صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افزایش تحرکات مخالفان مسلح در آستانه انتخابات

-

افزایش تحرکات مخالفان مسلح در آستانه انتخابات

هرچه به زمان برگذاری انتخابات ریاست جمهوری نزدیک تر می شویم مقامات در کابل و ولایات مختلف کشور اعلام می کنند که آمادگی ها برای برگذاری انتخابات امن و سالم اتخاذ می شود.در مقابل این آمادگی های نیروهای امنیتی و نهادهای مسئول مخالفان مسلح نیز آرام ننشسته و تحرکات شان را بیش از پیش افزایش می دهند. بطوریکه در ماه ها و هفته های اخیر زنجیره حملات انتحاری و انفجارات مرگباری را در مناطق مختلف کشور و کابل پایتخت شاهد بوده ایم. این سلسله حملات همچنان ادامه دارد و روز گذشته نیز یک حمله انتحاری در کابل ۲ غیرنظامی به شمول یک زن و ۲ سرباز ارتش درنتیجۀ حملۀ انتحاری بر موتر سربازان ارودی ملی درمنطقۀ کارته نو کابل، کشته شده‌اند. دراین رویداد ۲۲ تن دیگر به شمول غیرنظامیان، زخم برداشتند. طالبان مسؤولیت این رویداد را برعهده گرفته اند. این درحالی‌ست که شنبه شب نیز درنتیجۀ یک انفجار در برابر یک حمام در منطقۀ خیرخانۀ کابل دو غیرنظامی، زخم برداشته اند.

در مجموع وضعیت امنیتی در کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری رو به وخامت گذاشته است و این مسئله نگرانی های عمومی در کشور را افزایش داده است. روز گذشته مقام های محلی ولایت ننگرهار گفتند که در دو انفجار پی‌هم بامداد یکشنبه دراین ولایت، ۲غیر نظامی کشته شدند و ۸ تن دیگر زخم برداشته اند. متاسفانه مانند گذشته طالبان در این نوع حملات غیر نظامیان را هدف قرار می دهند سخنگوی والی ننگرهار، احمدضیا عبدالزی گفته است که در رویداد ولسوالی اچین یک موتر پس از پایان محفل عروسی درعقب موترعروس و داماد در حرکت بود با ماین جاسازی شده در کنار جاده برخورد کرد که یک تن کشته شد و شش تن دیگر زخم برداشته اند. این نوع رویدادها نشان می دهد که اخیرأ طالبان حملات شان را در بخش‌های مختلف کشور، افزایش داده اند و نیروهای افغان و مکان‌های دولتی را آماج حملات هراس افگنانه قرار می‌دهند.

به نظر می رسد بسیار از شکنندگی های امنیتی در برخی مناطق کشور ارتباط مستقیم با انتخابات ریاست جمهوری دارد از این رو باید برای برگذاری انتخابات امن وسالم در کشور تجهیز کافی نهادهای امنیتی و اتخاذ تصامیم درست و به موقع مقامات امنیتی کشورجدی گرفته شود. تا بیش از این شاهد بروز مشکلات و پیچیدگی های امنیتی در بسیار از مناطق کشور نباشیم و مشکلات امنیتی در بسیار از نواحی کشور روز بروز کاهش یابد. حمایت مردم از دولت و نهادهای امنیتی بویژه پلیس ملی و محلی نشان می دهد که ظرفیت های خوبی برای حفظ و تقویت امنیت این مناطق وجود دارد.

 اگر به مسئله امنیت توجه جدی نشود پیچیدگی های امنیتی و نارسایی های مدیریتی زمانی در افغانستان خودش را بهتر نشان می دهد که دیگر دیر است و زمان و فرصت از کف نهادهای امنیت رفته است. همین اکنون نیز وقتی مخالفان مسلح می توانند از تمامی چک پست های امنیتی در کمر بندهای امنیتی کابل عبور نموده و خود را به کارته نو رسانده و منفجر کنند نارسایی های زیادی در روند فعالیت های نهادهای امنیتی وجود دارد. براستی این مهاجمان چگونه می توانند این مقادیر مواد انفجاری را با خود حمل نموده و در ین ناحیه کابل منفجر نماید ولی دستگاه های استخباراتی و امنیتی هیچ گونه اطلاعی از آن نداشته باشند؟!

تشدید حملات طالبان در کابل و سایر ولایات کشور آن هم در حساس ترین نقاط شهر کابل وسایر شهرها نشان از آن دارد که حضور مهاجمان مسلح در این نقاط مهم شهر کابل و سایر نقاط کشور با برخی همکاری ها و همراهی های از سوی حلقاتی در درون نهادهای امنیتی کشور همراه می باشد. زیرا عبور این تروریست ها از حلقه های مختلف امنیتی کابل و رسیدن به این مناطق به نظر بسیار از کارشناسان و آگاهان امر بدون همکاری برخی افراد در داخل نهادهای امنیتی و اطلاعاتی کشور ناممکن و محال است. از طرفی این حملات نشان می دهد که مخالفان مسلح جدی تر از گذشته مصمم به نا امن سازی افغانستان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری اند. نباید نارسایی ها و ضعف ها در مدیریت امنیت کشور باعث نفوذ مخالفان مسلح و گروه های تروریستی در درون نهاد های امنیتی و مسلح کشور شود.

البته یادآوری مسئله نفوذ مخالفان در نهاد های امنیتی کشور به معنای نفی و انکار مقاومت ها و دست آوردهای های نیروهای امنیتی كشور در برابر حمله كننده گان نیست و حکومت باید از نیروهای امنیتی كشور تقدیر نماید. مسلما باید از تمام افسران و سربازان ارتش که در عملیات سرکوب تروریستان از خود شهامت نشان داده اند بصورت فوق العاده تقدیر گردد. اما از یاد نباید برد که باوجود موفقیت های چشم گیری که نیروهای ارتش و پلیس داشته و دارند مسئله امکان نفوذ مخالفان مسلح در نهاد های امنیتی کشور نیز نباید نادیده انگاشته شود زیرا این مسئله می تواند به مثابه یک تهدید جدی علیه امنیت و ثبات افغانستان به شمار آید و چالش های امنیتی را در آینده افزایش دهد.

به هر ترتیب مقامات امنیتی و استخباراتی کشور باید بپذیرند که بالارفتن گراف نا امنی در کشور می تواند ناشی از ضعف دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی کشور باشد. از این رو ضرورت تقویت و تجهیز نهادهای استخباراتی و امنیتی کشور یک امر کاملا ضروری و حیاتی است. این درحالیست که در شرائط کنونی و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری تامین امنیت از جدی ترین مسائل و دغدغه اصلی نهاد های امنیتی کشور و جامعه جهانی در افغانستان باید باشد. اگر مسئله تامین امنیت در افغانستان از دغدغه های اصلی جامعهء جهانی هست باید به تقویت و تجهیز کامل بخش های امنیتی و استخباراتی افغانستان به جد توجه شود.

اما اقدامات یک جانبه و توجه بیش از حد به مسائل نظامی، می تواند جنبه های کلیدی تر امنیت که بعد نظامی مسئله تنها یک بخش کوچک از آن است را به فراموشی بسپارد. اکنون شرائط بگونه ای است که احساس می شود هم دولت افغانستان وهم جامعه جهانی به عملی ساختن استراتیژی تک بعدی و فروکاهشانه صرفا نظامی در افغانستان بیشتر توجه دارد. حال آنکه امنیت در نبود یک سازمان اطلاعاتی و استخباراتی قوی، مجهز و پیشرفته هرگز نمی تواند بدرستی تامین گردد. اگر قرار است جامعه جهانی در افغانستان دست آورد های مهمی که در این سالها داشته است را برباد ندهد باید بدنبال تقویت و تجهیز هر چه تمامتر نیروهای اطلاعاتی و استخباراتی افغانتسان باشند تا پس از خروج نیروهای ناتو از این کشور دوباره وضعیت به گذشته بر نگردد.

ولی در پایان این این نکته را نیز نباید فراموش کرد که نقش شهروندان عادی کشور نیز دراین مسئله بسیار حیاتی است و امنیت لازم تنها با همکاری و همیاری صادقانه افراد جامعه می تواند بدست آید. به این معنا که درنبود همکاری مردم و افراد جامعه درتامین امنیت، دولت و نهادهای دولتی مسئول به تنهایی قادر به ایجاد فضای امن و سالم برای زندگی نیست. از آنجا که در حقیقت امنیت برای مردم و شهروندان است و این در اقع حقی است که آنان می توانند از مسئولین مطالبه نمایند دولت نیز وظیفه دارد نهایت سعی و تلاش خود را در این راستا انجام دهد. اما اگر آحاد جامعه نخواهند در چنین امر مهمی سهم بگیرند و اخلال در روندکار ایجاد نمایند مسلما هیچ کس و یانهادی قادر نخواهد بود امنیت چنین اجتماعی را تامین نماید. انتخابات سرنوشت ساز آینده متعلق به آحاد مرد م است ازاین رو مردم خود باید در تامین بهتر امنیت این انتخابات مهم سهم بگیرند و به نهادهای امنیتی در این زمینه کمک کنند.

دیدگاه شما