صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

قوای مسلح افغانستان و مسئولیت خطیر و دشوار

-

قوای مسلح افغانستان و مسئولیت خطیر و دشوار

روزی نیست که در گوشه و کنار افغانستان شهروندان این کشور قربانی خشونت آفرینی های ناتمام دشمنان این آب و خاک که از بیرون از مرزهای این کشور حمایت وتجهیز می شوند نگردند. این یعنی افغانستان عملا میدان جنگ است و دشمنان این کشور نمی خواهند ساکنان افغانستان زندگی آرام و خوشی داشته باشند بلکه از هر فرصتی برای ضربه زدن به این مردم دریغ نمی ورزند. در ده سال گذشته پس از تاسیس نظام جدید در افغانستان همواره کارشکنی ها و چالش آفرینی های گروه های مسلح وابسته به بیگانگان هزینه های سنگین جانی و مالی را بر مردم افغانستان تحمیل کرده است. نظامی که که با همراهی ملیونی شهروندان این کشور پای صندوق های رای در انتخابات های مختلف کار خود را شروع و تا کنون به پیش برده است. اما دشمنان قسم خورده این آب و خاک بدون در نظر داشت نظر  رای مردم افغانستان همواره بر زیاده خواهی ها و انحصار طلبی های خویش پا فشاری کرده و شهروندان این کشور را قربانی این خواسته های خویش کرده اند.

اکنون همزمان با نزدیک شدن به زمان خروج نیروهای بین المللی یاری امنیت از افغانستان و افتادن تمامی بار مسولیت های تامین امنیت این کشور به نیروهای مسلح افغانستان این نیروها مسئولیت بس خطیر و دشواری را در پیش دارد. زیرا طبیعی است که در اینده نیز دشمنان این آب و خاک آرام نخواهند نشست و تمام تلاش خود را به خرج خواهند داد تا امنیت و ثبات افغانستان را به نفع دشمنان این کشور به هم بزنند تا آنان بتوانند از فضای بوجود آمده و اب گلالود ماهی مقصود صید کنند. بنا براین مسئولیت قوای مسلح افغانستان سنگین تر و دشوار تر خواهد گردید از این رو باید در زمینه تربیت و تجهیز قوای مسلح افغانتسان توجهات ویژه واهتمام خاص صورت بگیرد.

روز گذشته در مراسم افتتاح اولين دورۀ آموزشی اکادمی افسران اردوى ملی رئیس جمهور نکته مهم و کلیدی را انگشت گذاشتند. اقای کرزی گفت ما در اطراف کشور خود اردوها و ارتش های محهز و قوی داریم که توسط کشورهای دوست و حامی افغانستان تربیت و تجهیز شده اند بنا بر این از این کشورها انتظار می رود که همانگونه که با همسایگان مان در زمینه تجهیز و تربیت قوای مسلح شان کمک کرده است با افغانستان نیز چنین کنند. کرزی که در مراسم افتتاح اولين دورتحصيلى اکادمى افسران اردوى ملى درکابل صحبت ميکرد، گفت جاى خرسندى است که امروز براى تقويت و رشد قابليتهاى دفاعى کشور، يک گام محکم و قوى برداشته ميشود. وى افزود: "در همسايگى ما کشورهايى است که تعليم و تربيۀ نظامى انگلستان  را تجربه نموده اند که يکى آن هند و ديگر آن پاکستان است و ما و شما همه از لياقت، اهميت، آموزشهاى بهتر وعلم و فن مسلکى شان خبرداريم؛ اين بخاطرى است که انگلستان با آنها همکاراست." ایشان ضمن تشکر از ايجاد اين اکادمى، از بريتانيا خواست تا افسران اردوى ملى افغانستان را در بلند بردن آموزشهاى مسلکى، به همان اندازه که با آن کشورها کمک نموده، با افغانستان نيز همکارى کند.

این یک وقعیتی است که دانش و فن لازم اگر در اختیار نهادهای مسلح و امنیتی افغانستان نباشد این نهادها قادر به تامین امنیت و ثبات پایدار در افغانستان نخواهند بود. امنیت یک کشور تنها با جان فشانی ها و شجاعت های سربازان ارتش و پلیسش تامین نمی شود بلکه مهمترین چیز دانش، تجربه، مهارت و فنون مختلف و بروز است که در این زمینه نقش محوری تر و اساسی تر را دارد. بنا بر این بدیهی است که دانش و تجربه ای که از سوی کشورهای دیگر در اختيار افغانستان قرارداده ميشود، بايد ازآن استفادۀ درست صورت بگيرد و افسران اردو، از فرصتهاى به دست آمده، استفاده اعظمى نمايند. تنها دراین صورت است که شاهد کاهش میزان تلفات و قربانیان جنگ علیه دهشت افکنی و تروریزم در افغانستان خواهیم بود. در واقع نبود تعليم و تربيت درست در بخش های مختلف از جلمه امور نظامی باعث خواهد شد که افغانستان همیشه محتاج و ضعیف باقی بماند. پس نه تنها در میدان جنگ که در میدان تحصیل و آموزش نیز قوای مسلح افغانستان مسئولیت خطیر و مهمی را به عهده دارند.

چنین به نظر می رسد که سالها تلاش و همت ملي و بين المللي در راستاي تشكيل يك اردوي نيرومند و مجهز در افغانستان كه بتواند خود مسئوليت خطير تامين امنيت و ثبات در كشور و مبارزه با خشونت و افراط گرائي را عهده دار باشد کم کم می رود که به بار بنشیند. اينك تعداد سربازان اردوی ملی به كمیت تعیین شده رسیده و به گفته مسؤلین، وزارت دفاع ملی تلاش دارند تا با بالا رفتن كمیت سربازان اردو این نیرو بتوانند برای گرفتن مسؤلیت های بیشتر امنیتی آماده شوند. بي هيچ ترديدي اين يك دست آورد بزرگ براي دولت و ملت افغانستان در طي چند سال اخير است. خوشبختانه اينك تعداد زياد از مربيان اردوي ملي از خود افغانها استخدام مي شوند و اين توانايي را دارند كه فرزندان اين سرزمين را براي پاسداشت از امنيت و عزت ملي تربيت نمايند اين خود نيز براي كشور و دولت افغانستان بسيار مهم است كه مربيان اردو از نيرو هاي داخلي باشد و در كنار مربيان خارجي بتوانند سربازان بيشتري را آموزش دهند. استقبال نسل جوان جامعه ما از پيوستن به صفوف ارتش ملي كشور در ولایات مختلف خود نشان دهنده آینده بهتری برای امنیت و ثبات افغانستان خواهد بود.

اما در اين ميان و در كنار آنكه نقاط قوت و مثبت را از نظر نبايد دور داشت واقعيت اين است كه همواره بايد بدنبال جبران نقاط ضعف و جلوگيري از شكل گيري مشكلات و چلنج هاي تازه تر در داخل اين نهاد مهم هم بود. به نظر مي رسد تا كنون از اردو وسربازان اردوي ملي كه جانانه از حيثيت واعتبار كشور و مردم و همينطور ثبات وامنيت اين كشور دفاع نموده اند ذهنيت خوب و مثبتي در ميان توده هاي مردم شكل گرفته است. اين يك دست آرود بسيار بزرگي دیگر براي اين نهاد تازه تاسيس كشور كه در آغاز راه قرار دارد مي باشد. بايسته است كه اين روند ادامه يابد و همچنان اين تصوير خوبي كه از اردو در اذهان عمومي نقش بسته است مخدوش نشود. مشاركت عادلانه تمامي اقوام و بخش هاي مختلف جامعه ما در اين نهاد مي تواند اين تصوير مثبت و خوب را نه تنها در خصوص اردو بيشتر تقويت كند كه كلا نسبت به دولت و ساير نهاد هاي كشور نيز اين ذهنيت مثبت و اميدواري جذب عادلانه نيرو ها از تمامي اقوام كشور را تقويت نمايد.

ولي با همه ي اين وجود نبايد ناديده انگاشت كه همانگونه كه در ساير دواير و نهاد هاي دولتي افغانستان مشكلات و اختلافات قومي همچنان دامن گير همه هست اردوي ملي نيز اي از اين بيماري مرز بندي هاي قومي مصئون نمانده است. از رسالت های خطیر و مهم مسئولین و مقامات وزارت دفاع ملی  این است که زمینه حضور عادلانه همه اقشار و گروه های جامعه را در اردوی ملی بدون در نظر داشت مسائل قومی و زبانی و ... و با توجه به لیاقت ها، شایستگی ها و توانایی های افراد فراهم نماید تا همگان اردو را یک نهاد کاملا ملی و متعلق به همه ساکنان کشور بدانند. این اتفاق می تواند زمینه های انسجام و همگرایی ملی را به جد فراهم نموده و باعث تضعیف دشمن و تقویت جایگاه نظام کنونی در افکار عمومی کشور گردد. طبیعی است که در نبود چنین شرائط و بستری زمینه های گسست و شکاف در میان سربازان و بخش های مختلف اردو فراهم شده و فروپاشی در چنین شرائطی یک پی آمد کاملا طبیعی خواهد بود.

دیدگاه شما