صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

موادمخدر، چالش افغانستان و جهان!

-

موادمخدر، چالش افغانستان و جهان!

اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل طی یک خبر رسانی عمومی اظهار داشته است که جهت مبارزه با تولید موادمخدر در افغانستان ، سالانه نزدیک به صدوهفده ملیون دالر هزینه نیاز است. این اداره میگوید که در سال گذشته یازده درصد تولید موادمخدر در افغانستان افزایش یافته است. این اداره در زمینه چگونگی مبارزه با موادمخدر میگوید که فقط دو درصد از مجموع موادمخدر تولید شده در افغانستان بوسیله نیروهای امنیتی کشف و ضبط می گردد. بنا به گفته اداره مبارزه با موادمخدر سازمان ملل متحد، نود درصد تریاک جهان فعلا در افغانستان تولید می گردد.

واقعیت روشن اینست که مسئله کشت و قاچاق موادمخدر از افغانستان یکی از چالش های عمده کشور و جهان محسوب می گردد. وضعیت موادمخدر در افغانستان و تاثیر جهانی آن بگونه ای است که بارها اعتراض و نارضایتی و نگرانی مقامات کشور و دیگر کشورها و سازمان های بین المللی را بر انگیخته است.

قبل از این دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به این وضعیت انتقاد نموده بود. بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد قبلا در این رابطه با انتقاد شدید ،‌ خواهان تلاش جدی و گسترده کشورهای جهان برای از بین بردن مزارع خشخاش و کارگاه های تولید هروئین در افغانستان و برخورد قاطع با قاچاقچیان موادمخدر گردیده بود. وی با اشاره به معاهده پاریس نگرانی جدی جامعه بین المللی را از افزایش کشت و قاچاق موادمخدر در جهان و بویژه از افغانستان ابراز داشت .

بدنبال افزایش نگران کننده تولید و قاچاق موادمخدر از افغانستان طی سالهای اخیر، کشورهای مختلف تصمیم برآن گرفتند که با امضا معاهده ای در پاریس ، عزم جهانی را در این راستا هماهنگ ساخته و اقدامات آن را جدی تر سازند. گفته می شود که تاکنون نزدیک به پنجاه کشور این معاهده را به امضا رسانیده اند . پس از امضای این معاهده تاکنون چند نشست بین المللی در امر مبارزه با کشت و قاچاق موادمخدر در سطح بین المللی برگزار گردیده است.

اما در زمینه عملی شدن این معاهده و موفقیت روند مبارزه با موادمخدر چشم اندازی قابل توجه ارائه نشده است. همانطور که یادآوری گردید از عمده معاهده پاریس تلاش برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر در جهان و به ویژه در اروپا و کشورهای پیش رفته صنعتی است ، به همین دلیل تاکید جدی بر این موضوع بوده است که کشورهای اروپایی در قالب اتحادیه اروپا بایستی نقش برجسته تر و جدی تری را در امر مبارزه با موادمخدر در افغانستان داشته باشند.

اما تاکنون راهکارهای عملی این مبارزه دست آوردی به همراه نداشته است. زیرا پس از امضای این معاهده علاوه بر راههای قبلی قاچاق موادمخدر از مسیر های افغانستان- ایران- ترکیه و اروپا، مسیرهای تازه تری نیز از جمله از طریق افغانستان- تاجیکستان- روسیه و اروپا گشوده شده است. این موضوع نشان دهنده آنست باندهای مافیایی موادمخدر هنوز از میدان مانور و فرصت عملی بیشتری برخوردار هستند.

در نهایت اینکه بنا به دلایل یادشده و سایر فاکتورهای دیگر ، میزان کشت و قاچاق موادمخدر در افغانستان و از این کشور به سایر نقاط جهان به شدت افزایش یافته است . چنانچه بر اساس آمار سازمان ملل متحد، افغانستان به تنهایی حدود نود درصد تریاک جهان را تولید می کند و میزان تولید مواد مخدر در سال گذشته یازده درصد افزایش را نشان میدهد.

در مورد دلایل افزایش تولید موادمخدر در کشور مقامات مسئول در وزارت مبارزه با موادمخدر معتقد اند که افزایش قیمت موادمخدر نسبت به سال های گذشته ،‌ تقاضا برای تولید مواد مخدر را تشدید نموده و در نهایت سبب افزایش کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در کشور گردیده است.

اداره جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد در پایان سال گذشته میلادی گزارشی را ارائه داده است که بر مبنای آن تولید تریاک در افغانستان، در سال ۲۰۱۱، شصت و یک درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است.
هم چنین بر مبنای گزارش دیگر که وزارت مبارزه با مواد مخد و اداره مبارزه با موادمخدر سازمان ملل متحد تهیه گردیده است میزان نا امنی و ادامه کشت کوکنار در کشور رابطه بسیار نزدیک و متقابل تشخیص داده شده است. بطور نمونه نود و پنج درصد کل خشخاش در ۹ ولایت جنوبی و غربی کشت می گردد ، ولایاتی که همواره با نا امنی بیشتری دست به گریبان می باشند.

با توجه به آنچه شرحش رفت چنین معلوم می شود که داستان مواد مخدر و چالش هایی که فرا روی مبارزه با این ماده افیونی و پدیده شوم در کشور و جهان وجود دارد، پایانی قابل تصور نمی باشد. همانطور که گفته آمد معاهده های بین المللی برای مبارزه و محدودیت کشت و قاچاق موادمخدر بوجود آمده است،‌ تعهدات بین المللی و داخلی نسبت به آن داده شده است، اقدامات و تمهیدات گوناگون داخلی و بین المللی در امر مبارزه با کشت و قاچاق موادمخدر روی دست گرفته شده است. اما قضایا حاکی از آنست که هر روز بر مشکلات و چالش ها فرا روی مقابله با این ماده افیونی روبه فزونی است.

حال اگر این وضعیت را در داخل کشور به ارزیابی بگیریم مسئله بسیار نگران کننده به نظر می رسد. زیرا افغانستان در شرایط کنونی ، خصوصا که عزم بر سازندگی دارد ، مقابله با موادمخدر یک امر الزامی و حیاتی بشمار می آید. زیرا وجود کشت و قاچاق موادمخدر نه تنها از لحاظ اعتبار بین المللی کشور را با صدمه مواجه می سازد، بلکه نیروی کار و سرمایه کشور را نیزبه مخاطره جدی روبرو می سازد.

زاید بر آن سلامتی جسمی و روانی جامعه را نیز با خطر روبرو می گرداند. همینطور بخش اعظم انرژی ملی را بخود مشغول میدارد. از جانب دیگر می توان این تصور را مطرح نمود وقتی جامعه بین المللی از کنترل قاچاق موادمخدر عاجز باشد ، نیروهای امنیتی افغانستان ، بخصوص پولیس نوپای کشور چگونه قادر خواهد بود وظیفه مبارزه با موادمخدر را با موفقیت به پیش ببرد؟ چنانچه یکی از مقامات مسئول اداره مبارزه موادمخدر در این زمینه به صراحت ابراز داشته است که :‌ " ظرفیت پولیس مبارزه با مواد مخدر کشور به حدی نیست که بتواند با سه میلیون تن که در کار و بار مواد مخدر مصروف هستند مقابله کند.

ما پیشنهادهای خود را به مراجع ملی و بین المللی ارایه کرده ایم. تا سال 2014 که مسوولیت ها به نیروهای داخلی انتقال می یابد، این پولیس کافی نیست و ما بدون همکاری جامعه جهانی توانایی مقابله در برابر مواد مخدر را نخواهیم داشت، افغانستان به تولید مواد مخدر پس برگشت خواهد کرد".

همانطور که این مقام وزارت داخله کشور بیان داشته است ، با فرا رسیدن سال 2014 و تکمیل شدن روند انتقال مسئولیت امنیت کشور به نیروهای داخلی از نیروهای خارجی مسئله مبارزه با موادمخدر در کنار سایر چالش های امنیتی کشور، بسیار جدی و نگران کننده به نظر می رسد.

همانطوری که بسیاری از نهادهای امنیتی و غیرامنیتی کشور در حال بررسی و ترسیم چشم اندازهای شان برای بعد از سال 2014 که خروج نیروهای خارجی از کشور را با خود دارد،‌ مسئولان مبارزه با موادمخدر نیز در حال ترسیم چشم انداز آتی مبارزه با موادمخدر در سالهای بعد از 2014 می باشند؛‌ آنچه از شرایط فعلی می توان برداشت نمود اینکه مقامات یاد شده در این زمینه نگرانی های جدی را پیش بینی می نمایند.

زیرا گمان بر این دارند که اگر امکانات و همکاری های داخلی و بین المللی در زمینه مبارزه با موادمخدر ارتقاء و افزایش نیابد چه بسا که کشت تریاک و تولید و قاچاق موادمخدر در سال های بعد از 2014 چندین برابر دیگر افزایش خواهد یابد. بنابر این چالش کشت و قاچاق موادمخدر در کشور، تنها نگرانی افغانستان نبوده، بلکه یک نگرانی بین المللی محسوب می گردد و جامعه جهانی را نیز با خطر و تهدیدهای غیرقابل پیش بینی روبرو می نماید.

بنابر این با درنظرداشت اعلام ارزیابی ها و گزارش های یاد شده در این زمینه جامعه بین المللی بایستی بصورت صادقانه و جدی و هماهنگ مردم و حکومت افغانستان را در زمینه مبارزه با موادمخدر یاری دهند. البته حکومت افغانستان نیز مسئولیت دارد که طرح و دلایل قانع کننده خویش را در این زمینه بصورت شفاف و دقیق ارائه داده و راهکارهای لازم را جهت حفظ امنیت، ثبات و سلامتی ، رشد و ترقی کشور ارائه دارد.

دیدگاه شما