صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

طولانی شدن جنگ افغانستان و دورنمای مبهم صلح

-

طولانی شدن جنگ افغانستان و دورنمای مبهم صلح

تداوم خشونت ها در افغانستان حاکی از آن است که سالهای آینده نیز افغانستان درگیر جنگ وخشونت های بیشتر خواهد بود. در روز های اخیر و بعد از امضای پیمان استراتیژیک افغانستان و آمریکا و همینطور اعلام حمایت دوامدار ناتو از افغانستان در اجلاس شیکاگو، طالبان تلاش کرده اند دست به خشونت های بیشتر در افغانستان بزنند.

تنها در یک هفته گذشته حوادث متعددی اتفاق افتاد که جان شماری از سربازان خارجی و داخلی را گرفته است. این سنخ رویداد ها نشان از افزایش فعالیت های گروه های مخالف مسلح در افغانستان برای بالا بردن هزینه های جنگ در این کشور است. این در حالی است که روز گذشته نیز دو افسر امریکایی در مربوطات منطقه چک ولایت وردک از سوی افراد ناشناس ربوده شدند که پس از چند ساعت جنازه سوخته آنان، در مربوطات چک وردک، به دست آمد.

ربوده شدن همزمان دو مامور ارشد نظامی خارجی از سوی گروه های مخالف مسلح دولت پیش از این در افغانستان سابقه نداشته است. به نظر می رسد همانگونه که انتظار می رفت تعهد درازمدت جامعه جهانی و اعضای ناتو به حمایت از افغانستان مخالفان مسلح را وادار به واکنش کرده و این خشونت های تازه در پاسخ به همین اعلام حمایت های جهانی از افغانستان می باشد.

بنا براین با توجه به مقاومت سرسختانه طالبان و عزم جدی ناتو بر حمایت از دولت افغانستان می توان نتیجه گیری کرد که افغانستان در سالهای آینده آبستن خشونت های بیشتر خواهد بود. به همین دلیل وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا نیز می گوید جهان باید درک کنند که جنگ در افغانستان همچنان ادامه خواهد داشت.

لئون پانه تا وزیر دفاع امریکا در تازه ترین اظهارات خود گفته است که برخوردها میان نیروهای ناتو و طالبانی که مقاومت می کنند هنوزهم ادامه دارد ولی طالبان هنوز نتوانسته اند مناطق را که در جریان جنگ از دست داده اند دوباره تصرف کنند. او تاکید کرده است که اداره و نفوذ دولت در مناطقی که از تصرف طالبان خارج شده است مستحکم شده است. آقای پانه تا در گفت و گو با یک شبکه تلویزیونی امریکایی، از برنامه انتقال کامل مسوولیت های امنیتی به نیروهای افغان دفاع کرده و گفته است که این برنامه موثریت های خود را در روند برقراری امنیت در افغانستان داشته است. اما وزیردفاع امریکا تاکید کرد که علیرغم ضعف طالبان در میدان های جنگ، این گروه بازهم مقاومت می کند و جهانیان باید بدانند که جنگ در افغانستان هنوز هم ادامه دارد.

نگرانی جدی که در ین میان وجود دارد این است که خروج سربازان خارجی از افغانستان این کشور را یک بار دیگر به میدان جنگ نیابتی قدرتهای حامی طالبان و ارتش افغانستان تبدیل کند. در همین زمینه یک سناتور امریکایی با انتقاد از سیاست های بارک اوباما گفته است که نگرانی های زیادی وجود دارد که نشان می دهد طالبان منتظر خروج نیروهای خارجی از افغانستان هستند و ممکن است دوباره دست به فعالیت های گسترده جنگی در مناطق مختلف بزنند.

جان مک کین، سناتور جمهوری خواه در مجلس سنا، گفت که رییس جمهورهمواره از خروج نظامیان امریکایی سخن گفته است اما هیچ گاهی به پیروزی بر شورشیان تاکید نکرده است. به گفته او، تیم حاکم در کاخ سفید هنوز مطمئن نشده اند که طالبان شکست خورده اند و جنگ در افغانستان به پایان خود نزدیک شده است. مک کین تاکید کرد که اوباما به سفارش قوماندانانی که خود آنان را برای مدیریت جنگ در افغانستان تعیین کرده است توجه نمی کند و هر بار خطر را بیشتر می سازد. در همین حال وزیردفاع امریکا نیز از ادامه موجودیت پناه گاه های طالبان در پاکستان ابراز نگرانی کرده است.

یک نگاه اجمالی به رویداد های کشور و اظهارات مختلف مقامات آمریکایی، افغانستان و طالبان نشان می دهد که عملا هیچ گونه تمایلی از جانب طالبان برای پذیرش فراخوان صلح دیده نمی شود و آنان همچنان مانند گذشته به خشونت آفرینی و کشتار ادامه می دهند. افراد آموزش دیده انتحاری توسط این گروه هر لحظه و در هر نقطه ای از کشور که فرصت پیدا کنند به فاجعه آفرینی ها ادامه می دهند. این درحالیست که بسیاری بر این باور اند که حتا اگر طالبان مذاکرات صلح را هم بپذیرند این گفتگوها هرگز نتیجه مثبت به دنبال نخواهد داشت و طالبان در این گفتگوها صادق نخواهند بود.

زیرا به باور این عده طالبان می کوشند تا پس از بیرون شدن تمامی نیروهای خارجی تا پایان سال 2014 از کشور دوباره منسجم شوند و خشونت ها و تخریب های بیشتری را در کشور سازماندهی نمایند. این ها مسائلی است که برخی از رهبران جریان های مختلف سیاسی افغانستان نیز همواره مطرح کرده اند. این گونه اظهارات و اعلام مواضع جناح های مختلف و با نفوذ سیاسی در افغانستان نشان می دهد که دولت افغانستان به شدت ناتوان از مدیریت بحران کنونی جنگ در افغانستان و تامین امنیت و ثبات پایدار در افغانستان است.

به هر ترتیب آنگونه که پیدا است باید شاهد افزایش و تشدید خشونت ها از جانب هر دو طرف جنگ در افغانستان باشیم. به رغم در خواست های مکرر دولت افغانستان از مخالفان برای پیوستن به روند صلح آنان صرفا تلاش می کنند با نا امن ساختن بیشتر افغانستان دولت را تحت فشار قرار دهند از جانب دیگر ناتو نیز در تلاش است فشار ها بر مخالفان مسلح را تشدید بخشد.

در چنین وضعیتی طبیعی است که دورنمای صلح مبهم و نا روشن خواهد بود. به این معنا که طالبان در صورتی که فشار ها بر آنان بیشتر شود به صلح پاسخ مثبت نخواهند داد. اگرچه نمی توان گفت تمامی مخالفان مسلح چنین برخوردی داشته باشند زیرا در همین روزهای اخیر نیز تعداد از مخالفان سلاح های شانرا کنار گذشته و به صلح پیوسته اند.

ولی اینکه در صورت افزایش تنش ها در کشور تلاش های صلح دست آورد قابل توجهی داشته باشد چنین چیزی بسیار بعید به نظر می رسد. در واقع تشدید حملات اخیر طالبان در افغانستان نشان می دهد که این گروه دست کم در شرایط کنونی به فراخوان صلح یا به تهدیدهای ناتو و مقامات غربی توجه چندانی نداشته وبه آن اهمیت نمی دهند. ولی شاید بتوان گفت که بخش های از طالبان در اثر افزایش فشار ها از این گروه جدا شوند و این یکی از اهداف تلاشهای صلح و تقویت فشارها براین گروه نیز هست.

دیدگاه شما