باور های خود را بروز دهد و به صورت آزادانه سخن بگوید. نظام کنونی همچنین باعث شده است که مردم بتواند در کنار همدیگر به صورت مسالمت آمیز زندگی نماید. بدون وحشت و ترس همدیگر را بپذیرد و با همدیگر روابط اقتصادی، و تجاری داشته باشد.‏ استقبال مردم از کاندیدان به معنی این است که مردم خواهان ادامه نظام کنونی است. استقبال مردم همچنین بیانگر این است که مردم از برخورد ها و رفتار های طالبان و دیگر گروه های دهشت افکن خسته شده اند و خواهان آن است تا دیگر گروه های دهشت افکن قدرت را به دست نگیرد.

در روز های اخیر موج عظیم در رسانه های اجتماعی مبنی بر مشارکت در انتخابات شکل گرفت. اکثر کاربران دلایل شرکت خود در انتخابات را بیان نمودند. اکثر کاربران می گفتند در انتخابات شرکت می کنیم به خاطر تداوم نظام کنونی و قانون اساسی و نهادینه نمودن دموکراسی و روند که جریان دارد. استقبال گسترده مردم از کاندیدان و از انتخابات جای امیدواری است. تداوم نظام کنونی می تواند ما را به وضعیت بهتر سوق دهد.‏

سوم؛ کاندیدان ریاست جمهوری در سفر های ولایتی خود به مردم وعده بازسازی می دهد. این سخنان آن ها سندی برای مردم آن ولایت و برای نهاد های جامعه مدنی و منتقدین دولت می شود. بعد از پیروزی در صورت که کاندیدان کم کاری نماید و با راه کج نماید و بر خلاف وعده های خود عمل نماید مردم، نهاد های مدنی و منتقدین دولت می تواند به صورت مستند رفتار های دولت را نقد کند.‏ در این صورت جامعه مدنی تقویت می شود و جلو خودسری های حاکمان را می گیرد. رشد و تقویت جامعه مدنی همراه است با رشد آگاهی مردم از مسائل سیاسی و نقش های شان. این مهم باعث می شود که کارکرد حکومت هر روز بهبود یابد.‏ رشد جامعه مدنی به عنوان عنصر ضربه گیر و به عنوان عنصر رابط میان مردم و حکومت یک امری ضروری است که در افغانستان تا هنوز شکل نگرفته است.‏ بنابراین در آینده احتمال این دارد جامعه مدنی رشد نماید.

چهارم؛ کاندیدان ریاست جمهوری با سفر به ولایات تا حدودی مشکلات و مسائل اساسی مردم آن ولایات را درک می کند. بعد از درک مشکلات آن ها در امر پالسی سازی و اجرای می تواند موفق شود.‏ زیرا اولین و اساسی ترین مسئله برای پالسی سازی درک و فهم مشکلات عمومی مردم است. کاندیدان با سفر به ولایات تا حدودی از مشکلات مردم آگاه می شود و بعد از پیروزی می تواند به آن مشکلات بپردازد.‏

پنچم؛رقابت های انتخاباتی میان کاندیدان ریاست جمهوری باعث می شود که مردم دیگر پذیری و دیدگاه های مختلف را تحمل کند. در گذشته های این کشور، نه حاکمان سیاسی و نه مردم این کشور تحمل دیدگاه های گوناگون و مختلف را نداشتند. دیدگاه های مختلف و گوناگون مردم باعث قتل عام آن ها شده است.افزایش ظرفیت مردم یک امری جدی در نهادینه شدن دموکراسی و ارزش های حقوق بشر است. بنابراین رقابت های انتخاباتی می تواند ما را یک گام به سمت پذیرش دموکراسی از سوی مردم جلو ببرد. البته باید گفت که این مسئله تا حدودی زیاد به ادبیات کاندیدان ریاست جمهوری بر می گردد.در صورت که کاندیدان ریاست جمهوری از ادبیات خشونت آمیز علیه همدیگر استفاده نکند و هوداران خود را تشویق به مدارا نماید تساهل و تسامح میان مردم ترویج می گردد.

به هر صورت انتخابات از مهمترین رویداد سیاسی کشور ماست که در چند روز دیگر با استقبال گسترده مردم برگزار خواهد شد و مردم رئیس جمهور خود را برای پنچ سال آینده انتخاب خواهد کرد. با برگزاری انتخابات بدون ما یک گام برای نهادینه نمودن دموکراسی بر خواهیم داشت.

در پایان باید گفت که انتخابات تا چند روز دیگر برگزار خواهد شد. با وجود تلاش های گروه های دهشت افکن برای مختل نمودن امنیت انتخابات اما، کاندیدان به ولایات مختلف سفر نموده است و مردم استقبال گسترده از کاندیدان نموده است. این امر نشانه این است که گروه های دهشت افکن توانایی آن را ندارد تا تاثیری بر اراده مردم افغانستان بگذارد. مردم افغانستان تصمیم گرفته اند که ا نظام سیاسی و قانون اساسی حمایت کند و حمایت خود را در روز انتخابات نشان می دهد. دیگر هیچ گروهی توانایی آن را ندارد که بدون اراده مردم افغانستان قدرت سیاسی را به دست بگیرد و بر مردم حکومت کند.‏

دیدگاه شما