صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

روزهای پرشور انتخاباتی

-

روزهای پرشور انتخاباتی

در روزهای اخیر شمارشِ معکوس برای حضور در پای صندوق‌های رای آغاز شده است. به همین دلیل در هفتۀ جاری، مبارزاتِ نفس‌گیرِ نامزدهای ریاست جمهوری رنگ‌ و رونقِ و شتاب بیشتری گرفته است. آنان هر آن‌چه در توان دارند برای جلب افکار و ذهنیت و آراء مردم به‌کار می‌بندند. البته این موضوع تنها به نامزدهای ریاست جمهوری ارتباط نمی‌گیرد و محدود نمی‌گردد. زیرا از سوی دیگر مردم نیز برای حضور در پای صندوق‌های رای لحظه شماری می‌کنند. همان شتاب و اشتیاق همراه با نوعی دلهره بخاطر برخی سیاسی و امنیتی در مردم نیز بوجود آمده است. هم‌چنین مخالفین نظام سیاسی بخصوص گروه جنایتکار طالبان نیز هرروز با نزدیک به روز رای گیری برفعالیت های خرابکارانه و جنابتکارانه خود می‌افزاید. طالبان مزدور با صدور اعلامیه ای اظهار داشته اند که به هرقیمت ممکن روند انتخابات ریاست جمهوری را در کشور مختل و ناکام خواهند ساخت. شاید یکی از دلایل اصلی افزایش خشونت‌ها در کشور، بویژه در کابل همین دست و پازدن‌ها و فعالیت‌های تخریبی طالبان باشد. در طی ده روز گذشته کابل شاهد خونین ترین رویدادهای خود در آغازین روزهای سال جاری بوده است. تعدادی از هم وطنان جان خود را از دست دادند و خانواده هایی بسیاری داغدارگردیدند. واقعیت ماجرا این است که طالبان و گروه‌های تروریستی در مخالفت با انتخابات بدنبال گسترش رعب و وحشت هستند. آنان می‌خواهند با راه‌اندازی چنین عملیات های خونین و تروریستی و جاری ساختن جوی خون احساس امنیت را از مردم بگیرند. هدف آنان این است که مردم در انتخابات ریاست‌جمهوری هفته آینده، نتوانند شرکت کنند. اما مردم ما از این تهدیدهای تروریستی هراسی بخود نمی دهند. آنان عزم دارند که به هرقیمت ممکن سرنوشت خود را، خودشان از طریق برگه های رای و باانداختن در صندوق رای رقم بزنند. آنان نمی خواهند که بیگانگان بطور مستقیم و یا غیرمستقیم از طریق گروه های تروریستی و وابسته ای هم چون طالبان در تعیین سرنوشت شان دخالت ورزند. . آن‌ها فقط یک هدف دارند، مردم باید به عقب برگردند. به رغم این تهدیدها، تنور انتخابات گرم‌تر می‌شود. . لشکر طالبان برای جنگ با دموکراسی و آزادی کمر بسته‌اند. آنان تصور می‌کنند که با ایجاد رعب و وحشت می‌توانند مسیر مردم را تغییر دهند. اما مردم مصمم‌اند با تمام دشواری‌ها راه دموکراسی و آزادی را ادامه دهند.
مردم افغانستان تجربه‌های تلخی از نظام‌های گذشته دارند. اکنون در فصل جدید سیاسی می‌خواهند که با شرکت در انتخابات مسیر زندگی سیاسی خود را تغییر داده و در ایجاد حکومت‌ها نقش داشته باشند. طی روزهای اخیر کمپاین‌های نامزدان حتا در ولایات ناامن با شکوه تمام برگزار شد.
ده‌ها هزار انسان به صحنه کمپاین‌ها آمدند. این همه نشان می‌دهد که مسیر انتخابات راه بازگشت ندارد. مردم طعم شیرین دموکراسی و آزادی را چشیده‌اند و به عقب بر نخواهند گشت. در ۱۶ حمل نیز ثابت خواهد شد که ترس انتحار و انفجار مانع مشارکت مردم نخواهد شد. افغانستان کنونی متفاوت از گذشته است. قانون اساسی افغانستان، حکم می‌کند که قدرت سیاسی باید از طریق برگزاری انتخابات، از یک تیم به تیم دیگر واگذار شود. چرخش نخبگان از طریق انتخابات اصلی است که مردم افغانستان آن را پذیرفته‌اند. مردم افغانستان دیگر نمی‌خواهند قدرت از طریق زور و خشونت، میان یک یا چند گروه دست‌به‌دست شود. مردم افغانستان هم‌چنان از گروه‌هایی خسته و بیزارند که آنان را ابزار رسیدن به اهداف سیاسی و ایدیولوژیک‌شان می‌سازند.

طالبان اعلام کرده اند که امنیت انتخابات را مختل کرده و مانع اشتراک گسترده مردم در انتخابات می شوند. امنیت ملی نیز از توطیه های خارجی برای برهم زدن امنیت انتخابات سخن گفته است. در ده روز اخیر ما شاهد حملات خونین و مرگبار طالبان درکابل و برخی ولایات بودیم که در اثر این حملات تعدادی از شهروندان بی گناه کشته شدند. اثر این حملات در این روزها در شهر کابل به خوبی احساس می شود. مردم کابل از رفتن بر سر کار و گشت و گذار در جاهای مهم شهر می ترسند.

روند امنیت ستیزی انتخابات به این حملات محدود نخواهد ماند؛ بدون شک هراس افگنان در روزهای با قیمانده تمام سعی و تلاش شان را به کار خواهند برد، تا نا امنی های بیشتری را در ولایت های مختلف و بخصوص در پایتخت کشور ایجاد نماید. از اینرو مردم کابل باید انتظار حملات انتحاری و انفجاری بیشتری را در روزهای آینده داشته باشند. با این وجود سوال این است که این نا امنی ها چه تأثیری به شرکت گسترده مردم در انتخابات می تواند داشته باشد؟

آنچه که به مردم افغانستان مربوط می شود، این است که شهروندان افغانستان عزم و تصمیم جدی دارند که در این انتخابات به شکل وسیع اشتراک نمایند. زیرا از نظر مردم این انتخابات تنها به حکومت، نامزدان ریاست جمهوری و سیاستمداران مربوط نمی شود؛ بلکه نتایج این انتخابات به سرنوشت جمعی همه مردم افغانستان ارتباط می گیرد. اوضاع کشور پس از انتخابات بستگی تام و تمام به چگونگی برگزاری انتخابات خواهد داشت . مردم ما هرگزنمی خواهند باردیگر تلخی های بحران و آشوب و ناامنی گذشته بوقوع بپیوندد. مردم ما با رنج و مصیبتی که از دوره حاکمیت سیاه طالبان دیده اند هرگز نمی‌خواهند آن دوران سیاه و ضدانسانی دوباره به کشور باز گردد؛ همینطور مردم می‌خواهند که به دوران سیطره ضعیف حکومت ناتوان واداره بی‌کفایت پایان داده شود. بر مسایل و پدیده‌های شوم قانون شکنی‌ها، فساداداری، سیطره بلامنازع باندهای مافیای موادمخدر و انواع بی‌نظمی‌های اجتماعی و سیاسی خط بطلان کشیده شده و عرصه از آن گرفته شود.

حال که مردم چنین تصمیم گرفته اند و چنین خواست‌هایی را مطرح می نمایند، مسئولیت دست اندرکاران امنیتی و انتخاباتی بیش از پیش سنگین‌تر می‌گردد. توقع برده می‌شود که در پاسخ به احساسات و آمادگی مردم برای حضور در انتخابات، امنیت و فضای سالم انتخاباتی بصورت قناعت بخش و قابل اعتماد فراهم گردد. نهادهای انتخاباتی و نیروهای امنیتی بایستی امنیت انتخابات را فراهم سازند تا از جعل و تقلب درانتخابات جلوگیری گردد. همینطور نامزدهای ریاست جمهوری نیز باید به آراء مردم احترام گذارده و بهانه گیری‌های سیاسی که بسا ناامنی و تشویش سیاسی و اجتماعی و امنیتی را بدنبال داشته باشد، بپرهیزند.

سخن آخر اینکه مردم انتخابات و مشارکت پرشور را در آن یک پروسه مهم در روند تقویت دموکراسی و پویایی نظام سیاسی مبتنی بر اصل مشارکت و عدالت ارزیابی می‌کنند. بنابراین نه حمله‌های انتحاری و نه تهدیدهای دیگر عزم مردم را برای شرکت در انتخابات کاهش نخواهدداد. مردم برای تقویت دموکراسی و تحکیم پایه های عدالت اجتماعی و محافظت از دستاوردهای سیزده سال گذشته و ادامه روندهای مثبت موجود، همانطوری که تا هنوز در عرصه انتخابات حضور داشته اند، از این به بعد نیز حضور پرشور تر و تعیین کننده تری خواهند داشت. این مسئله را می‌توان از نظرسنجی های که تاکنون صورت گرفته بدست آورد. باید به این امید و انگیزه و شور مردم ارزش داده شود و تمام نهادهای مسئول اعم از امنیت و کمیسیون انتخابات و حتا نامزدهای ریاست جمهوری در ادای چنین احترام و پرداختن ارزش بدان سهم جدی و اصولی بگیرند.

دیدگاه شما