صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گام بلند و دشوار افغانستان به سمت ثبات سیاسی

-

گام بلند و دشوار افغانستان به سمت ثبات سیاسی

بی هیچ تردیدی انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان گام مهم و بلند افغانستان در جهت تقویت پایه های نظام جدید و تثبیت ثبات سیاسی در کشور است. مردم افغانستان در انتخابات های قبلی حضور با شکوه داشتند و این حضور مهر تایید مردم بر نظام کثرت گرا و دمکراتیک نوین در افغانستان بود. اکنون با آغاز رسمی مبارزات انتخاباتی مردم بار دیگر انتظار دارند تا کاندیداهای ریاست جمهوری با معرفی طرح ها و برنامه های بلند مدت و کوتاه مدت در راستای حل مشکلات و چالشهای فراروی افغانستان فضای رقابت ها را گرم تر و مردم را برای حضور پای صندوق های رای بیشتر تشویق کنند. برای مردم در انتخاب قطعا اصل شایستگی و لیاقت مهم واساسی است. زیرا با توجه به مشکلات و چالشهای فزاینده افغانستان در عرصه های مختلف اگر فرد یا تیم ضعیف و ناتوان زمام امور را بدست گیرد مردم افغانستان بیش از پیش دچار مشکلات خواهند شد. از این رو در فرصت موجود کاندیداهای ریاست جمهوری  و تیم های همراه آنان باید بر اصل شایستگی لیاقت و توانایی های خویش تمرکز نموده و برای مردم آنرا نشان دهند.

تمام توجه کاندیدان محترم باید به مردم و مشکلات آنان در ولایات مختلف معطوف باشد زیرا مردم در چند دهه گذشته قربانی جنگ ها و خشونتهای ویرانگر بوده و متاسفانه بعد از سقوط طالبان با آنکه امیدواری های زیادی بوجود امد ولی مشکلات مردم روز بروز بیشتر شد. بی‌ثباتی و جنگ ادامه یافت، تعداد گراف فقر رو به بالا رفت و نا امنی ها گسترش یافت در نتیجه پیشرفت ها در افغانستان بسیار اندک بود. بگونه ای که اکنون بیش از نصف مردم زیر خط فقر قرار دارد، فساد اداری اوج گرفته ، حاکمیت قانون و عدالت کم رنگ گردیده است. اکنون برای مردم تامین عدالت، امحا فساد اداری، اجرای قانون، احترام به حقوق بشر و تقویت نقش زنان و جوانان اهمیت اساسی دارد. مردم منتظر اند ببینند کاندیدان محترم چه برنامه های را در جهت رشد اقتصاد و ایجاد زمینه اشتغال به منطور کاهش فقر روی دست دارند. در حوزه سیاسیت خارجی ایجاد روابط نزدیک با جهان وهمسایگان و تامین صلح در افغانستان از طریق گفتگو با حامیان گروه های مخالف مسلح در بیرون از مرزهای کشور باید اولویت اصلی کاندیدان باشد.

نباید فراموش کرد که افغانستان تجربه های تلخی از جنگ قدرت را شاهد بوده است و این گذشته تاریخی باید مایه عبرت باشد و نباید فضای رقابت های جریان های سیاسی در افغانستان به سمتی پیش برود که تاریخ تکرار گردد. این مسئله از آن جهت اهمیت دراد که بی تجربگی و نپختگی سیاسی جریانها احزاب و حلقاتی که در قدرت سهیم بودند باعث شد این کشور در چند دهه گذشته قرباني بازی های خطرناک گردد و دیگران از شرائط افغانستان ماهي مقصود صيد کنند. بنا بر این در شرائط حساس کنونی باید بیش از هر چیزی تمامی جریان های سیاسی رقیب و تاثیر گذار در افغانتسان باید تحولات منطقه و جهان را در کنار آنچه در داخل کشور می گذرد را بخوبی رصد نموده و تمام توان خود را برای تقویت بنیادهای دمکراسی و نهادینه سازی ارزشهای انسانی و دینی به خرج دهند. اگر افغانستان بدنبال كسب جايگاه شايسته خود در عرصه جهانی است كه مطمئنا هست باید تا می تواند همدلی و همبستگی ملی را در درون تقویت کند. رقبای سیاسی باید تقویت همبستگی ملی را یک اصل بدانند.

هر جریان سیاسی که از اکنون بدنبال تصاحب قدرت است باید به این هم بیاندیشد که افغانستان به لحاظ موقعيت جغرافياي يك موقعيت بسيار استراتيژيك و مهمي را در منطقه و جهان دارد. واقع شدن اين كشور بصورت خط حائل ميان قدرت هاي بزرگ در طول تاريخ هزينه هاي كلاني را بر اين مردم تحميل كرده است و اين مردم هنوز هم بهاي چنين موقعيت جغرافيايي كشور شان را مي پردازد. در شرائط کنونی مهم این است که بدانیم اين موقعيت مي تواند خود فرصت هاي بسياري را براي ساكنان اين كشور فراهم نمايد پس یابد باید با درک درست از این فرصت های موجود برای آینده برنامه ریزی کرد و حتی تهدیدهای فراروی افغانستان را به فرصت تبدیل کرد.

مهم ترین اصل در رقابتهای انتخاباتی در شرائط کنونی افغانستان شمول بودن برنامه ها و طرح های تیم های رقیب است. نباید هیچ جریانی محدود به جغرافیا، زبان، قوم ، مذهب و تبار خاص باشد. بلکه باید سعی شود جریانهای با شمولیت و سیع تری شکل بگیرد تا بتواند به تقويت اتحاد و همبستگي در سطح ملي کمک کند. اين مسئله مهمی برای آینده افغانستان است و بايد به آن توجه شود. فرصت ها و ظرفيت هاي بالاي در افغانستان براي رشد و ترقي اين كشور وجود دارد که تنها با اتحاد و همبستگي نيرومند ملي مي تواند مورد بهره برداري قرار بگيرد. اما در صورت اختلاف ها و تنش هاي دروني همين منابع و داشته هاي افغانستان مي تواند تهديد هاي جدي عليه تماميت ارضي و اتحاد و همبستگي ملي افغانستان باشد.

همانگونه كه ميراث ارزشمند تاريخي ما در عرصه فرهنگ و هنر و ادب بي بديل است بسيار از ذخاير زير زميني و موقعيت جغرافيايي اين كشور نيز در جها ن بي بديل است. اما اگر نتوانيم اين ظرفيت هارا بگونه درست و حساب شده مورد بهره برداري قرار دهيم اين ديگران اند كه بر داشته هاي ما طمع خواهند كرد. از اين رو ما قبل از هرچيزي به اتحاد و يكپارچگي ملي نياز منديم كه در قدم نخست بتوانيم تهديد ها را ازسر راه مان برداريم اين تهديد ها برطرف شدني نيست مگر در سايه اتحاد و يكپارچگي ملي مان. پس از آنكه توانستيم به يك اتحاد وانسجام دروني لازم دست يابيم آنگاه مي توانيم از همه داشته های سرزمين مان به بهترين صورت ممكن بهره برداري نمائيم و مسلما اتحاد و همبستگي ملي با سهم دهي عادلانه تمامي شهروندان كشور در بدنه قدرت و حاكميت بدست مي آيد. اما مهم اين است كه ما به سمت ملت سازي و ايجاد وحدت و اتفاق ملي گام بر داريم.

دشواری های رقابت سالم درافغانستان زیاد است بنا براین باید به جد تلاش شود که در فضای رقابت به اعتمادي ملي توجه جدی صورت بگیرد زیرا در نبود آن بحراني تر شدن اوضاع كشور هيچ دور از انتظار نيست. در افغانستان تمامیت خواهی و انحصار طلبی عامل اصلی تمامی تنش ها، اختلاف ها و در نهایت برخوردهای تلخ و دردناک میان گروه ها و بخش های وسیع از ساکنان کشور بوده است. نتیجه این سیاست تبعیض و نابرابری، جز ویرانی افغانستان و تباهی و بیچارگی شهروندان آن نبوده است. چنین سیاست های باعث شد که شیرازه ثبات و امنیت افغانستان از هم پاشیده شود و ملیون ها شهروند افغانستان کشته و مجروج، یا آواره و مهاجر شوند. این گونه سیاست ها از کابل، تل از خاک و خاکستر بر جای گذاشت و از افغانستان سرزمینی که هیچ نشانی از رفاه و آسایش و توسعه و پیشرفت در آن نیست.

در کنار فرصت های که فراروی افغانستان در سالهای اینده است تهدیدها و مشکلات این کشور و ساکنان آن نیز کاملا جدی است. دشمنان این آب و خاک هر روز فجیع ترین جنایت ها را در این کشور رقم میزنند و تمام همت شان بر این است که یک بار دیگر بیچارگی و دربدری مردم افغانستان را به تماشا بنشینند. به همین دلیل افغانستان شرائط حساسی را تجربه می کند و در این فضا تمامی مردم افغانتسان به مدارا هم پذیری و تساهل و تسامح سیاسی نیاز دارند. کاندیدا های محترم باید با در ک این حساسیت های کشور وارد کار زار رقابت شده و سعی نمایند افغانستان را در برداشتن این گام بلندو حساس یاری نمایند.

دیدگاه شما