صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

از تهدید گروه طالبان تا برگزاری انتخابات شفاف

-

از تهدید گروه طالبان تا برگزاری انتخابات شفاف

گروه طالبان چند روز پیش اعلامیه ای منتشر نموده است و گفته است که امنیت انتخابات را مختل می کند. این گروه از مردم، بزرگان قومی، استادان دانشگاه و علمای دینی خواسته اند که در انتخابات شرکت نکند. این گروه همچنین به مردم هشدار داده اند که پیامد شرکت در انتخابات به دوش خود مردم است. در واکنش به مسئله، صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله گفته اند که اعلامیه طالبان جنبه تبلیغاتی دارند و این گروه نمی تواند امنیت انتخابات را مختلف نماید.‏ او همچنین گفته اند که نیرو های امنیتی افغانستان با تمام توان خود امنیت انتخابات را تامین می کند. سوال این است که آیا گروه طالبان توانایی مختل نمودن امنیت انتخابات را دارد؟ نیرو های امنیتی افغانستان تا چه اندازه آمادگی تامین امنیت انتخابات در سراسر کشور را دارد.

از زمان که مسئله برگزاری انتخابات بر سر زبان ها افتاده است، نهاد های داخلی و بین المللی، تحلیل گران و شهروندان افغانستان نگرانی خود را نسبت به تهدیدان امنیتی ابزار نموده است. آن ها گروه طالبان را از جدی ترین گروه تهدید کننده در امر برگزاری انتخابات می داند.‏حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار نیز در اوائل تهدید محسوب می شد اما در این اواخر حزب اسلامی گلبدین حکمتیار از هواداران خود خواسته است که در انتخابات شرکت نماید و به افراد مورد نظر آن ها رأی دهید. حزب اسلامی گلبدین حکمتیار از قطب الدین هلال یکی از کاندیدان ریاست جمهوری اعلان حمایت نموده است. این حزب همچنین از هواداران خود خواسته است که از افراد مورد حمایت آن ها در شورای ولایتی حمایت کند. طرفداری این حزب از قطب الدین هلال نشان می دهد که این حزب دیگر تهدیدی علیه امنیت انتخابات ریاست جمهوری و شورا های ولایتی محسوب نمی شود. بنابراین تنها گروه طالبان تهدید جدی علیه امنیت انتخابات است.

گروه طالبان در این اواخر نسبت به چند سال گذشته قدرتمند شده است. این گروه چندی پیش در کنر بر پسته اردوی ملی حمله نمودند و 21 تن از نظامیان اردوی ملی را به شهادت رساندند. در جاهای دیگر نیز، این گروه حملات را سازماندهی نموده است و این بیانگر این است که گروه طالبان تا حدودی قدرتمند شده است. اما این گروه نمی تواند امنیت انتخابات را در سراسر کشور مختل نماید. زیرا این گروه در سراسر افغانستان نفوذ ندارند. اگر چه ممکن است در هر ولایت برخی از مراکز رأی دهی را مورد حمله قرار دهد اما نمی تواند تمام مراکز رأی دهی را مورد تهاجم قرار دهد. جنوب کشور تنها جایی است که نگرانی ها بیش از همه برانگیخته است. زیرا این گروه در جنوب افغانستان نفوذ زیاد دارد. در برخی از مناطق جنوب ممکن است انتخابات برگزار نشود. بنابراین گروه طالبان نمی تواند تمام مراکز رأی دهی را مورد هدف قرار دهد. تنها نگرانی که وجود دارد این است که طالبان تهدید جدی در جنوب برای برگزاری انتخابات است.

شاهراه های کشور جا های است که ممکن است که گروه طالبان بیشتر شهروندان کشور را مورد آزار و اذیت قرار دهد. تجربه انتخابات قبلی نشان می دهد که این گروه بعد از انتخابات در شاهراه های کشور شهروندان را به خاطر ماندن جوهر رنگ در ناخن های شهروندان به قتل می رساند. بنابراین امنیت بعد از انتخابات نیز یکی از مسائل جدی می باشد. نیرو های امنیتی علاوه بر این که امنیت روز برگزاری انتخابات را می گیرد باید تا ده روز بعد از انتخابات حضور سنگین در تمام مناطق کشور داشته باشد تا گروه های دهشت افکن نتواند شهروندان افغانستان را به خاطر شرکت در انتخابات به قتل برساند.‏

اگر چه گروه طالبان توانایی مختل نمودن تمام مراکز رأی دهی را ندارند اما تهدید آن ها باعث هراس مردم از شرکت در انتخابات می شود.‏ برای این منظور نیرو های امنیتی افغانستان باید حملات را قبل از برگزاری انتخابات به منظور پاک سازی گروه طالبان راه اندازی نماید و رسانه های کشور آن را پوشش دهد تا مردم روحیه گرفته و در انتخابات پیش رو به شدت به صورت وسیع و گسترده شرکت نماید.‏ این امر برای روحیه بخشی مردم یک امر ضروری است. در صورتی که این مهم صورت نگیرد احتمال این وجود دارد که تعدادی زیادی مردم در روز برگزاری انتخابات در خانه های خود بماند و در انتخابات شرکت ننماید.

کمیسیون مستقل انتخابات و نهاد های امنیتی مراکز و مناطق که امکان برگزاری انتخابات در آن وجود ندارد باید مشخص نماید تا برخی گروه ها و کاندیدان از آن مراکز بدون شرکت مردم در پای صندوق های رأی به نفع خود تقلب ننماید. این مسئولیت کمیسون مستقل انتخابات و نیرو های امنیتی کشور است.

امنیت انتخابات پیوند نزدیک با مقوله شفافیت انتخابات دارد. در مناطقی که امنیت تامین باشد، هیچ یک از کاندیدان و یا نهاد های مختلف دولتی نمی تواند به نفع کاندیدی خاص تقلب نماید. اما در مناطقی که گروه طالبان نفوذ دارند و امنیت نسبی فراهم نباشد احتمال تقلب انتخابات زیاد است.‏بنابراین باید مشخص شود که در کدام مناطق احتمال برگزاری انتخابات ممکن نیست تا کاندیدان ریاست جمهوری نتوانند به نفع خود تقلب کند. البته این مسئله را باید متذکر شد که کاندیدان ریاست جمهوری خود به صورت مستقیم نمی تواند در انتخابات تقلب نماید بلکه نهاد های دولتی و افراد درون این نهاد ها به نفع کاندید خاص تقلب می کند.

نهاد های امنیتی اگر چه توانایی تامین امنیت بیشتر مراکز رأی دهی را دارند اما، در برخی مناطق نمی تواند حضور پیدا کند و در مناطقی دیگر، ممکن است حضور کمرنگ داشته باشند. به همین مهم است که نیرو های امنیتی در برخی موارد از نیرو های بین المللی مستقر در افغانستان کمک بخواهد تا این نیرو ها، نیرو های امنیتی افغانستان را در امر تامین امنیت انتخابات کمک نماید.در انتخابات قبلی که نیرو های طالبان نسبت به اکنون ضعیف تر بود و نیرو های بین المللی همراه و همگام با نیرو های امنیتی افغانستان امنیت انتخابات را به عهده داشتند، گروه طالبان مانع برگزاری انتخابات در برخی مناطق شدند. در انتخابات پیش رو که گروه طالبان به نسبت قدرتمند شده است و نیرو های بین المللی در امر تامین امنیت انتخابات سهمی نگرفته است، بدون شک گروه طالبان قادر به مختل نمودن مراکز زیادی خواهد بود. بنابراین همکاری و همیاری نیرو های بین المللی در تامین امنیت انتخابات امری ضروری است. در صورت که دولت افغانستان از نیرو های بین المللی کمک نخواهد امکان آن وجود دارد که امنیت انتخابات مختل شود، در مناطق از افغانستان انتخابات برگزار نشود، در برخی مناطق مردم از هراس گروه طالبان به پای صندوق های رأی نرود، وجود دارد.‏

در پایان این نوشتار باید گفت که امنیت از مهمترین مقوله در امر برگزاری انتخابات می باشد.بی توجهی به این مسئله باعث می شود که در برخ مناطق نهاد های دولتی و برخی افراد با نفوذ به صورت گسترده بتواند به نفع کاندید خاص تقلب نماید. ما در امر تامین امنیت انتخابات نیازمند همکاری نیرو های بین المللی مستقر در افغانستان می باشیم.

دیدگاه شما