صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ضرورت پرهیز از دامن زدن به تنش های قومی

-

ضرورت پرهیز از دامن زدن به تنش های قومی

این روزها افغانستان شرائط حساس و دشواری را تجربه می کند از یک سو زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری که نیازمند فضای آرام و بدور از تنش های قومی و جناحی است، نزدیک می شود و از جانب دیگر همزمان با نزدیک شدن زمان خروج قوای بین المللی از افغانستان حملات مخالفان صلح و ثبات کشور نیز تشدید یافته و تنها در روز گذشته در اثر حملات مرگبار دشمنان مردم افغانستان در ولایت زابل چندین تن کشته و زخمی شدند. در انفجار نخست در ولسوالی نوبهار در منطقه خلیل قلعه شش تن کشته شدند و در انفجار دومی صبح روز گذشته در قریه خان قلعه ولسوالی سیوری ولایت زابل، هفت غیر نظامی کشته و چهار تن دیگر آنان زخمی شدند. در اعلامیه دفتر والی زابل گفته شده است که قربانیان سرنشیان یک تراکتور بودند که قصد داشتند به طرف کشتزار بروند.

این رویدادهای ناگوار در کشور نشان می دهد که دشمنان مردم افغانستان آرام ننشسته اند و از هر فرصتی برای کشتار شهروندان افغانستان دریغ نمی کنند. در چنین وضعیتی پرهیز از تنش ها یک وجیبه ملی است زیرا دامن زدن به مسائل قومی و تباری در کشور به شدت آسیب پذیری کشور را افزایش می دهد و در نتیجه تمام ساکنان افغانستان متضرر می شوند. در روزهای اخیر شاهد برخی برخورد ها و تنشهای ناشی از طرح مسائل قومی در مجلس سنای کشور بودیم که انتظار می رود نمایندگان محترم مجلس سنا با توجه به شرائط حساس و گذار افغانستان از دامن زدن به هر نوع مسائلی حاشیه اجتناب نماید. مولوی فیضی سناتور پنجشیر در مشرانو جرگه به یک خبر گزاری داخلی گفت که بر سر مسایل قومی با زلمی زابلی رییس کمیسیون سمع شکایات مجلس سنا درگیر شده است. آقای فیضی می گوید که زلمی زابلی حین صحبت با او مسایل قومی را مطرح کرده و او نیز با او برخورد فیزیکی کرده است. متاسفانه در شرائط دشوار کنونی افغانستان درگیری اعضای پارلمان تقریبا به یک امر معمول در کشور تبدیل شده که نباید چنین باشد. پیشتر (15 جنوری 2013) نیز شماری از اعضای مجلس نمایندگان برسر استیضاح یازده وزیر کابینه با هم درگیر شدند.

علاوه براین روزها همچنین شاهد اعتراضات دانشجویان دانشگاه کابل بدلیل بد اخلاقی ها، تبعیض ها وناروایی های که به گفته دانشجویان برخی مسئولین و اساتید دانشگاه کابل انجام می دهند هستیم. اقدامات نسجیده و نادرست برخی مسئولین و اساتید دانشگاه کابل نشانگر آن است که متاسفانه هم مسئولان این دانشگاه و هم اساتید آن شرائط حساس و شکننده افغانستان را بدرستی درک نکرده و در شرائطی که دشمن هر لحظه مترصد فرصت برای ضربه زدن به افغانستان و مردمان آن است به مسائل تباری و قومی در یک نهاد علمی و آموزشی دامن می زنند و جمع کثیری از دانشجویان را وادار به اعتراض و واکنش می کنند.

اساتید و مسئولین دانشگاه کابل بجای آنکه به فکر آرامش و آسایش دانشجویان باشند و زمینه ها و بسترهای رشد و ترقی علمی آنان را در یک فضای عادلانه و آرام فراهم نمایند تلاش می کنند با دامن زدن به مسائل قومی و حاشیه ای محیط های آکادمیک و علمی را نا آرام ساخته و اذهان عمومی و دانشجویان را مشوش سازند. به همین دلیل ده ها تن از محصلان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه کابل روز (دوشنبه 26 حمل) در مقابل دروازه خروجی پارلمان، تحصن کردند و از اعضای شورای ملی خواستند تا هرچه زودتر برای رفع مشکلات تحصیلی شان اقدام کنند. دانشجویان مدعی اند که تبعیض و قوم گرایی به صورت گسترده و آشکار در دانشگاه های کابل وجود دارد و تداوم تبعیض در این نهاد اکادمیک، بحران های بزرگی را دامن خواهد زد.اینک دانشجویان هشدار می دهند در صورتی که حکومت و نمایندگان مردم در پارلمان به خواست های شان توجه نکنند، معترضان در داخل پوهنتون کابل، اعتصاب غذایی خواهند کرد.

متاسفانه در سالهای اخیر در بسیار موارد اعتراضات دانشجویان از عملکرد مسئولین و اساتید را شاهد بودیم که به آن توجه جدی نشد این خود باعث گردید که جنجال ها میان استادان و دانشجویان در دانشگاه های کابل، افزایش یابد. این تنش ها پس آن افزایش یافت که شماری از محصلان دانشگاه کابل به دلایل نامعلوم از دروس شان منفک شدند. شماری از محصلان، استادان دانشگاه های کابل را به بد رفتاری و سوء استفاده اخلاقی از محصلان متهم کرده اند. نا هماهنگی ها میان اساتید و مسئولین دانشگاه کابل کاملا مشهود است مثلا به گفته دانشجویان دانشکده هنر های زیبا از سوی اساتید دانشکده شرعیات منفک می شوند برخی دانشجویان در گفتگو با خبرگزاری های داخلی از اساتیدی مشخصی نام می برند که به سبب مشکلات شخصی محصلان را سه چانسه و منفک می کند.

اگرچه باید ادعاهای دانشجویان مورد تحقیق و پی گیریهای لازم قرار گیرد و سپس می توان در مورد صحت و سقم قطعی آن سخن گفت ولی یک مسئله کاملا روشن و واضح است و آن ضعف مدیریت در اکثر ادارات افغانستان از جمله وزارت تحصیلات عالی است. دانشجویان می گویند تا کنون چندین بار برای حل مشکلاتشان به ریاست دانشگاه کابل مراجعه کرده اما هیچ کس به آن توجه نکرده است. این درحالیست که از بین بردن تبعیض، جذب کادرهای علمی و مسلکی و برکناری مسئولین ناکارآمد دانشگاه ودانشکده های آن وظیفه اصلی وزارت تحصیلات عالیه است.

نهاد مهمی دیگری که در این زمینه باید پی گیری های لازم را انجام دهد و اقدامات عملی را روی دست بگیرد مجلس نمایندگان و مجسل سنای کشور است.  به نظر میرسد مشکلات اساسی در ماده لایحه امتحانات است و برای از بین بردن مشکل باید هر چه زودتر لایحه امتحانات وزارت تحصیلات عالی تغییر کند. مشکلات دانشگاه کابل و دانشجویان و اساتید آن جدی است و باید تا دیر نشده به آن رسیدگی صورت بگیرد زیرا اکنون گفته می شود برخورد غیر اخلاقی برخی اساتید و مسئولین، محصلان را مجبور به ترک دانشگاه کرده اند. دانشجویان مدعی اند ضعف علمی، برخورد غیر اخلاقی و مدیریتی شماری از استادان دانشگاه کابل به خصوص علوم اجتماعی از دلایلی است که آنان به آن معترض اند.

عدم رسیدگی سریع به این مسائل علاوه بر آنکه باعث شکل گیری شکافها و تنشهای قومی یا مسائل دیگر در میان دانشجویان شده و سپس به توده های مردم کشیده می شود باعث آبرو ریزی برای یک نهاد معتبر و مهم علمی در سطح کشور است. در حالیکه مقامات وزارت تحصیلات عالی در تلاش برای جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه کابل اند و می خواهند اعتبار این دانشگاه را تقویت کند برخوردها و تنش های این چنینی در دانشگاه کابل اعتباری برای آن باقی نمی گذارد.  بنا براین باید برای حفظ اعتبار ملی و بین المللی دانشگاه کابل هرچه زود تر مقامات وزارت تحصیلات و مجلس نمایندگان کشور به مشکلات دانشجویان رسیدگی نموده و فضای ارام و علمی را در دانشگاه تامین نماید.

به باور نگارنده افزایش اعتبار و بالا بردن رتبه علمی دانشگاه کابل به یک خانه تکانی و تحول اساسی در این دانشگاه نیازمند است. درسالهای اخیر مشکلات زیادی را در این دانشگاه شاهد بوده ایم از منع تدریس اساتید مجرب و فرهیخته در این دانشگاه گرفته تا دامن زدن به مسائل قومی و تباری. اصلی ترین مانع در رشد علمی و اعتبار این دانشگاه دیدگاه های تنگ نظرانه برخی مسئولین و اساتید این دانشگاه و همینطور وزارت تحصلات است که مانع حضور اساتید توانا تر و با تجربه تر بدور از مسائل قومی زبانی و مذهبی می شود.

اصلا یکی از دلایل رشد قارچی موسسات تحصیلات عالی خصوصی و بعضا بی کیفیت در افغانستان نیز همین ممانعت از حضور اساتید جدید در دانشگاه کابل است. اگر این اساتید جذب دانشگاه کابل می شد و مانعی وجود نمی داشت، اکنون هم کیفیت تحصیلات و خدمات دهی در دانشگاه کابل افزایش می یافت و هم شاهد سرگردانی خیلی از اساتید با تجربه در موسسات خصوصی نبودیم. از همه مهمتر اینکه این مشکلات و چالش هایی که اکنون دانشجویان دارند را دیگر شاهد نبودیم.

دیدگاه شما