صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

انتخابات؛ نگرانی امنیتی و حمایت های مردمی از انتخابات پیش رو

-

انتخابات؛ نگرانی امنیتی و حمایت های مردمی از انتخابات پیش رو

انتخابات پیش رو از مهمترین رویداد سیاسی افغانستان در سال های اخیر می باشد. در صورتی که انتخابات به شکل دموکراتیک و شفاف و عادلانه برگزار شود و انتخابات منجر به ثبات سیاسی شود بدون شک افغانستان وارد فاز جدید از زندگی سیاسی خود می شود که در آن دموکراسی و حقوق بشر تحکیم یافته و خشونت کاهش خواهد یافت. حکومت قانون تقویت خواهد شد و حاکمیت قانون گسترش خواهد یافت. با وجود اهمیت اساسی انتخابات پیش رو اما نگرانی ها و چالش های جدی فراروی انتخابات پیش رو وجود دارد. چالش های امنیتی، دخالت ها خارجی و حکومت و همچنین نگرانی های بعد از برگزاری انتخابات. این نوشتار در صدد آن است تا آخرین مسائل در مورد انتخابات پیش رو را به بررسی بگیرد.

اولین و مهمترین خبر منتشر شده در مورد انتخابات نگرانی ها از بسته شدن تعدادی از مراکز رأی دهی در برخی ولایات کشور بود. رئیس کمیسیون مستقل انتخابات در کنفرانس خبری گفته است که 396 مراکز رأی دهی به خاطر تهدیدات امنیتی غیر فعال گردیده است. در کنار این نگرانی های کنار جاده در ولایات مختلف زیاد شده است. این بیانگر این است که نگرانی امنیتی امری جدی است و باید مورد توجه قرار بگیرد. در این زمینه سخنگوی وزارت داخله گفته است که نیرو های امنیتی افغانستان با همکاری نیرو های بین المللی در تلاش اند تا امنیت انتخابات را برقرار نماید.‏ همکاری نیرو های بین المللی با نیرو های امنیتی خبری خوشی است که می تواند تهدیدات امنیتی را کاهش دهد.‏ با وجود اینکه تهدیدات امنیتی یکی از چالش های جدی فراروی امنیت برگزاری انتخابات است اما همکاری نیرو های بین المللی با نیرو های امنیتی افغانستان می تواند تهدیدات را کاهش دهد و زمینه برگزاری انتخابات بدون تهدید امنیتی را در بخش زیادی از افغانستان ممکن گرداند.‏

کمیسون مستقل انتخابات در حالی نگرانی خود را از تهدیدات امنیتی اعلان نموده است که سیاست های حکومت در قبال گروه طالبان تغییر نکرده است. خطری جدی اگر وجود دارد همین مسئله است.تا زمانی که سیاست ما در قبال طالبان تغییر نکند و ما حمایت های سیاسی از نیرو های امنیتی خود نداشته باشیم گروه طالبان و تهدیدات امنیتی آن ها می تواند جدی باشد. زیرا در مقابل تهدیدات آن ها انگیزه مبارزه با آن ها وجود نخواهد داشت. بنابراین در کنار تدابیر امنیتی نیازمند آنیم تا سیاست های خود را تغییر دهیم. در شرایط کنونی کمتر کسی توجه به تغییر سیاست در قبال گروه طالبان دارد. زیرا همه نهادها  و گروه ها در صدد آن است تا مسائل امنیتی انتخابات را مورد توجه و بررسی قرار دهد.

در عین حال گفته می شود که فشار ها بر شبکه حقانی افزایش می یابد. اگر چه شبکه حقانی نقش در ناامنی افغانستان دارد اما شبکه حقانی بیش از آن که فعالیت گسترده در داخل افغانستان داشته باشد بیشتر در خاک پاکستان فعالیت می کند. بنابراین ما بیش از آن که نیازمند فشار وارد کردن بر شبکه حقانی باشیم نیازمند برخورد جدی با ملا عمر و دسته های زیر نفوذ وی می باشیم.‏بنابراین جامعه جهانی و حکومت افغانستان و پاکستان به صورت هماهنگ باید بر تمام شبکه های تروریستی و دهشت افکن تغییر رویکرد دهد و به صورت اساسی مبارزه نماید تا این گروه ها نتواند انتخابات را مورد تهدید قرار دهد.

نگرانی دیگر از دخالت های داخلی و خارجی در انتخابات می باشد. رئیس جمهور کرزی کشور های خارجی را هشدار داده است که در انتخابات پیش رو دخالت نکند. اگر چه حامد کرزی، رئیس جمهور خارجی ها را هشدار داده است اما نگرانی از دخالت شخص وی در انتخابات پیش رو وجود دارد. گمان ها بر این است که شخص رئیس جمهور از یکی از کاندیدان ریاست جمهوری حمایت می کند. بنابراین دخالت حکومت و شخص کرزی در انتخابات نیز مطرح می باشد.نگارنده این ستور به نفع هیچ کاندیدی قلم نمی زند بلکه از انتخابات شفاف و عادلانه حمایت می کند. نگارنده دخالت در انتخابات را به معنی خارج کردن انتخابات از شکل دموکراتیک به شکل غیر دموکراتیک می داند. زیرا دخالت در انتخابات به معنی برخورداری برخی کاندیدان از امکانات دولتی است. این مسئله باعث می شود که عنصر رقابت برچیده شود و انتخابات ماهیت دموکراتیک خود را از دست بدهد.این مسئله بدون شک پیامد خطرناک در پی دارد. احتمال این وجود دارد که مردم افغانستان و برخی کاندیدان ریاست جمهوری نتیجه انتخابات را نپذیرد کشور را بی ثبات نماید. چنانچه در انتخابات قبلی برای مدت چند روز این وضعیت حاکم شده بود. در انتخابات قبلی برخی گروه ها عملا کابل را تصرف نموده بود. آن ها خسارت زیادی بر زندگی مردم وارد نمود. اما در انتخابات پیش رو اگر تقلب صورت گیرد و بدون شک حکومت کنترل بخش زیادی از مناطق را از دست خواهد داد. بنابراین حکومت و نخبگان حکومت باید هوشیار باشند تا یک بار دیگر کشور را به سمت بی ثباتی سیاسی به پیش نبرند.‏

مسئله دیگر استقبال مردم از کاندیدان ریاست جمهوری در ولایات مختلف افغانستان است. مردم از کاندیدان ریاست جمهوری خوب استقبال نموده است. این نشانه ای این است که مردم می خواهد قدرت به شکل مسالمت آمیز و از مجرای انتخابات انتقال یابد. همچنین استقبال گرم مردم از کاندیدان ریاست جمهوری نشانه ای حمایت و پشتبانی آن از نظام سیاسی و قانون اساسی است. بنابراین باید استقبال مردم از کاندیدان ریاست جمهوری را به فال نیک گرفت. در شرایط کنونی بر مجریان نظام کنونی است که به مردم و رأی آن ها احترام بگذارد و بگذارد که مردم خود نمایندگان خود را انتخاب نماید. حکومت باید جلوی سوء استفاده از امکانات دولتی را بگیرد و نگذارد برخی نهاد ها به نفع کاندید خاصی از امکانات دولتی سوء استفاده نماید.‏ تا کنون حکومت و نهاد های مربوطه رفتار های خوبی از خود نشان داده است. اما انتظار می رود که حکومت تا مشخص شدن نتیجه انتخابات نقش بی طرفی خود را حفظ نماید و از سوء استفاده امکانات دولتی جلوگیری نماید.

کاندیدان ریاست جمهوری نیز باید به رأی مردم احترام بگذارد بعد از نتیجه انتخابات هواداران خود را باید به آرامش دعوت نماید تا ثبات سیاسی کنونی حفظ گردد.

در پایان باید گفت که انتخابات از مهمترین رویداد های تاریخی افغانستان است. باید آن را جدی گرفت. زیرا جدی گرفتن انتخابات باعث می شود که نهاد های دموکراتیک نهادینه شود و فرهنگ سیاسی دموکراتیک و مشارکتی تحیکم گردد. در صورتی که نهاد های داخلی و خارجی در انتخابات مداخله نماید بدون شک انتخابات نتیجه بدی در پی خواهد داشت و هزینه سنگین متوجه مردم افغانستان خواهد شد. نا گفته نباید گذاشت که بی ثباتی سیاسی باعث می شود که نخبگان جامعه ما بیش از مردم عادی متضرر شود. زیرا بی ثباتی باعث می شود که نخبگان سیاسی ما همه دار و ندار خود را از دست بدهد. بنابراین مردم و نخبگان باید هوشیار باشد تا انتخابات به شکل شفاف و عادلانه برگزار شود.

دیدگاه شما