صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ناکامی جامعه در مقابل خشونت علیه زنان

-

ناکامی جامعه در مقابل خشونت علیه زنان

به نظر می رسد که با تلاشهای زیادی که در زمینه احقاق حقوق زن در کشورمان انجام یافته است و تقریبا هر روزه رسانه های حکومتی در مورد پیشرفت فزاینده در زمینه حقوق زن و رشد فعالیت زنان در تمامی عرصه های اجتماعی و سیاسی وضعیت حقوقی زن در افغانستان و محو خشونت علیه آنان فاصله زیادی وجود دارد.

آمار نشان می دهد که در کشور در سالهای اخیر خشونت علیه زنان افزایش یافته است و تمامی تلاشهای نهادهای حقوق بشری و دولتی در این زمینه نتوانسته است که از میزان این خشونت بکاهد.

آماری که اداره سارنوالی ولایت هرات ارائه نموده است را می توان نمونه ای بر مدعا خودمان ارائه کنیم که نشان می دهد نه تنها خشونت علیه زنان کاهش یافته بلکه افزایش نیز یافته است و این در حالی است که افزایش آمار خشونت علیه زن در زیر بینی نهادهای حکومتی و سایر نهادها اتفاق افتاده است و آنان با وجود دسترسی به امکانات قابل توجه نیز تا کنون موفق به کاهش میزان خشونت نگردیده اند.

خانم ماریا بشیر رئیس اداره سارنوالی استیناف ولایت هرات گفته است که از ابتدای سال 1391 تاکنون 236 مورد مصداق خشونت علیه زن در این ولایت اتفاق افتاده است، خانم بشیر که خود برنده جایزه شجاع ترین زن در سال 2011 است می گوید که تاکنون 161 نفر را به جرم خشونت علیه زنان در این مدت دستگیر و زندانی کرده است، از مجموع 236 مورد مصداقهای خشونت علیه زن 141 مورد لت و کوب و شکنجه زنان، 13 مورد قتل و 9 مورد تجاوز علیه زنان است.

مبارزه علیه خشونت علیه زنان در سالهای پی طالبان شدت یافت و در این مدت تلاش شده است که از میزان خشونت علیه زن افغانستان کم شود اما با وجود همه تلاشها و فعالیت ها آمار نشان می دهد که خشونت علیه زنان افزایش یافته است که این نگرانی جامعه جهانی را موجب شده است که قرار است نیروهای نظامی آنان در سال 2014 افغانستان را ترک کنند.

سالهای متمادی است که هزینه های هنگفتی در همین راستا به مصرف رسیده است و تلاشهای حقوقی زیادی نیز در این زمینه انجام یافته است اما در نهایت دستاورد نهایت ناچیز بوده و به نظر می رسد که در این زمینه نهادهای حقوق بشری باید اذعان به ناکامی نمایند.

چندی قبل کشف جسد یک زن در هرات در حالی که گوش و بینی و سینه های او بریده شده بود در زیر پلی در شهر رسانه ای شد و در این راستا نیز چند نفر دستگیر و به زندان افتادند، در یک مورد نیز محکمه ابتدایی هرات مردی را به جرم تجاوز علیه دخترش به اعدام محکوم کرد. این خبرها به خبرهای روزانه در ولایت هرات مبدل شده است در حالی که رئیس بالاترین مرجع قضایی و پیگیری جرم در هرات خود یک خانم است اما به نظر می رسد که تمام تلاشهای او در ساحه تحت فرمانش ناکام مانده است و وقتی او با رسانه از افزایش میزان خشونت علیه زنان در این ولایت نگرانی خود را ابراز می کند نشانگر ناتوانی اودر این مبارزه سردرگم و ناپیدا است که مشکلات زیادی را برای جامعه و برای کشور ایجاد نموده است.

وقتی میزان خشونت در هرات به عنوان ولایتی که نشانه های بازسازی و توجه به امور اجتماعی خصوصا زنان در آن بیشتر به چشم می خورد چنین باشد پس نتیجه این است که در ولایاتی که به اندازه هرات به مسائل زنان توجه صورت نمی گیرد اوضاع بدتر بوده و بدتر نیز خواهد شد.

عوامل خشونت علیه زنان دلایل فراوانی دارد که نیازمند بحث جدی و حقوقی عمیق در این باره را می طلبد اما نباید از بافت اجتماعی و فرهنگی و دلایلی چون افزایش آگاهی زنان غافل ماند که خود باعث می شود خشونت علیه زن افزایش یابد. در اینجا فقط به دو موضوع عمده در مورد خشونت علیه زنان خواهم پرداخت.

1 – افزایش آگاهی : هر گاه در جامعه ای میزان آگاهی بیشتر شود کشمکش و جنجال برای دستیابی به حقوق در اثر آگاهی های که صورت گرفته است افزایش می یابد، افغانستان را نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. باید پذیرفت که تلاشهای نهادهای حقوق بشری و دولت در سالهای اخیر آگاهی زنان افغانستان را افزایش داده است و همین باعث تغییر نگاه زنان به جامعه و جایگاه آنان در آن شده که خود انگیزه و تلاش برای رسیدن به این حقوق روی کاغذ را بصورت رسمی و عینی در جامعه را موجب شده است.

هر چه میزان آگاهی افزایش یابد زنان را در دستیابی به حقوقشان مصمم تر خواهد کرد و آنان را از ترس و واهمه هایی که قبلا وجود داشت رهانیده و این کارزار حق ستانی را جدی تر خواهد ساخت. از سوی دیگر کسانی که قبلا به هر نحوی با پایمال کردن حقوق زن و استفاده از ناآگاهی زنان دست به تعدی به حقوق آنان می زد نیز تلاش خواهند کرد که مثل سابق سلطه خود را بر زن حفظ نموده و نگذارند که زنان که تا دیروز فرمانبردار آنها بودند امروز به فرمانده مبدل شوند، که خود بر میزان خشونت می افزاید و مرد افغانستانی سعی خواهد کرد مثل سابق به هر نحو ممکن تسلط خود را بر زن حفظ کنند که در نهایت راههای خشونت آمیز نیز ناممکن نخواهد بود.

وقتی در یک خانواده زن خواستار اعاده حقوق خود می شود که می تواند با مراجعه به مراجع قانونی حق خود رابستاند مرد دیگر چاره ای ندارد جز اعمال خشونت و تحت فشار دادن فیزیکی و روحی زن تا همچنان مطیع او باشد و زن نیز دیگر اطاعت نخواهد کرد، چنین است که آمار خشونت افزایش می یابد و نهادهای حقوق زن زمانی در جریان قرار می گیرند که خشونت اتفاق افتاده است و دیگرآب رفته به جوی باز نمی گردد.

2- اطلاع رسانی بیشتر: بدون شک در سالهای گذشته خشونت علیه زنان بیشتر پنهان صورت می گرفته است و رشد رسانه ها و اطلاع رسانی بیشتر پنهان ها را آشکار نموده که نشان می دهد در پنهان چه ظلم هایی بر زن صورت می گرفته است که پوشیده مانده و اینک به مدد رسانه ها حداقل در این زمینه اطلاع رسانی صورت می گیرد.

اطلاع رسانی خود باعث می شود آمار افزایش خشونت زیاد نشان داده شود و یک برجسته سازی در این زمینه صورت بگیرد؛ برجسته سازی خشونت علیه زنان توسط رسانه ها اتفاق افتاده است و این برجسته سازی خود با پرده براندازی از خشونت ها میزان خشونت را بزرگ جلوه خواهد داد و افکار عمومی را در این زمینه متوجه خواهد کرد.

هرات را می توان نمونه این برجسته سازی مثال زد هفته ای به نام کمپاین محو خشونت علیه زنان از سوی رسانه های هرات برگزار شد که خود باعث این شد که اطلاعات فراوانی در مورد خشونت علیه زنان در این شهر افشا شود و آمار دقیق تری نیز جمع آوری گردد.

ازجانب دیگر رسانه ها باعث شده است که میزان آگاهی زنان نیز افزایش پیدا کند و حتی می توان گفت که رسانه ها به خودکشی زنان کمک کرده است، میزان خود سوزی در میان زنان هرات فراوان است و رسانه ها نیز وقوع هر واقعه خودسوزی را بسرعت انعکاس می دهند، زنان دیگر نیز که خود به شدت مورد خشونت قرار گرفته اند و به نحوی به دنبال رهایی از این زندان به نام زندگی هستند وقتی از رسانه های می شنوند که دیگر زنان چگونه از این زندان رهایی یافته اند تقلید نموده و دست به خودسوزی می زنند. به نظر نگارنده خود سوزی زنان هراتی خود الگویی شده است برای سایر زنان که از این راه به زندگی خود پایان دهند.

دیدگاه شما