صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

موفقیت های نیروهای امنیتی و مسئولیت های خطیر پیشرو

-

موفقیت های نیروهای امنیتی و مسئولیت های خطیر پیشرو

همزمان با افزایش تهدیدات امنیتی در روزهای اخیر تلاش مجدانه نهادهای امنیتی افغانستان نیز دست آوردهای مهمی داشته است که نشان از افزایش ظرفیت ها و توانایی های این نیروها دارد. از انصاف بدور است که عمل کرد خوب و موفق نیروهای ویژه پولیس را در مهار حمله بر یک مهمانخانه در کابل نادیده گرفته شود. حمله چند مهاجم انتحاری درمحل مسکونی مردم و همینطور مکان بود وباش شهروندان خارجی صورت گرفت که با کمترین تلفات ممکن شهروندان عادی مهار گردید. خوشبختانه نیروهای ویژه پولیس توانستند تمامی این مهاجمان را از پا در آورند و مردم و تمامی کارمندان و مهمانان را سلامت از این ساختمان نجات دهند. سرعت عمل و دقت بالا در مهار این عملیات مرگبار نشان از توانایی های خوب نیروهای امنیتی و پلیس دارد این نیروها توانستند در کمتر از پانزده دقیقه خودشان را به محل رویداد رسانده و درحالیکه پنج شهروند خارجی و سه کارمند افغانی و پنج تن از نگهبانان این مهمانخانه در داخل ساختمان حضور داشتند توانستند مهاجمان را از پای در آورده و این افراد را نجات دهند.

این درحالیست که به گفته مقامات مسئول، مهاجمان تلاش داشتند تا خودشان را به ساختمان پهلوی این مهمانخانه که محل بود وباش شهروندان خارجی بود، برسانند اما نیروهای ویژه و نگهبانان این ساختمان به مهماجمان اجازه ندادند تا به منزل دوم بروند. نجات دادن افراد در محلی که بمب گذاران انتحاری حضور دارند کار آسانی نیست و نیروهای ویژه پلیس توانستند بدون آنکه به گیرمانده گان در محل رویداد آسیبی برسد، تمامی آنان را نجات دهند. چنین به نظر می رسد که سالها تلاش و همت ملي و بين المللي در راستاي تشكيل يك نیروی کارا و مجهز در افغانستان كه بتواند خود مسئوليت خطير تامين امنيت و ثبات در كشور و مبارزه با خشونت و افراط گرائي را عهده دار باشد کم کم می رود که به بار بنشیند. اينك توانایی های سربازان اردو و پلیس ملی افزایش یافته و همه روزه شاهد دست آوردهای ارزشمند این نیروها در خنثی سازی عملیات های تخریبی و جلو گیری از عملی شدن تهدیدات تروریستی در کشور ایم. بدون تردید با با بالا رفتن كمیت سربازان اردو و پلیس و تقویت و تجهیز بیشتر آنان این نیرو ها برای گرفتن مسؤلیت های بیشتر امنیتی آمادگی بهتری خواهند داشت. مسلما اين يك دست آورد بزرگ براي دولت و ملت افغانستان در طي چند سال اخير و در استانه انتخابات ریاست جمهوری است.

در روزهای اخیر نیروهای امنیتی کشور توانستند از اجرایی شدن تعداد زیاد طرح های ضد انسانی و تروریستی در نقاط مختلف کشور جلو گیری نمایند. اما نباید فراموش کرد که به موازات افزایش توانایی های نیروهای امنیتی کشور در مقابله و خنثی سازی طرح های تروریستی در کشور گروه های تروریستی نیز بیشتر از گذشته بر راه اندازی عملیات های تروریستی بیشتر در کشور روی آورده اند. چنانچه روز گذشته برای چندمین بار دفتر کمسیون انتخابات در کابل را هدف حمله قرار دادند. خوشبختانه اقدامات پیشگیرانه موفق پلیس و نیروهای امنیتی کشور در موارد زیاد نشان میدهد که این نیروها اين توانايي را دارند كه بسیاری از طرح ها و عملیات های تروریستی مخالفان صلح و ثبات در کشور را به موقع خنثی نمایند. این نشان می دهد که در سالهای گذشته روند آموزش سربازان پلیس و اردوی ملی در کشور به همكاری مربیان افغانی و خارجی موفقانه به پیش برده شده است. علاوه بر اين در كنار مراكز تعلیمی نظامی؛ اكادمی عالی نظامی نیز فعال است كه در آن هزاران تن از جوانان مصروف تحصیلات عالی اند. این می تواند نوید بخش آینده امن و با ثبات برای افغانستان باشد.

اما در اين ميان و در كنار آنكه نقاط قوت و مثبت را از نظر نبايد دور داشت واقعيت اين است كه همواره بايد بدنبال جبران نقاط ضعف و جلوگيري از شكل گيري مشكلات و چلنج هاي تازه تر در داخل نهاد های امنیتی کشور نیز بود. به نظر مي رسد تا كنون از سربازان اردو و پلیس ملی كه جانانه از حيثيت واعتبار كشور و مردم و همينطور ثبات وامنيت اين كشور دفاع نموده اند ذهنيت خوب و مثبتي در ميان توده هاي مردم شكل گرفته است. اين يك دست آرود بسيار بزرگي در آستانه خروج قوای بین المللی از افغانستان است و بايسته است كه اين روند ادامه يابد و همچنان اين تصوير خوبي كه از اردو در اذهان عمومي نقش بسته است مخدوش نشود.  اما این را هم نباید فراموش کرد که به موازات افزایش ظرفیت ها قابلیت ها و توانایی های نهادهای امنیتی و سملح کشور تهدیدات امنیتی نیز با پیچیدگی های بیشتر افزایش می یابد و این نشان میدهد که نهادهای امنیتی کشور مسیر دشوار و سختی را در پیش رو دارند که باید آماده تر از گذشته در صحنه حاضر باشند.

يكي از مسائل بسيار حياتي و مهم اين است كه روند تشكيل و تكميل پروسه اردو و پلیس ملي بايد سرعت بگیرد تا اين نيرو ها به زود ترين فرصت ممكن مسئوليت تامين امنيت درسراسر كشور و مبارزه با مخالفين مسلح را خود عهده دار شوند. زيرا زمانيكه چنين اتفاقي بيافتد يكي از بزرگترين بهانه هاي مخالفان مبني بر حضور نيرو هاي خارجي در نقاط مختلف كشور و عرصه جنگ از بين مي رود ديگر آنان نمي توانند حضور اين نيرو ها را در توجيه اقدامات تخريبي شان عليه دولت و ملت بهانه کنند. اما مهمترین نقش را در تامین امنیت پایدار در کشور مردم دارند. مردم باید صادقانه به کمک نهادهای امنیتی و پلیس بیایند. روشن است تا زمانیکه مردم خود نخواهند، امینت و ثبات در مناطق سکونت آنان تامین شدنی نخواهد بود. دولت هرچه تلاش نماید با ایجاد نهادهای امنیتی و پلیس امکانات در اختیار مردم آنان قرار دهد اما تا مردم خود در خانه ها ومحلات خود امنیت خویش را تامین ننمایند دیگران در این زمینه توفیق چندانی نخواهند داشت. بنا براین مردم خود باید از محل خود در برابر دشمن محافظت نمایند این خواسته ی نیست که غیر عملی و یا دشوار باشد. از جانب دیگر مسلما اگر مردم یک محل در این زمینه همکاری ننمایند دولت مجبور خواهد بود نیرو های دیگر را دراین مناطق برای مبارزه با گروه های مخالفت مسلح گسیل دارد و این می تواند در برخی موارد پی آمد های ناگواری هم برای مردم بومی داشته باشد. زیرا این نیرو ها با خوبی افراد محل نمی توانند بدور از هر نوع اشتباهی با مخالفان مسلح رو برو شوند و بنا براین احتمال هر نوع مشکلاتی در این مناطق می باشد. با توجه به آنچه گفت آمد حضور مردم در صفوف پلیس و اردو میتواند تضمین خوبی برای بهبود اوضاع امنیتی در مناطق مختلف کشور باشد.

واقعیت این است که امنیت نخستین و اصلی ترین نیاز جامعه انسانی برای بقا و تداوم حیات است اما این مهم تنها با همکاری و همیاری صادقانه افراد جامعه می تواند بدست آید؛ به این معنا که درنبود همکاری مردم و افراد جامعه درتامین امنیت، دولت و نهادهای دولتی مسئول به تنهایی قادر به ایجاد فضای امن و سالم برای زندگی نیست. از آنجا که در حقیقت امنیت برای مردم و شهروندان است و این در اقع حقی است که آنان می توانند از مسئولین مطالبه نمایند دولت نیز وظیفه دارد نهایت سعی و تلاش خود را در این راستا انجام دهد. اما اگر آحاد جامعه نخواهند در چنین امر مهمی سهم بگیرند و اخلال در روندکار ایجاد نمایند مسلما هیچ کس و یانهادی قادر نخواهد بود امنیت چنین اجتماعی را تامین نماید. جامعه نا امن بسان کشتی می ماند که همگان در آن نشسته اند و عده ی سعی در سوراخ کردن کشتی پنهان از دید دیگران دارند در نهایت همه سرنشینان کشتی غرق خواهند شد. بنا بر این در چنین وضعیتی لازم است که همگان برای نجات خویش اقدام نماید و مانع تخریب و اخلال دیگران شود.

دیدگاه شما