صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

در برابر مخالفان مکتب و معارف کشور چه باید کرد؟!

-

در برابر مخالفان مکتب و معارف کشور چه باید کرد؟!

در روز های اخیر مخالفان مکتب و معارف در کشور علاوه بر آنکه یک باب مکتب را در ولسوالی وایگل ولایت نورستان به آتش کشیدند آمر نظارت ریاست معارف ولایت ننگرهار، در ولسوالی نازیان این ولایت، را نیز آماج حمله قرار داده و به قتل رساندند. محمد آصف شینواری سخنگوی ریاست معارف ولایت ننگرهار می گوید مفتی پاینده آمر نظارت معارف ولسوالی نازیان، زمانی در منطقۀ امبرخانی ولسوالی بتی کوت ولایت ننگرهار هدف تیراندازی افراد مسلح قرار گرفت که از خانۀ خود در ولسوالی بتی کوت، به سمت دفتر کار خود در حرکت بود.

اما در رویداد غم انگیز دیگر طالبان اقدام به آتش زدن یک باب مکتب کرده اند که گفته می شود این مکتب گنجایش صدها دانش آموز را داشته است. مقام های محلی در ولایت نورستان در شمال شرق کشور می گویند که طالبان در منطقه موسوم به ارنس از مربوطات ولسوالی وایگل این ولایت، این مکتب را آتش زده اند. به گفته آنان در مکتبی که در وایگل آتش گرفت، چندین جلد قرآن کریم و کتاب های دینی نیز موجود بوده است و این مکتب گنجایش صد ها دانش آموز پسر و دختر را داشته است. البته گروه طالبان که با معارف و آموزش فرزندان این خاک مخالف اند پیش از این نیز، بارها اقدام به اتش زدن مکتب ها کرده بودند.

قوماندان امنیه ولایت نورستان می گوید که طالبان از کشورهای های که دشمن توسعه و پیشرفت افغانستان اند پول هنگفتی برای اینگونه اقدامات شان و ناامن کردن نورستان دریافت می کنند. به گفته وی، در جریان سال گذشته چندین خانه که متعلق به علمای دینی بوده از سوی طالبان آتش زده شده است. او گفت: "طالبان به این بهانه که علمای دینی با دولت افغانستان همکاری دارند، دست به قتل و کشتار آنها زدند." این درحالیست که طالبان در برخی موارد مانع ورود تیم های صحی و کتاب های درسی در مناطق تحت کنترول شان در نورستان می شوند. به این ترتیب به نظر می رسد که وجود طالبان و شورشیان خارجی از چالش های بزرگ فراروی باشندگان این ولایت خوانده شده است.

اما واقعیت این است که این مشکل تنها مربوط به ساکنان ولایت نورستان نمی شود که بلکه مخالفان مسلح در هر نقطه از افغانستان که بتوانند سد راه معارف و اموزش و پرورش فرزندان این آب و خاک می شوند. تجربه تلخ دوره تسلط این گروه بر بخش های از کشور را هرگز مردم افغانستان فراموش نکرده اند که در این دوران تاریک، ملیون ها جوان این کشور که باید به مکتب و مدرسه می رفتند و امروز مصدر خدمت برای افغانستان می بودند خانه نشین شدند در نتیجه این اقدام طالبان امروز افغانستان کشوری است که به شدت نیازمند نیروی انسانی است و این نیرو را باید با پرداخت هزینه های کلان از خارج تامین نماید. بدین سان هر نوع کوتاه آمدن در برابر این گروه و پذیرش شرائط آنان در روند صلح از جمله بستن مکاتب این کشور به روی فرزندان این آب و خاک می تواند خیانت بزرگی به کشور و آینده این سرزمین و ساکنان آن باشد.

به باور نگارنده تنها راه در برابر مخالفان تحصیل و آموزش فرزندان این کشور ایستادگی و مقاومت است. در آغاز سال تعلیمی جاری حامد کرزی در سخنانی بر بهبود وضعیت آموزش و پرورش تأکید کرد و از جوانان این کشور خواست تا در کسب علم توجه بیشتری نشان دهند. رئیس جمهور از جوانان کشور خواست تا در کسب علم و دانش کوشش بیشتری کنند و افغانستان را از مشکلات کنونی و بحران موجود از این طریق نجات دهند و افزود: تنها از طریق تعلیم و کسب علم این کشور را می‎شود به آبادانی، توسعه و ترقی رساند. اما اکنون جوانان این آب و خاک وظیفه و رسالت خطیر شانرا بخوبی انجام داده اند و ملیون جوان این کشور اعم از دختر و پسر در مدارس و دانشگاه های کشور مشغول تحصیل اند حال وظیفه دولت است که در برابر دشمنان مکتب و معارف ایستادگی کنند و تهدیدهای فراروی نسل جوان کشور را از راه بردارند.

در این تردیدی نیست که همه مردم افغانستان در مورد ترقی، کسب علم و دانش متحد هستند و معرفت اساس آینده روشن و سربلند افغانستان را تشکیل می‎دهد. زیرا علم و دانش پایگاه قوی برای خوشبختی، سعادت و توسعه اقتصادی افغانستان است. البته نباید انکار کرد که در 10 سال گذشته بهبود در کمیت معارف به صورت چشمگیر به وجود آمده است و تلاش های هم برای بهبود کیفیت  آموزش و پرورش کشور صورت گرفته است در این راستا تعداد زیاد از دانشجویان در خارج از افغانستان برای کسب دانش‎های تخصصی فرستاده شدند.

اما با این همه اقدامات مخالفان مسلح نشان میدهد که این گروه حاضر نیستند حرمت معارف را نگه دارند به نظر نمی رسد این گروه ها خواستار ترقی و پیشرفت افغانستان باشند و به این ترتیب به مدارس، دانش آموزان و معلمان آسیب نرسانند. از سوی دیگر بدیهی است که آسیب رساندن به مدارس و معارف کشور در واقع فراهم کردن زمینه های عقب ماندگی کشور و به بردگی کشاندن مردم افغانستان است زیرا استقلال و ترقی افغانستان تنها در معارف آن نهفته است.

دولت مردان افغانستان باید درک کنند که در این سالها مخالفان مسلح بسیار از دانش آموزان را و دانشجویان را به قتل رسانده اند جوانانی که آرزوی شان علم آموزی و ترقی افغانستان بود اکنون وظیفه همگان است که به آرمان های محصلان شهیدشان جامه عمل بپوشانند. جوانان این کشور نشان داده اند که استعداد آنان در همه عرصه‌ها قابل تحسین است در سالهای اخیر  جوانان افغانستان در بسیاری از مسابقات وزرشی رقبای خود را شکست داده و در همه عرصه‎ها، درخشیده اند که این خود حاکی از استعداد خاص و ویژه جوانان افغانستان است.

اکنون بیش از 7 میلیون دانش آموز و دانشجو در افغانستان مشغول فرا گرفتن علم و دانش هستند.  بنابراین باید بگونه ی عمل شود که  در سال‎های آینده همه کودکان افغانستان به مدرسه و آموزش دسترسی داشته باشند. اما این اقدامات اخیر طالبان نشان می دهد که امنیت معارف کشور هنوز هم یکی از نگرانی های مهم مردم بوده و دولت باید در این زمینه اقدامات جدی را روی دست بگیرد.در برابر گروه های که مخالف آموزش و تحصیل نسل جوان این کشور اند تحت هیچ شرائطی نباید کوتاه آمد زیرا کوتاه آمدن در برابر آنان و پذیرش خواسته های چنین گروه های موانع جدی را در مسیر رشد و توسعه کشور ایجاد می کند.

اصولا در نبود نیروی انسانی پیشرفت و توسعه امکان پذیر نیست. به همین دلیل با آنکه در یک دهه گذشته جامعه جهانی کمکهای زیادی به  افغانستان داشته و از برنامه ها و طرح های بازسازی در این کشور حمایت مالی کردند اما نبود نیروی کار متخصص باعث شد که افغانستان در ین زمینه دست آوردی قابل توجهی نداشته باشد. این تاثیر اقدامات خیانت بار طالبان در دوره حاکمیت شان بر بخشهای از افغانستان بود که اجازه ندادند جوانان این کشور در مکاتب و دانشگاه های کشور مشغول تحصیل گردند.

این درحالیست که در یک دهه گذشته دولت بارها اعلام کرده است که سعی دارد برای ایجاد یک اداره سالم و موثر و افزایش توانایی نهادهای دولتی طرح¬هایی را عملی نماید، اما به دلیل نبود نیروی کار و متخصص کافی در کشور معمولا روند عملی شدن چنین طرح های به کندی پیش رفته است. در شرائط کنونی دولت افغانستان ناتوان از استخدام مشاوران متخصص و مسلکی افغانی در وزارت خانه های مختلف است که این خود می تواند تهدیدی برای افغانستان در سالهای آینده و پس از خروج مشاوران خارجی از افغانستان باشد. بنابراین برای جلو گیری از تکرار تجربه های تلخ گذشته باید در برابر دشمنان مکتب و معارف کشور به جد ایستادگی و مقاومت باید کرد و گزینه ی دیگری در این زمینه وجود ندارد.

دیدگاه شما