صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۱۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

«پیمان امنیتی دفاعی» و فرصتهای تازۀ افغانستان

-

«پیمان امنیتی دفاعی»  و فرصتهای تازۀ افغانستان

موافقت جرگه مشورتی افغانستان به امضای پیمان امنیتی دفاعی آمریکا و افغانستان فرصت های تازه ی را فراراه دولت و ملت افغانستان قرار داده است. دست آورد مهم جرگه مشورتی این بود که حد اقل براي يک دهه‌ي ديگر جامعه جهانی بر اساس موافقتنامه های که با کشورهای مختلف پس از این به امضا خواهد رسید در کنار دولت و ملت افغانستان خواهند ماند و کمک هاي جهاني به اين کشور ادامه خواهد يافت. بنا براين دهۀ پس از 2014 ،دهه تحول در افغانستان خواهد بود که فرصت های تازه زیاد را فراروی این کشور قرار می دهد. تعهد قوی آمریکا و سایر هم پیمانان بین المللی افغانستان در یک دهه آینده می تواند تحول بزرگی را در تقویت زیربناهای اقتصادی و سیاسی امنیتی این کشور پس از سال 2014 به میان آورد. از امروز دولت افغانستان باید بدنبال بهره برداری مناسب از فرصت های بوجود آمده و تلاش برای جذب همکاریهای بیشتر جامعه بین المللی باشد.

با توجه به تحولات پیش آمده در منطقه و جهان به نظر مي رسد افغانستان در يک دهه‌ي آينده همچنان در محراق توجهات جهاني خواهد بود و اين باعث مي شود که فرصت هاي خوبي براي افغانستان جهت توسعه و پيشرفت در کنار برخي تهديدها و چالش ها بوجود بيايد. بنا براين افغانستان بايد هم براي مقابله با چالش ها و تهديدها احتمالي خود را آماده کند و هم براي بهره برداري هرچه بيشتر از فرصت هاي فرارو، آمادگي هاي لازم را در خود ايجاد نمايد. يکي از مهم ترين چالش هاي فعلي در افغانستان و همينطور در يک دهه پيش رو چالش امنيتي است که در قدم نخست دولت افغانستان و جامعه جهاني بايد در يک دهه آينده روي اين مسئله تمرکز لازم را داشته باشد. به نظر مي رسد همانطور که رئیس جمهور کرزی در سخنان افتتاحیه و اختتامیه جرگه مشورتی گفتند دراين زمينه نقش ايالات متحده آمريکا بسيار برجسته خواهد بود .

متن منتشر شده پیمان راهبردی کابل واشنگتن که سال گذشته به امضا رسیده است و همینطور موافقتنامه امنیتی دفاعی دو کشور نشان میدهد که برای هر دو کشور يکي از مهمترين و اصلي ترين اولويت ها، بهبود وضع معيشت مردم و اقتصاد افغانستان نیز هست. این بدان دلیل است که اقتصاد زير بناي همه چيز است یعنی حتی امنيت که خود يکي از مهمترين چالشهای افغانستان است ارتباط وسيق و تنگاتنگ با وضعيت و شرائط اقتصادي کشور دارد. اجيرشدن جوانان افغانستان در خدمت گروه هاي تخريبي و مخالف مسلح يکي از دلايل اصلي اش مي تواند فقر شديد مالي مردم باشد البته زياده طلبي ها و مسائل ديگر نيز مي تواند در ماجرا نقش داشته باشد ولي به هر ترتيب بيشرين نقش را دراين زمينه وضعيت بد معيشتي مردم دارد. آمارها در سالهاي اخير رشد اقتصادي خوبي را براي افغانستان نشان ميدهد اما تا رسیدن به وضعیت مطلوب فرسنگ ها فاصله و جود دارد از این رو انتظار می رود دولت کنونی و آینده در همراهی و همکاری کشورهای دیگر فکر اساسی برای برون رفت از چالشها و مشکلات اقتصادی افغانستان نماید در غیر این صورت امضای ده ها موافقتنامه و پیمان نیز گرهی از کار نخواهد گشود.

با توجه به فرصت های تازه بوجود آمده افغانستان باید در یک دهه آینده از میزان رشد بسیار بالای اقتصادی  برخوردار گردد. زیرا افغانستان ظرفیت های بسیار زیادی برای رشد دارد که با برنامه ریزی مناسب، تقویت بازار تولید و صادرات کشور و همین طور فراهم نمودن زمینه ها و جذب سرمایه گذاری های کلان داخلی و خارجی در بخش های مختلف می توان رشد بسیار چشم گیری را در اقتصاد کشور شاهد بود. همین اکنون بسیار از کالا های که خود افغانستان می تواند براحتی تولید ودر اختیار مصرف کنندگان قرا ر دهد از کشور های همسایه وارد بازار های افغانستان می شود. در حالیکه با یک برنامه ریزی دقیق و ممانعت از واردات بي رويه اين کالا ها و همينطور حمايت از توليد کنندگان داخلي می توان هجم تولید در کشور را تا حدود زیادی افزایش داد. می توان در بخش های مختلف مانند زراعت و مالداری، تولید و صادرات فرش های دست باف، بهره برداری از معادن مختلف در کشور، هدفمند کردن جریان آبها به داخل و خارج کشور و بهره وری مناسب از آب های کشور، و ... برنامه های جامع و دقیقی را تدوین نمود که در نتیجه میزان چشم گیری از رشد را در اقتصاد نوپای کشور در يک دهه آينده شاهد بود.

اگر پیش از این مسائل امنیتی و تهدیدات گروه های تروریستی مسلح مانع جلب و جذب سرمایه ها در افغانستان و سرمایه گذاری در افغانستان می شد اکنون با امضای پیمان امنیتی دفاعی کابل واشنگتن و پیمان های مشابه افغانستان با سایر کشورها دیگر نباید چالش امنیتی مانع سرمایه گذاری ها در افغانستان گردد. زیرا بر اساس مفاد پیمان کنونی آمریکا متعهد می شود که تمامی تهدیدات و چالش های امنیتی را به کمک دولت افغانستان وسایر کشورها برطرف نماید. این پیمان باید بتواند اطمینان لازم را برای سرمایه گذاری های کلان در افغانستان بوجود آورد. البته در این زمینه نقش خود دولت مردان افغانستان نیز بسیار حیاتی و مهم است. تسهیل روند سرمایه گذاری ها و فراهم نمودن شرائط و بسترهای مناسب در این زمینه می تواند به این مهم کمک بزرگ نماید. مهم تر از همه اینکه باید بصورت جدی و قاطع در سالهای آینده با فساد که مانع اصلی رشد اقتصادی افغانستان است به جد مبارزه صورت بگیرد.

خوشبختانه همانگونه که در متن موافقتنامه امنیتی تصریح شده است این پیمان نمی تواند در روابط افغانستان با سایر کشورهای جهان هیچگونه تاثیر منفی داشته باشد زیرا در این موافقتنامه تاکید شده است که حضور سربازان خارجی در افغانستان هر گز نمی تواند برای کشورهای دیگر تهدید باشد. این درحالیست که از بین بردن گروه های تروریستی در افغانستان می تواند به نفع صلح و ثبات منطقه باشد و کشورهای منطقه از ثبات افغانستان بیشترین نفع را ببرند. از این رو توسعه روابط اقتصادی میان کشورهای منطقه و افغانستان در يک دهه آينده باید اولويت اصلي کشوردر نظر گرفته شود تا کشورهاي منطقه یک نقش مثبتی در افغانستان بازی کنند. تردیدی نیست که بهبود وضع امنیتی، کشور مي تواند افغانستان را  به شاهراه ترانزیتی مهم میان آسیای جنوبی، مرکزی، چین و شرق میانه مبدل سازند.

 از جانبی اين مسئله تنها به سود افغانستان نيست، پاكستان و آسیای مرکزی نيز مي توانند در چنين وضعيتي مبادلات تجاري خود با افغانستان و از طريق افغانستان به جنوب و شمال افغانستان كه يكي از مهمترن منابع انرژي جهان و بازار مهمي کالا است نيز بيشتر توسعه دهد. توسعه و گسترش روابط تجاري پاكستان و هند و ساير کشورهاي جنوب با اسياي مركزي و همين طور وارد شدن اين كشور ها به بازار هاي جنوب مي تواند به رونق اقتصادي منطقه كمك بزرگي كند در واقع در آن صورت ما شاهد يك انقلاب تجاري و اقتصادي بزرگ در منطقه خواهيم بود. اگر اين اتفاق بيافتد در صد بالاي از فقر و بيچارگي هاي مردم منطقه جبران خواهد شد. اين يعني همه ملت هاي منطقه به منافع كلاني دست خواهند يافت. با همين معادله ساده مي توان فهميد كه وجود تنش در روابط کشورهای منطقه و تحمیل فشار ها بر یکدیگر هرگز به صلاح نيست و نا امني هاي افغانستان ضربات مهلكي بر پيكر اقتصاد منطقه ميزند. اميد مي رود تامین امنیت پایدار در افغانستان بتواند باعث گسترش و توسعه اقتصادي منطقه در يک ده اينده باشد.

 ضعف مدیریت در افغانستان در ده سال گذشته باعث فرصت سوزی های فراوان شد و به این ترتیب امکانات لازم برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی منطقه فراهم نگردید. باتوجه به نقش مهم و موقعیت استراتیژیک افغانستان در منطقه بویژه در عرصه حمل و نقل و ترانزیت زمینی و هوای از این کشور، باید دولت افغانستان در ده سال آینده در این زمینه به جد توجه نماید.

دیدگاه شما