صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دگردیسی در روابط رهبر جوان و جسور کوریای شمالی با چین

-

دگردیسی در روابط رهبر جوان و جسور کوریای شمالی با چین

جین پرلیز- نیویورک تایمز/ برگردان: حسن زاده

آخرین دیدار رو درروی کیم جونگ اون رهبر کوریای شمالی با مقامات بلندپایه چینی پایان خوبی نداشت.

لی جیانگوو از اعضای کمیته تصمیم گیری حزب کمونیست، در سفری که ماه نوامبر 2012 به کوریای شمالی داشت، حامل پیامی از طرف رهبر جدید چین ژی جین پینگ برای کیم جونگ اون بود. یک پیام ساده که حاوی این عبارت بود: موشک بالستیک را آزمایش نکنید! اما دوازده روز بعد آقای کیم رهبر کوریای شمالی این آزمایش را انجام داد.

اقدامات تحریک آمیز رهبر 30 ساله و از لحاظ سیاسی کم تجربه کوریای شمالی در برابر رهبر جدید و سیاستمدار کهنه کار چینی، ژی جین پینگ 59 ساله، باعث شد تا روابط این دو کشور که زمانی مانند لب و دندان به هم نزدیک بود، به تیرگی گراید.

در حال حاضر بحث هایی در مورد اینکه روابط نیک بین چین قدرتمند و کوریای شمالی فقیر تا چه حد تیره شده است در رسانه های چینی جریان دارد. بحث های داغ در مورد چگونگی کنترول رهبر جوان کوریای شمالی در میان دولتمردان چینی، برخی تحلیل گران را به این باور رسانیده که یک شکاف جدی در روابط دو طرف به وجود آمده است.

سفر هفته گذشته جان کری، وزیر دفاع جدید ایالات متحده امریکا به چین، که اولین سفر رسمی اش در این مقام بود نیز بعضی چیزها را روشن ساخت.

کیم جونگ ایل، رهبر سابق کوریای شمالی روابط شخصی گسترده ای با همتایان چینی خود داشت؛ اما روابط آقای کیم رهبر فعلی این کشور، آن گونه نیست. تحلیل گران می گویند اختلاف سنی زیاد بین آقای کیم و آقای ژی، می تواند یکی از علل این امر باشد.

بعد از بی اعتنایی کیم جونگ اون به درخواست آقای ژی مبنی بر توقف آزمایش های اتومی و موشک های بالستیک در نوامبر 2012، دیدار رسمی دیگری بین سران دو کشور صورت نگرفته است.

بنا به گفته تحلیل گران چینی، بعد از انجام سومین آزمایش اتومی کوریای شمالی در ماه فبروری که باعث تیره شدن روابط دو کشور شد، چینی ها پیشنهاد کردند هیاتی مرکب از مقامات بلند پایه چینی به شمول دای بینگ گو از مشاوران با تجربه در امور کوریای شمالی را به این کشور بفرستند؛ اما آقای کیم این پیشنهاد را نپذیرفت.

تفسیر تحلیل گران چینی از این کار آقای کیم این بود که رهبر جوان کوریای شمالی می خواهد نشان دهد به اندازه پدرش به چین وابسته نیست.

آخرین بازدید آقای ژی از کوریای شمالی به سال 2008 بر می گردد، وی در آن زمان معاون رئیس جمهور چین بود. او زمانی به کوریای شمالی سفر کرد که رهبر پیشین این کشور بیمار نبود و اقدامات مربوط به جانشینی کیم جونگ اون تا آن زمان آغاز نشده بود.

گمانه ها در مورد جانشینی آقای کیم به جای پدرش زمانی قوت یافت که وی در سال های 2010 و 2011 به جای کیم جونگ ایل بیمار در مذاکرات کوریای شمالی با چین اشتراک کرد. این مذاکرات از جانب چین به منظور تشویق کوریای شمالی به بازکردن نظام بسته اقتصادی این کشور صورت می گرفت.

جان دیلوری استاد مطالعات شرق آسیا در دانشگاه یون سی واقع در سئول پایتخت کوریای جنوبی می گوید احتمال دارد کیم جونگ ایل در یکی از این سفرها با آقای ژی که آن زمان معاون رئیس جمهور چین بود ملاقات کرده باشد.

آقای دیلوری در ادامه می گوید: به هر صورت مدرکی مبنی بر اینکه رهبر فعلی کوریای شمالی به همراه پدرش با آقای ژی دیدار کرده باشد، وجود ندارد. من تا زمانی که مدرکی دال بر دیدار آنها موجود نباشد، فرض را بر این می گذارم که آقای کیم با آقای ژی ملاقات نکرده است.

در اگست 2012، جانگ سونگ جنرال چهارستاره و مشاور نزدیک رهبر جدید کوریای شمالی به پکینگ رفت. او در این سفر با رئیس جمهور وقت چین هو جین تائو و همچنین نخست وزیر ون جیابائو ملاقات کرد.

گمان می رود آقای جانگ به نمایندگی از رهبر جوان کوریای شمالی در مورد تعهدات چین در مورد بازسازی اقتصاد کوریای شمالی که به خاطر نارضایتی چین از انجام آزمایش های موشکی این کشور متوقف شده بود، صحبت کرده باشد.

رسانه های چینی واکنش های مختلفی در قبال اقدامات آقای کیم داشتند. رسانه های دولتی چین از استفاده نام ها و القاب ناخوشایند و توهین آمیز برای کیم جونگ اون مانند وقتی که به جورج بوش لقب آقای بوش قد کوتاه داده بودند، خودداری کردند.

اما برخلاف رسانه های دولتی، موجی از مطالب طعنه آمیز و طنز آمیز در مورد آقای کیم در سایت های اجتماعی چین به نشر رسید که عکس العملی نسبت به بی اعتنایی رهبر کوریای شمالی به خواسته های چین بود.

در چین معمولا مطالب و پیام های منتشر شده در انترنت که مخالف سیاست های حزب کمونیست یا مطالب انتقادآمیز از سیاست خارجی این کشور باشد، سانسور می شود؛ اما پیام ها و مطالبی که بر علیه آقای کیم نشر شده بود دست نخورده و سالم باقی ماند. عموما از کلماتی مانند «طفل» و « چاق سومی» به عنوان القاب طعنه آمیز برای آقای کیم در شبکه های اجتماعی چین استفاده می شود.

این القاب به بدن فربه و تنومند مردی از خانواده کیم اشاره دارد که فعلا رهبر کوریای شمالی است. بنیانگذار این سلسله کیم ایل سونگ متولد 15 اپریل 1912 است که امروز تولد او در کوریای شمالی جشن گرفته می شود، کیم جونگ ایل فرزند کیم ایل سونگ در سال 1994 به قدرت رسید و در سال 2011 از دنیا رفت. رهبر فعلی کوریای شمالی کیم جونگ اون در حالی جای آنان را گرفته است که بیشتر مردم کوریای شمالی در تقلای به دست آوردن غذایی برای خوردن هستند.

رسانه های دولتی چین با قضایای کوریای شمالی بردبارتر و صبورتر برخورد می کنند. چندی پیش کوریای شمالی اعلام کرد راکتور اتومی یونگ بیون را دوباره فعال می کند، بعضی از رسانه های دولتی چین این کار را دیوانگی و اقدامی خارج از کنترول خواندند.

گلوبال تایمز در مطلبی که در شرف دیدار آقای کری با مقامات چینی منتشر کرد نوشت شکیبایی و تحمل چین بی پایان نیست. در این مطلب آمده است: وقتی پیونگ یانگ با اقداماتش جدا به منافع چین بی احترامی می کند، ما با هر واکنشی که مانع این اقدامات شود مشکلی نداریم.

سایت انترنتی روزنامه مردم در مطلبی از سران کوریای شمالی خواسته است در مورد اوضاع قضاوت نادرست نکنند، چون وضعیت فعلی کوریای شمالی نتیجه بی احترامی این کشور به سازمان ملل و از سرگیری آزمایش موشک های بالستیک است.

همچنین بعضی نشریات دیگر چینی نوشته اند لحن کوریای شمالی در قبال ایالات متحده همیشه تند و زننده است. آنها به این کشور توصیه کرده اند که روی آتش تیل نریزند.

روزنامه مردم گفته است ایالات متحده امریکا با اعزام هواپیمای ‌B-52 و B-2 که قابلیت حمل سلاح های هسته ای را دارند نشان داد از کوریای جنوبی به عنوان متحدش در منطقه حمایت و دفاع می کند.

دیدگاه شما